Περιβαλλοντική – Πολιτιστική Ένωση Μεσσηνίας: “Τα απορρίμματα αποτελούνται από υλικά τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν”

“Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα απορρίμματα κατά κύριο λόγο αποτελούνται από υλικά τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Αυτό μπορεί να γίνει αποτελεσματικά μόνο αν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί σε επίπεδο Δήμου και όχι σε κεντρικό επίπεδο, όπως αναλύουμε ξεχωριστά σε άρθρο μας, όπου κατατίθενται τεκμηριωμένα οι προτάσεις μας”. Επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής – Πολιτιστικής Ένωσης Μεσσηνίας μετά την συνάντηση που είχαν με το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο.

Επίσης, θέτουν ερωτήματα σχετικά με την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων αν: «θα γίνουν ουσιαστικές προσπάθειες να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η διαλογή στην πηγή ή θα επαναπαυτούμε σε μια κεντρική διαχείριση, της οποίας η βιωσιμότητα είναι δεδομένο ότι εξαρτάται από τον όγκο, δηλαδή την ποσότητα των σύμμεικτων απορριμμάτων και όχι το υπόλειμμα; Οι Δήμοι θα έχουν αυτή τη δυνατότητα ή θα δεσμεύονται ολοσχερώς, σε τι ποσοστό και με ποιο αντίτιμο;».

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση:

Η Περιβαλλοντική-Πολιτιστική Ένωση Μεσσηνίας επισκέφθηκε την περιοχή της Μαραθόλακκας διαπιστώνοντας και αναδεικνύοντας με τη δημόσια  παρέμβασή της το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται εδώ και πολλά χρόνια. Η σημερινή κατάσταση στην περιοχή μας σε επίπεδο Περιφέρειας είναι απολύτως απογοητευτική με την πόλη της  Καλαμάτας να έχει τεθεί για άλλη μία φορά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να καλείται έπειτα από μια ‘ανύπαρκτη’ πολύχρονη διαχείριση απορριμμάτων να αντιμετωπίσει τους πολλαπλούς κινδύνους της ίδιας της πολυετούς κακοδιαχείρισης: Η πρόσµιξη των απορριµµάτων στον χώρο εναπόθεσης (Μαραθόλακκα) έχει σαν αποτέλεσµα τη δηµιουργία µιας τοξικής µάζας η οποία προκαλεί μόλυνση του εδάφους µε καρκινογόνες ουσίες και µικροβιακούς οργανισµούς, μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων νερών, των ποταμών, των ρεμάτων και της θάλασσας εκ των αποστραγγισμάτων των σκουπιδιών, επιβάρυνση της τροφικής αλυσίδας, ρύπανση του αέρα από τις οσµές και την έκλυση µεθανίου, ενώ δύναται, ενόψει καλοκαιριού, να προκαλέσει και πυρκαγιά τόσο στην ίδια τη μάζα των απορριμμάτων όσο και στις παρακείμενες δασικές ή μη εκτάσεις.

Εν συνεχεία προχωρήσαμε ως Ένωση σε συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Δήμαρχο  αλλά και με Δημοτικές παρατάξεις. Από τη συνάντησή μας με τη Δημοτική Αρχή και μετά από έναν παραγωγικό διάλογο αποκομίσαμε τα ακόλουθα: – τη διαβεβαίωση του κ. Δημάρχου ότι επέκταση της εναπόθεσης δεματοποιημένων απορριμμάτων δεν θα γίνει επ’ ουδενί σε παρακείμενη δασική έκταση – ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση των όρων της εν ενεργεία σύμβασης διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς έως σήμερα η τήρησή τους είναι πλημμελής, – την ουσιαστική και άμεση υποστήριξη, ενίσχυση και εντατικοποίηση προγραμμάτων διαλογής στην πηγή καθώς και τη δέσμευση ότι στην Ολοκληρωμένη Κεντρική Διαχείριση θα αποστέλλεται μόνο το υπόλειμμα μετά από αποτελεσματική διαλογή στην πηγή.

Ευελπιστούμε ότι οι δεσμεύσεις και οι καλές προθέσεις θα επαληθευτούν μεσοπρόθεσμα.

Τα εύλογα ερωτήματα που βέβαια  προκύπτουν είναι: θα γίνουν ουσιαστικές προσπάθειες να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η διαλογή στην πηγή ή θα επαναπαυτούμε σε μια κεντρική διαχείριση, της οποίας η βιωσιμότητα είναι δεδομένο ότι εξαρτάται από τον όγκο, δηλαδή την ποσότητα των σύμμεικτων απορριμμάτων και όχι το υπόλειμμα; Οι Δήμοι θα έχουν αυτή τη δυνατότητα ή θα δεσμεύονται ολοσχερώς, σε τι ποσοστό και με ποιο αντίτιμο;

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα απορρίμματα κατά κύριο λόγο αποτελούνται από υλικά τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Αυτό μπορεί να γίνει αποτελεσματικά μόνο αν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί σε επίπεδο Δήμου και όχι σε κεντρικό επίπεδο, όπως αναλύουμε ξεχωριστά σε άρθρο μας, όπου κατατίθενται τεκμηριωμένα οι προτάσεις μας.