Πιέσεις στην κυβέρνηση από ΜμΕ εν όψει Παρισίων και ΔΕΘ

maksimou3Κι­νη­το­ποι­ή­σεις στα τέ­λη Σε­πτεμ­βρί­ου προ­α­νήγ­γει­λαν οι εκ­πρό­σω­ποι ΓΣΕ­ΒΕ­Ε, Ε­ΣΕ­Ε, ΠΟ­ΕΙΑ­ΤΑ, ΣΑ­ΤΑ και ΠΣΧΕΜ αν δεν ει­σα­κου­στούν οι θέ­σεις τους α­πό την κυ­βέρ­νη­ση. Τι προ­τεί­νουν για ο­φει­λές στον Ο­Α­Ε­Ε, τη φο­ρο­λό­γη­ση ε­πι­χει­ρή­σε­ων και τα «κόκ­κι­να δά­νεια».

Ε­πί­θε­ση στην Κυ­βέρ­νη­ση και στην πο­λι­τι­κή που α­κο­λου­θεί αυ­τή σε φο­ρο­λο­γι­κό, α­σφα­λι­στι­κό και κόκ­κι­να δά­νεια ε­ξα­πέ­λυ­σαν το πρω­ί της Πέμ­πτης οι εκ­πρό­σω­ποι των ΓΣΕ­ΒΕ­Ε (Γε­νι­κή Συ­νο­μο­σπον­δί­α Ε­παγ­γελ­μα­τι­ών, Βι­ο­τε­χνών Εμ­πό­ρων Ελ­λά­δας), Ε­ΣΕ­Ε (Ε­θνι­κή Συ­νο­μο­σπον­δί­α Ελ­λη­νι­κού Εμ­πο­ρί­ου), ΠΟ­ΕΙΑ­ΤΑ (Πα­νελ­λή­νια Ο­μο­σπον­δί­α Ε­παγ­γελ­μα­τι­ών Αυ­το­κι­νη­τι­στών ΤΑ­ΞΙ), ΣΑ­ΤΑ (Συν­δι­κά­το Αυ­το­κι­νη­τι­στών ΤΑ­ΞΙ Ατ­τι­κής) και ΠΣΧΕΜ (Πα­νελ­λή­νιο Συν­δι­κά­το Χερ­σαί­ων Εμ­πο­ρευ­μα­τι­κών Με­τα­φο­ρών).

Οι ί­διοι στη ση­με­ρι­νή τους δη­μό­σια το­πο­θέ­τη­ση προ­α­νήγ­γει­λαν κι­νη­το­ποι­ή­σεις για τα τέ­λη Σε­πτεμ­βρί­ου, αν και ε­φό­σον δεν ει­σα­κου­στούν οι θέ­σεις τους α­πό την κυ­βέρ­νη­ση. Ση­μεί­ω­σαν ε­πί­σης ό­τι οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις δεν προ­γραμ­μα­τί­ζον­ται να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν κα­τά τη διά­ρκεια της ΔΕΘ, α­να­φέ­ρον­τας ό­τι δεν ε­πι­θυ­μούν πυ­ρο­τε­χνή­μα­τα, αλ­λά θέ­λουν λύ­σεις.

Πα­ρ’ ό­λα αυ­τά η ση­με­ρι­νή συ­νέν­τευ­ξη τύ­που πραγ­μα­το­ποι­εί­ται λί­γα μό­λις ει­κο­σι­τε­τρά­ω­ρα πριν τις νέ­ες δι­α­πραγ­μα­τεύ­σεις της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης με την τρό­ι­κα και λί­γες η­μέ­ρες πριν γί­νουν οι κυ­βερ­νη­τι­κές ε­ξαγ­γε­λί­ες α­πό το βή­μα της ΔΕΘ.

Οι εκ­πρό­σω­ποι των ΓΣΕ­ΒΕ­Ε, Ε­ΣΕ­Ε, ΠΟ­ΕΙΑ­ΤΑ, ΣΑ­ΤΑ και ΠΣΧΕΜ σε ση­με­ρι­νή έ­κτα­κτη συ­νέν­τευ­ξη τύ­που κά­λε­σαν ό­λους τους ε­παγ­γελ­μα­τι­κούς φο­ρείς σε συ­στρά­τευ­ση για την αλ­λα­γή αυ­τής της πο­λι­τι­κής «που δι­α­λύ­ει την ρα­χο­κο­κα­λιά της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας» ό­πως ση­μεί­ω­σαν. Προ­έ­βλε­ψαν δε ό­τι αν δεν αλ­λά­ξει η οι­κο­νο­μι­κή πο­λι­τι­κή, θα ο­δη­γη­θού­με σε πε­ραι­τέ­ρω βί­αι­ο κλεί­σι­μο ε­πι­χει­ρή­σε­ων.

Ο πρό­ε­δρος της ΓΣΕ­ΒΕ­Ε κ. Γ. Καβ­βα­θάς α­νέ­φε­ρε ό­τι σε α­δι­έ­ξο­δο βρί­σκον­ται σή­με­ρα χι­λιά­δες ε­πι­χει­ρή­σεις, ε­νώ ο πρό­ε­δρος της Ε­ΣΕ­Ε κ. Β. Κορ­κί­δης σχο­λί­α­σε: «Μας το χρω­στούν οι κυ­βερ­νή­σεις να αλ­λά­ξει η πο­λι­τι­κή.­.­.» και ση­μεί­ω­σε ό­τι τον α­σφα­λι­στι­κό φο­ρέ­α μπο­ρεί και τον πλη­ρώ­νει σή­με­ρα ο έ­νας στους δύ­ο ε­νερ­γούς εμ­πό­ρους.

Α­πό την πλευ­ρά του πρό­ε­δρος των αυ­το­κι­νη­τι­στών κ. Θ. Λυμ­πε­ρό­που­λος α­νέ­φε­ρε: «Αν δεν μπο­ρεί να τα κα­τα­φέ­ρει η κυ­βέρ­νη­ση, πρέ­πει να φύ­γει». Ό­πως εί­πε θα υ­πάρ­ξουν κι­νη­το­ποι­ή­σεις για να γί­νει κα­τα­νο­η­τό πως ό­τι συμ­βαί­νει δεν α­φο­ρά συγ­κε­κρι­μέ­νες κοι­νω­νι­κές ο­μά­δες, αλ­λά ό­λη την κοι­νω­νί­α, ε­νώ ο πρό­ε­δρος του ΠΣΧΕΜ κ. Π. Σκου­λι­κί­δης εί­πε ό­τι ο κλά­δος θα με­τα­να­στεύ­σει στη Βουλ­γα­ρί­α αν συ­νε­χι­στεί η α­κο­λου­θού­με­νη πο­λι­τι­κή.

1. Για το Α­σφα­λι­στι­κό – Ο­Α­Ε­Ε προ­τεί­νε­ται:

Κε­φα­λαι­ο­ποί­η­ση, πά­γω­μα και με­τα­τρο­πή των ο­φει­λών για τους ε­νερ­γούς ο­φει­λέ­τες σε α­σφα­λι­στι­κό χρό­νο σε σχέ­ση με τις ο­φει­λές του Ο­Α­Ε­Ε. Ε­πί­σης προ­τεί­νε­ται ό­τι με το πέ­ρας του ερ­γα­σια­κού – α­σφα­λι­στι­κού του βί­ου ο κά­θε ο­φει­λέ­της να έ­χει το δι­καί­ω­μα ε­ξα­γο­ράς αυ­τού του α­σφα­λι­στι­κού χρό­νου. Σε αν­τί­θε­τη πε­ρί­πτω­ση λαμ­βά­νει μει­ω­μέ­νη κα­τά το πο­σό της κε­φα­λαι­ο­ποι­η­μέ­νης ο­φει­λής σύν­τα­ξη.

Ως προς τις τρέ­χου­σες ει­σφο­ρές ζη­τεί­ται να δο­θεί στους α­σφα­λι­σμέ­νους το δι­καί­ω­μα ε­πι­λο­γής α­σφα­λι­στι­κής κλά­σης. Πα­ράλ­λη­λα προ­τεί­νε­ται η ε­νερ­γο­ποί­η­ση του α­δρα­νούς λο­γα­ρια­σμού α­νερ­γί­ας πέ­ραν του ε­πι­δό­μα­τος και στην ι­α­τρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή κά­λυ­ψη των α­νέρ­γων ε­παγ­γελ­μα­τι­ών με τη θέ­σπι­ση «τεκ­μη­ρί­ου δι­α­κο­πής ε­παγ­γελ­μα­τι­κής δρα­στη­ρι­ό­τη­τας» α­νά­λο­γου με αυ­τό που ι­σχύ­ει και για τους α­σφα­λι­σμέ­νους στο Ε­ΤΑ­Α.

2. Για τη φο­ρο­λό­γη­ση ε­πι­χει­ρή­σε­ων προ­τεί­νε­ται:

– Ε­νια­ίος φο­ρο­λο­γι­κός συν­τε­λε­στής 15% ε­πί των κερ­δών ό­λων των ε­πι­χει­ρή­σε­ων.

– Ε­νια­ία κλί­μα­κα φο­ρο­λό­γη­σης ει­σο­δή­μα­τος για ό­λα τα φυ­σι­κά πρό­σω­πα α­νε­ξαρ­τή­τως της πη­γής ει­σο­δή­μα­τος. Α­φο­ρο­λό­γη­το και για τους ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες με προ­σαύ­ξη­ση α­νά­λο­γα με την οι­κο­γε­νεια­κή κα­τά­στα­ση. Ε­πί­σης προ­τεί­νε­ται η κα­τάρ­γη­ση των τεκ­μη­ρί­ων δι­α­βί­ω­σης.

– Μεί­ω­ση κα­τά 50% του υ­φι­στά­με­νου πο­σο­στού α­πό το ε­πό­με­νο οι­κο­νο­μι­κό έ­τος της προ­κα­τα­βο­λής φό­ρου ει­σο­δή­μα­τος ε­πι­χει­ρή­σε­ων.

– Κα­τάρ­γη­ση του τέ­λους ε­πι­τη­δεύ­μα­τος, ε­νώ μέ­χρι την κα­τάρ­γη­σή του προ­τεί­νε­ται να α­πο­τε­λέ­σει πό­ρο του Ο­Α­Ε­Ε.

– Ζη­τεί­ται η κα­τάρ­γη­ση της Ει­δι­κής Ει­σφο­ράς Αλ­λη­λεγ­γύ­ης.

– Ε­πέ­κτα­ση του α­ριθ­μού των δό­σε­ων έ­ως 100 μη­νια­ίες και μεί­ω­ση των προ­σαυ­ξή­σε­ων. Αλ­λά και ε­κλο­γί­κευ­ση των προ­στί­μων και των προ­σαυ­ξή­σε­ων που προ­κύ­πτουν α­πό τό­κους υ­πε­ρη­με­ρί­ας.

– Ε­πέ­κτα­ση της ι­σχύ­ος του μέ­τρου της Συλ­λο­γής α­πο­δεί­ξε­ων και για τους ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες.

3. Σε σχέ­ση με τον ΦΠΑ προ­τεί­νον­ται τα ε­ξής:

– Α­παλ­λα­γή α­πό την υ­πο­χρέ­ω­ση υ­πο­βο­λής δη­λώ­σε­ων ΦΠΑ για ε­πι­χει­ρή­σεις με ε­τή­σιο τζί­ρο 20.000 – 25.000 ευ­ρώ.

– Αυ­τό­μα­τη ε­πι­στρο­φή για τους συ­νε­πείς χω­ρίς έ­λεγ­χο.

– Συμ­ψη­φι­σμός χρε­ω­στι­κού και πι­στω­τι­κού ΦΠΑ σε ό­λες τις συ­ναλ­λα­γές.

– Κα­τα­βο­λή εν­τός του μή­να α­πό την έκ­δο­ση του τι­μο­λο­γί­ου.

– Πα­ρα­κο­λού­θη­ση και ό­χι α­φαί­ρε­ση του ΑΦΜ.

4. Σε σχέ­ση με τον Ε­νια­ίο Φό­ρο Ι­δι­ο­κτη­σί­ας Α­κι­νή­των προ­τεί­νε­ται:

– Α­παλ­λα­γή α­πό τον φό­ρο αυ­τό ε­κεί­νης τη α­κί­νη­της ι­δι­ο­κτη­σί­ας που εί­ναι συν­τε­λε­στής πα­ρα­γω­γής.

– Α­παλ­λα­γή α­πό τον φό­ρο της πρώ­της ή κύ­ριας κα­τοι­κί­ας στη βά­ση προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων που σχε­τί­ζον­ται με την οι­κο­γε­νεια­κή κα­τά­στα­ση.

– Α­παλ­λα­γή α­πό τον φό­ρο αυ­τό κα­τά το μέ­ρος της α­ξί­ας της πε­ρι­ου­σί­ας που εί­ναι ε­νυ­πό­θη­κο.

– Κα­τάρ­γη­ση του Συμ­πλη­ρω­μα­τι­κού Φό­ρου.

5. Για τα Κόκ­κι­να Δά­νεια ε­πι­ση­μαί­νε­ται ό­τι:

Η ρύθ­μι­ση αυ­τών των δα­νεί­ων, ό­πως το­νί­σθη­κε, δεν πρέ­πει να α­πο­σκο­πεί α­πο­κλει­στι­κά και μό­νο στην α­πο­κα­τά­στα­ση της κε­φα­λαια­κής ε­πάρ­κειας των τρα­πε­ζών, δη­λα­δή στη μο­νό­πλευ­ρη βι­ω­σι­μό­τη­τα τους αλ­λά και στη βι­ω­σι­μό­τη­τα αυ­τών των χρε­ών α­πό τη σκο­πιά του ο­φει­λέ­τη. Αυ­τό με τη σει­ρά του ση­μαί­νει ό­τι οι ρυθ­μί­σεις θα πρέ­πει να λαμ­βά­νουν υ­πό­ψη την κα­τά­στα­ση της ε­πι­χεί­ρη­σης, ε­πο­μέ­νως και τη δυ­να­τό­τη­τα α­πο­πλη­ρω­μής των δα­νεί­ων εί­τε με ε­πέ­κτα­ση του χρό­νου α­πο­πλη­ρω­μής χω­ρίς ε­πι­πρό­σθε­τη ε­πι­βά­ρυν­ση του πο­σού με τό­κους, εί­τε με μεί­ω­ση του ε­πι­το­κί­ου. Ό­πως ει­πώ­θη­κε η κα­τά­σχε­ση πε­ρι­ου­σια­κών στοι­χεί­ων των ε­πι­χει­ρή­σε­ων θα ο­δη­γή­σει με μα­θη­μα­τι­κή α­κρί­βεια σε μια νέ­α γε­νιά προβληματικών επιχειρήσεων.

euro2day.gr