Κινητοποιήσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου προανήγγειλαν οι εκπρόσωποι ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΠΟΕΙΑΤΑ, ΣΑΤΑ και ΠΣΧΕΜ αν δεν εισακουστούν οι θέσεις τους από την κυβέρνηση. Τι προτείνουν για οφειλές στον ΟΑΕΕ, τη φορολόγηση επιχειρήσεων και τα «κόκκινα δάνεια».
Επίθεση στην Κυβέρνηση και στην πολιτική που ακολουθεί αυτή σε φορολογικό, ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια εξαπέλυσαν το πρωί της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου), ΠΟΕΙΑΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ), ΣΑΤΑ (Συνδικάτο Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ Αττικής) και ΠΣΧΕΜ (Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών).
Οι ίδιοι στη σημερινή τους δημόσια τοποθέτηση προανήγγειλαν κινητοποιήσεις για τα τέλη Σεπτεμβρίου, αν και εφόσον δεν εισακουστούν οι θέσεις τους από την κυβέρνηση. Σημείωσαν επίσης ότι οι κινητοποιήσεις δεν προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, αναφέροντας ότι δεν επιθυμούν πυροτεχνήματα, αλλά θέλουν λύσεις.
Παρ’ όλα αυτά η σημερινή συνέντευξη τύπου πραγματοποιείται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν τις νέες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και λίγες ημέρες πριν γίνουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ.
Οι εκπρόσωποι των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΠΟΕΙΑΤΑ, ΣΑΤΑ και ΠΣΧΕΜ σε σημερινή έκτακτη συνέντευξη τύπου κάλεσαν όλους τους επαγγελματικούς φορείς σε συστράτευση για την αλλαγή αυτής της πολιτικής «που διαλύει την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας» όπως σημείωσαν. Προέβλεψαν δε ότι αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική, θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω βίαιο κλείσιμο επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς ανέφερε ότι σε αδιέξοδο βρίσκονται σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης σχολίασε: «Μας το χρωστούν οι κυβερνήσεις να αλλάξει η πολιτική...» και σημείωσε ότι τον ασφαλιστικό φορέα μπορεί και τον πληρώνει σήμερα ο ένας στους δύο ενεργούς εμπόρους.
Από την πλευρά του πρόεδρος των αυτοκινητιστών κ. Θ. Λυμπερόπουλος ανέφερε: «Αν δεν μπορεί να τα καταφέρει η κυβέρνηση, πρέπει να φύγει». Όπως είπε θα υπάρξουν κινητοποιήσεις για να γίνει κατανοητό πως ότι συμβαίνει δεν αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά όλη την κοινωνία, ενώ ο πρόεδρος του ΠΣΧΕΜ κ. Π. Σκουλικίδης είπε ότι ο κλάδος θα μεταναστεύσει στη Βουλγαρία αν συνεχιστεί η ακολουθούμενη πολιτική.
1. Για το Ασφαλιστικό – ΟΑΕΕ προτείνεται:
Κεφαλαιοποίηση, πάγωμα και μετατροπή των οφειλών για τους ενεργούς οφειλέτες σε ασφαλιστικό χρόνο σε σχέση με τις οφειλές του ΟΑΕΕ. Επίσης προτείνεται ότι με το πέρας του εργασιακού – ασφαλιστικού του βίου ο κάθε οφειλέτης να έχει το δικαίωμα εξαγοράς αυτού του ασφαλιστικού χρόνου. Σε αντίθετη περίπτωση λαμβάνει μειωμένη κατά το ποσό της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σύνταξη.
Ως προς τις τρέχουσες εισφορές ζητείται να δοθεί στους ασφαλισμένους το δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικής κλάσης. Παράλληλα προτείνεται η ενεργοποίηση του αδρανούς λογαριασμού ανεργίας πέραν του επιδόματος και στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων επαγγελματιών με τη θέσπιση «τεκμηρίου διακοπής επαγγελματικής δραστηριότητας» ανάλογου με αυτό που ισχύει και για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ.
2. Για τη φορολόγηση επιχειρήσεων προτείνεται:
– Ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15% επί των κερδών όλων των επιχειρήσεων.
– Ενιαία κλίμακα φορολόγησης εισοδήματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως της πηγής εισοδήματος. Αφορολόγητο και για τους επιχειρηματίες με προσαύξηση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Επίσης προτείνεται η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
– Μείωση κατά 50% του υφιστάμενου ποσοστού από το επόμενο οικονομικό έτος της προκαταβολής φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων.
– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ μέχρι την κατάργησή του προτείνεται να αποτελέσει πόρο του ΟΑΕΕ.
– Ζητείται η κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.
– Επέκταση του αριθμού των δόσεων έως 100 μηνιαίες και μείωση των προσαυξήσεων. Αλλά και εκλογίκευση των προστίμων και των προσαυξήσεων που προκύπτουν από τόκους υπερημερίας.
– Επέκταση της ισχύος του μέτρου της Συλλογής αποδείξεων και για τους επιχειρηματίες.
3. Σε σχέση με τον ΦΠΑ προτείνονται τα εξής:
– Απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 20.000 – 25.000 ευρώ.
– Αυτόματη επιστροφή για τους συνεπείς χωρίς έλεγχο.
– Συμψηφισμός χρεωστικού και πιστωτικού ΦΠΑ σε όλες τις συναλλαγές.
– Καταβολή εντός του μήνα από την έκδοση του τιμολογίου.
– Παρακολούθηση και όχι αφαίρεση του ΑΦΜ.
4. Σε σχέση με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων προτείνεται:
– Απαλλαγή από τον φόρο αυτό εκείνης τη ακίνητης ιδιοκτησίας που είναι συντελεστής παραγωγής.
– Απαλλαγή από τον φόρο της πρώτης ή κύριας κατοικίας στη βάση προϋποθέσεων που σχετίζονται με την οικογενειακή κατάσταση.
– Απαλλαγή από τον φόρο αυτό κατά το μέρος της αξίας της περιουσίας που είναι ενυπόθηκο.
– Κατάργηση του Συμπληρωματικού Φόρου.
5. Για τα Κόκκινα Δάνεια επισημαίνεται ότι:
Η ρύθμιση αυτών των δανείων, όπως τονίσθηκε, δεν πρέπει να αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, δηλαδή στη μονόπλευρη βιωσιμότητα τους αλλά και στη βιωσιμότητα αυτών των χρεών από τη σκοπιά του οφειλέτη. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι ρυθμίσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση της επιχείρησης, επομένως και τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων είτε με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση του ποσού με τόκους, είτε με μείωση του επιτοκίου. Όπως ειπώθηκε η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων.
euro2day.gr