Ποινή φυλάκισης 12 μήνες με αναστολή και 10.000 πρόστιμο στον Γ. Καρατζαφέρη

karatzaferis1Σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης για υποβολή ελλεπούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης την τριετία 2010 – 2011 – 2012, ενώ του επιβλήθηκε και πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, το δικαστήριο, αθώωσε τον κ. Καρατζαφέρη για την κατηγορία της συμμετοχής σε off – shore (Catalina και Homeric) ενώ έκρινε ότι δεν προέκυψε πως κατείχε ακίνητο (σ.σ. σπίτι) στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον τού αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Στην απολογία του ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι «το μειονέκτημά μου είναι ότι εμπιστεύτηκα ανθρώπους. Όπως τη λογίστρια μου, αλλά και κάποιους ανθρώπους που με πρόδωσαν και έριξαν το κόμμα στο 3%… Που να ξέρω ότι η λογίστρια του κόμματος, η καθ’ όλα ειδική θα άφηνε όλα αυτά τα κενά… Είμαι καταπροσβεβλημένος, καταστεναχωρημένος, γιατί δεν ήθελα να αφήσω καμία σκιά στα εγγόνια μου».

Αναφερόμενος στο ύψος του ποσού που είχε μαζευτεί στο trust, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι επρόκειτο για χρήματα από τους μισθούς του- οι οποιοι μάλιστα έφθαναν τις 20.000.000 ευρώ όταν ήταν ευρωβουλευτής, ενώ το ποσό του 1.650.000 ευρώ ήταν χρήματα που τού είχαν δώσει συνεργάτες και υποστηριχτές του ΛΑΟΣ, με την συμφωνία ότι θα τους έδινε μετοχές του Telecity, όταν θα έπαιρνε πανελλαδική άδεια.

«O κατηγορύμενος δήλωσε την Catalina. Δεν κρύφτηκε. Και τα χρήματα μπήκαν στην Alpha BankΛονδίνου. Δεν είχε πρόθεση να μη δηλώσει το περιεχόμενο της. Άλλωστε τότε, γιατί να δηλώνει την εταιρεία;» είπε ο συνήγορος του κ. Βαρλάμης, ο οποίος ανέπτυξε μία σειρά νομικών επιχειρημάτων για τις off – shore και την έννοια του trust σε συνδυασμό με τους νόμους για το ποθεν έσχες.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας, είχε ζητήσει την ενοχή του κ. Καρατζαφέρη για ανακριβή δήλωση περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία (σ.σ στην Catalina) τονίζοντας ωστόσο ότι δεν προέκυψε η συμμετοχή του στην off-shore Homeric αλλά και ότι κατείχε ακίνητο στις Βρυξέλλες.

Κατά τα λοιπά, για την εισαγγελική λειτουργό, η περιουσία της εξωχώριας εταιρείας πέρασε σε ένα trust και το περιεχόμενό του, δηλαδή το καταπίστευμα αποτελεί περιουσία, η οποία έπρεπε να δηλωθεί. «Τα χρήματα αποτελούν περιουσία που όφειλε ο κ. κατηγορούμενος να δηλώσει. Πόσο δε μάλλον όταν έχει δημιουργηθεί ένα portofolio ύψους 6.600.000 δολαρίων, είναι απορίας άξιον τι τον συμβούλευσε, όπως λέει, η λογίστρια του να κάνει…».

naftemporiki.gr