Πολιτική αντιπαράθεση για το σύστημα C4I και τον Σημίτη

Νέα πολιτική αντιπαράθεση δημιουργεί η υπόθεση του C4I και η ανάθεση εγκατάστασής του, για την καλύτερη ασφάλεια στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, στην αμερικανική εταιρεία SAIC, το 2003.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσει στη Βουλή δικογραφία που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει πρόσφατη κατάθεση μαρτύρα, ο οποίος εμπλέκει πρώην υπουργό με μίζες.

Και για τον Σημίτη

Η νέα εξέλιξη προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις πρόσφατες αλυσιδωτές ενέργειες της δικαιοσύνης – όπως η απόφαση για άνοιγμα λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη- που έχουν προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση πολλαπλών μετώπων και εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην σκανδαλολογία που σοβεί το τελευταίο διάστημα σχεδόν ανεξέλεγκτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εφέτης ειδικός ανακριτής, Δημήτρης Ορφανίδης, που χειρίζεται τη δικογραφία του C4I, στο πλαίσιο της έρευνάς του, «έπεσε» σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου, έπειτα από κατάθεση που έλαβε από συγκεκριμένο μάρτυρα. Ο εν λόγω μάρτυρας φέρεται να προσήλθε αυτοβούλως στον κ. Ορφανίδη, πριν από ένα μήνα και να κατέθεσε στοιχεία για δωροδοκίες και διακίνηση μαύρου χρήματος. Μάλιστα, ο μάρτυρας φέρεται να έβαλε στο «κάδρο» πολιτικό, μέλος, τότε, του ΚΥΣΕΑ, αποδίδοντας του δωροδοκία.

Υπενθυμίζεται πως το σκέλος εκείνο της υπόθεσης που αφορά στην παραλαβή του συστήματος βρίσκεται στο στάδιο της εκδίκασης από τον περασμένο Οκτώβριο. Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας δικάζονται 18 πρόσωπα -ανάμεσά τους και ο πρώην επικεφαλής της Siemens στην Ελλάδα, Μιχάλης Χριστοφοράκος, καθώς και άλλα στελέχη της μητρικής, αλλά και της θυγατρικής εταιρείας.

Οι «19» παραπέμφθηκαν σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας (1732/2017) με την κατηγορία ότι «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I».

Αντίδραση από ΔΗΣΥ

Μάλιστα, για το τελευταίο αυτό σκέλος της υπόθεσης, βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσαν σήμερα αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, με θέμα «ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών για ζητήματα διαφθοράς που ζημίωσαν το Δημόσιο».
Οι βουλευτές επικαλούνται το υπ. αριθμόν 1732/2017 βούλευμα του συμβουλίου Εφετών Αθηνών, το οποίο, όπως επισημαίνουν, υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση με την οποία διαπιστώθηκε ότι τρεις υπουργοί της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή και συγκεκριμένα οι κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Βύρων Πολύδωρας και Χρ. Μαρκογιαννάκης ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο με ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ.

Μαξίμου: «Ηθικό ατόπημα…»

Η επίκληση του βουλεύματος του συμβουλίου εφετών από την Δημοκρατική Συμπαράταξη προκάλεσε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου που σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως «Η συκοφαντική επίθεση του Κινήματος Αλλαγής εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία κλιμακώθηκε με τη σημερινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αποτελεί πρωτοφανές ηθικό, πολιτικό και θεσμικό ατόπημα».
«Μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν επιλέξει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Θα πάρουν θέση ή θα συνεχίσουν να συνδράμουν στις επιθέσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη σιωπή τους; Αναμένουμε με ενδιαφέρον» καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.

ΝΔ: «Δεν μετέχουμε στη λασπομαχία»

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να λάβει μερος στην κυβερνητική επιχείρηση «επιστροφή στο παρελθόν» και στη λάσπη που συστηματικά πετά για να αποπροσανατολίσει από τα τεράστια προβλήματα που η πολιτική της δημιουργεί».
«Αν κάποιοι άλλοι το κάνουν, αυτό δεν αφορά ούτε τη ΝΔ, ούτε την κοινωνία που θέλει να προχωρήσει μπροστά. Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν υφίσταται το παραμικρό ζήτημα» σημείωναν πηγές της Πειραιώς.

πηγή