Ενημερωτική εκδήλωση με μεγάλο ενδιαφέρον και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ εισηγητών και κοινού επί διαφόρων θεμάτων της ελαιοκομίας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 29 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Τη διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας και η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας και, έχοντας ως επίκεντρο τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2018/19, η εκδήλωση έδωσε πληροφόρηση για θέματα αγορών και τιμών, καλλιεργητικών φροντίδων και αντιμετώπισης των εχθρών της ελιάς, καθώς και προστασίας και ανάδειξης της ποιότητας του ελαιολάδου.
Τα θέματα ανέπτυξαν ο Βασίλης Ζαμπούνης, γεωργοοικονομολόγος, ο Σταύρος Βέμμος, ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Έφη Χριστοπούλου, χημικός, γευσιγνώστρια, εμπειρογνώμων Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου.
Ο Δήμαρχος, σε σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τα μέλη της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας για την έλευσή τους στην Καλαμάτα και την επικοινωνία προς το κοινό πολύ χρήσιμων εισηγήσεων. Επεσήμανε, ακόμη, ότι πρέπει να υπάρξει συνέργεια μεταξύ ελαιοπαραγωγών, ελαιοτριβέων, εμπόρων και τυποποιητών για το ελαιόλαδο, καθώς και οργανωμένα βήματα για την εμπορία και διάθεση του προϊόντος.
Ενδεικτικά, στην ημερίδα, από τους εισηγητές και το κοινό ακούστηκαν τα εξής:
– Οι τιμές του ελαιολάδου αναμένεται να κυμανθούν ομαλά στην περίοδο 2018/19, περίπου στα επίπεδα που είναι σήμερα, με μικρά σκαμπανεβάσματα
– Δεν πρέπει να γίνεται καύση των κλαδεμάτων, και αυτό να αποφεύγεται ιδίως κατά τη συγκομιδή, αλλά καταστροφή αυτών και των ζιζανίων με καταστροφέα, για τον εμπλουτισμό του χωραφιού με οργανική ουσία
– Οι Ισπανοί φυτεύουν τεράστιες εκτάσεις και σκοπός τους είναι να φθάσει η παραγωγή τους 2 εκατομμύρια τόνους (φέτος αναμένεται να είναι πάνω από 1,5 εκατ.). Χρησιμοποιούν κυρίως το πυκνό σύστημα φύτευσης 3,5 x 7 και μηχανήματα δόνησης για τη συγκομιδή
– Ναι στο φιλτράρισμα του ελαιολάδου, για καλύτερη διατηρησιμότητα. Ήπιο μέσο φιλτραρίσματος είναι το χαρτί. Οι αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες αποθήκευσης (π.χ. 18 βαθμοί Κελσίου) συμβάλλουν αποφασιστικά στην διατήρηση του προϊόντος σε καλή κατάσταση
– Το ελαιόλαδό μας έχει υποστεί πλήγμα στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης από την παρουσία ορυκτελαίων, που προέρχονται από το λάδι αλυσίδας στα αλυσοπρίονα
– Χρειάζονται αλλαγές στη δακοκτονία και από πλευράς Υπουργείου λένε ότι αυτό θα γίνει, καθώς και φέτος ο δάκος δημιουργεί πολλά προβλήματα επειδή καθυστέρησε ο πρώτος ψεκασμός και η χρονιά είναι πρώιμη
– Η κλιματική αλλαγή «δείχνει τα δόντια της» και στην ελαιοκομία.