Με στόχο να έχουν έναν διακριτό ρόλο από τον ΣΥΡΙΖΑ και σε καμία περίπτωση να μην θεωρηθούν «ουρά» του μείζονος κυβερνώντος κόμματος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εντός της εβδομάδας έκαναν την…επανάστασή τους και έστειλαν μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Έτσι,καταψήφισαν τις διατάξεις για τις ελληνικές ζυθοποιίες και για το Μέγαρο Μουσικής, κινούμενοι σε αντίθετη γραμμή από τον κυβερνητικό εταίρο και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον.
Το κόμμα του Πάνου Καμμένου, έχοντας παραβιάσει αρκετές από τις «κόκκινες γραμμές» του όπως τις είχε θέσει τους προηγούμενους μήνες, διανύει μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές του, καθώς, όπως ομολογούν συνεργάτες του προέδρου, από τις ευρύτερες εξελίξεις στον τόπο και την κεντρική πολιτική σκηνή, προφανώς θα εξαρτηθεί και η πορεία –μα και η ίδια η επιβίωση- του κινήματος.
Και μπορεί, όπως αναφέρει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας στο Euro2day.gr, «τα απολύτως αναγκαία για τη χώρα σαφέστατα να τα στηρίζουμε για να μην θέσουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη χώρα, όμως επ’ ουδενί δεν θα πρέπει να θεωρούμαστε δεδομένοι». Θυμίζει δε ότι και στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία, όπου οι ΑΝΕΛ διαφωνούσαν, το εξέφραζαν εμπράκτως, όπως συνέβη στον αντιρατσιστικό νόμο, καθώς και στο αθλητικό νομοσχέδιο του Σταύρου Κοντονή.
Αρχές και αξίες
«Έχουμε τη δική μας υπόσταση, τις δικές μας αρχές και αξίες που δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε απλά και μόνο για να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση», τόνισε χθες η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη, όπως αποτυπώθηκε εις διπλούν μέσα σε 24 ώρες.
Η πρώτη διάσταση απόψεων από τον ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε το άρθρο 52 στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που προέβλεπε την αύξηση της φορολόγησης για τις μικρές ελληνικές ζυθοποιίες. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως είχαν προαναγγείλει, το καταψήφισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ενώ θετικά ψήφισαν μόνο οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Η διάταξη δεν περνά στην Ολομέλεια», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο προεδρεύων Γεράσιμος Μπαλαούρας, με το «μούδιασμα» στο κυβερνητικό στρατόπεδο να είναι έκδηλο.
Το θέμα μάλιστα είχε συνέχεια, καθώς οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν πως η τροπολογία θα επανέλθει την επομένη, ελαφρώς τροποποιημένη, σε συμφωνία των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων. «Εάν έρθει τροπολογία, θα προστατεύει τις ελληνικές μπύρες», έλεγε την ίδια στιγμή υψηλόβαθμο στέλεχος των ΑΝΕΛ και τελικά η επιστροφή της τροπολογίας έμεινε στα… λόγια.
Ένα 24ωρο αργότερα, στην ψηφοφορία της Πέμπτης, ήρθε το δεύτερο «χτύπημα» του Πάνου Καμμένου και των βουλευτών του (πλην της Έλενας Κουντουρά). Καταψήφισαν και την διάταξη που δίνει παράταση για έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στο Μέγαρο Μουσικής. Τελικά πάντως, παρά την αρνητική ψήφο τους, το άρθρο «πέρασε», καθώς υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΝΔ, την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.
Πλειστηριασμοί και ασφαλιστικό
Και οι διαφωνίες του Πάνου Καμμένου με όσα πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σταματούν εδώ. Μέτωπο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει ανοίξει –λόγω της Γενοκτονίας των Ποντίων- και με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «ανιστόρητο», ενώ ακονίζει τα μαχαίρια του για το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία και για δύο εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα που ακόμα δεν έχουν ακόμα επιλυθεί, τουςπλειστηριασμούς και το ασφαλιστικό.
«Θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η οποία και δεν έχει αλλάξει, είναι ότι κανένα σπίτι, κανενός Έλληνα πολίτη που βρίσκεται σε δυσχέρεια, δεν πρόκειται να βγει στο “σφυρί”. Θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία με κάθε δυνατό τρόπο», σημείωσε η εκπρόσωπος του κόμματος, διευκρινίζοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και με τα επιχειρηματικά δάνεια, για τα οποία το κόμμα της θα λειτουργήσει ως «ασπίδα προστασίας».
Αναφορικά με τη στάση των ΑΝΕΛ στη Βουλή, η κ. Χρυσοβελώνη υποστηρίζει: «Όταν θα έχουμε καταλήξει στο τι τελικά δέχονται οι δανειστές και ποια θα είναι η φόρμουλα που θα δοθεί στις αντίστοιχες διατάξεις από εμάς, τότε θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα αποφασίσει».