«Πράσινο φως» στον Τσίπρα για το νέο Μνημόνιο – Πιο κοντά η διάσπαση

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός, που ελέγχει τους συσχετισμούς – «Είναι κατόπιν συμφωνίας, δεν έχει νόημα» η απάντηση Λαφαζάνη – Το θρίλερ με το δημοψήφισμα – Καταλύτης εξελίξεων η ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία με τους δανειστές

tsipras1Ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε αυτό που ήθελε στην χθεσινή κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το κόμμα του παραμένει βαθιά διχασμένο και οι αντιπαραθέσεις που σημειώθηκαν δείχνουν ότι το πολιτικό χάσμα παραμένει βαθύ με την διάσπαση να έρχεται όλο και πιο κοντά.

Ο πρωθυπουργός έλαβε την εξουσιοδότηση να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ώστε να υπογράψει έγκαιρα τη νέα συμφωνία, δηλαδή το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη χώρα, σε συνδυασμό με ένα νέο μνημονιακό πρόγραμμα.

Έτσι εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και χωρίς καν καταμέτρηση η πρότασή του να γίνει οποιαδήποτε κομματική συζήτηση επί της διαπραγμάτευσης και του αποτελέσματος που πέτυχε η κυβέρνηση, τον Σεπτέμβριο σε ένα έκτακτο συνέδριο.

Η αριστερή πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ζητούσε να συγκληθεί τώρα – ει δυνατόν και εντός του Σαββατοκύριακου – το διαρκές συνέδριο του κόμματος για να αποφασίσει εάν πρέπει ή όχι η κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και να υπογράψει τη νέα συμφωνία.

Ωστόσο η συμμαχία που πέτυχε ο κ. Τσίπρας με την κίνηση των «53», η οποία είχε στο μεταξύ σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμφωνία και τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά επέλεξε να μην προκαλέσει πρόβλημα στον πρωθυπουργό και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έγειρε την πλάστιγγα των συσχετισμών υπέρ της ηγεσίας.

 Το θρίλερ με το δημοψήφισμα

 Με δεδομένο αυτό τον συσχετισμό η αριστερή πτέρυγα δεν επέμεινε στην άποψή της ότι οφείλει έστω η κεντρική επιτροπή να αποφασίσει για το εάν η νέα συμφωνία βρίσκεται εντός των συνεδριακών αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.  Από τη στιγμή που η πλευρά Λαφαζάνη δεν κατέβασε καν πρόταση για σχετική ψηφοφορία στην κεντρική επιτροπή, ο κ. Τσίπρας δεν χρειάστηκε να καταφύγει στην εναλλακτική λύση που είχε καταθέσει αρχικά για διενέργεια δημοψηφίσματος μεταξύ όλων των μελών του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει ότι εάν υπάρξει επιμονή να τοποθετηθεί το κόμμα επί της συμφωνίας, πριν καν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και επειδή διέβλεπε ότι λόγω των ισχυρών αντιρρήσεων, θα διαμορφωνόταν ένα ισχυρό και σε κάθε περίπτωση οριακά προς την μία ή την άλλη άποψη ρεύμα αμφισβήτησης στην κεντρική επιτροπή, τότε τις αποφάσεις δεν πρέπει να λάβει ένα «μικρό» σώμα όπως το συγκεκριμένο όργανο, αλλά όλη η βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δημοψήφισμα όμως έβρισκε αντίθετη την αριστερή πτέρυγα, αλλά και την κίνηση των «53»: η πρώτη με το αιτιολογικό ότι είναι παράλογο να βάζεις τα μέλη του κόμματος να ψηφίσουν «ναι στο μνημόνιο» σε ένα δημοψήφισμα τον Αύγουστο, όταν στις 5 Ιουλίου είχαν δώσει και κερδίσει τη μάχη για «όχι στο μνημόνιο». Η δε κίνηση των «53» θεωρούσε ότι ένα δημοψήφισμα τώρα θα κορύφωνε σε τέτοιο βαθμό την εσωκομματική σύγκρουση, που πιθανόν να οδηγούσε σε άμεσο ξεκαθάρισμα λογαριασμών και άρα σε διάσπαση αμέσως. Γι’ αυτό και τα στελέχη αυτής της ομάδας έσπευσαν τελικά να δώσουν στήριξη στον κ. Τσίπρα, παραμερίζοντας τις αντιρρήσεις τους για τη συμφωνία και μεταθέτοντας – εν είδει μορατόριουμ – τη σχετική επώδυνη συζήτηση για τον Σεπτέμβριο. Και φυσικά το δημοψήφισμα έμεινε σαν μία απλή τακτική κίνηση στο φλεγόμενο εσωκομματικό πεδίο και τίποτα περισσότερο.

 Πιο κοντά η διάσπαση

Η επικράτηση της πρότασης του κ. Τσίπρα για «παύση των εχθροπραξιών» στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η κυβέρνηση να κινηθεί απρόσκοπτα προς τη νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν περιορίζει ωστόσο τις αντιδράσεις, ούτε επιφέρει κάποια σύγκλιση μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων πλευρών.

Η αριστερή πτέρυγα θεωρεί ότι η ηγεσία κινείται εκτός των λαϊκών εντολών της 25ης Ιανουαρίου και της 5ης Ιουλίου, αλλά και των συνεδριακών αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ όταν ετοιμάζεται να υπογράψει νέα μνημονιακή συμφωνία με τους δανειστές. Αυτή της η άποψη έγινε σαφής κατά τη 12ωρη συζήτηση στην κεντρική επιτροπή και μάλιστα σε ορισμένες στιγμές με πολύ μεγάλη ένταση και σκληρή επίθεση προς το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Λαφαζάνης μάλιστα μίλησε για «δικτατορία του ευρώ», για «θανατηφόρες διαπραγματεύσεις», ενώ προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα ότι θα έχει την τύχη των προηγούμενων μνημονιακών πρωθυπουργών, του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να επιλέξει την εναλλακτική λύση, που δεν είναι άλλη από την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα – μία λύση που είναι υπαρκτή και ρεαλιστική όπως είπε. Ανάλογης έντασης όμως ήταν και οι απαντήσεις στελεχών της ηγετικής ομάδας, με αποτέλεσμα το χάσμα, όχι μόνο το πολιτικό, αλλά και το ψυχικό, να γίνει πιο βαθύ.

Με δεδομένο ότι η αριστερή πτέρυγα θεωρεί ότι το συνέδριο τον Σεπτέμβριο «μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι Σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα» τίθεται το ερώτημα τι προτίθεται πλέον να κάνει αυτή η πτέρυγα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα καταψηφίσει σύσσωμη την νέα συμφωνία μόλις έλθει στη Βουλή και μάλλον εκείνη η στιγμή θα αποτελέσει και ορόσημο για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ: Εάν δηλαδή επαναβεβαιωθεί σε μία τόσο κρίσιμη ψηφοφορία και επιλογή για τη χώρα η διαφορά στρατηγικής των δύο πλευρών και εφόσον η αριστερή πτέρυγα θεωρεί ότι δεν έχει νόημα πλέον το συνέδριο, ποιος ο λόγος να συνεχίζουν όλοι μαζί;

 Η έξοδος της ΚΟΕ

Μάλλον αυτό το αδιέξοδο το διέγνωσε πρώτη η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας του Ρούντι Ρινάλντι και επέλεξε την… αναχώρηση έγκαιρα. Ο ίδιος ο κ. Ρινάλντι είχε δώσει προ ημερών το σύνθημα παραιτούμενος από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, το οποίο κατήγγειλε για μνημονιακή μετάλλαξη. Χθες παραιτήθηκε, μαζί με 16 μέλη της ΚΟΕ – εξ αυτών είναι και 3 βουλευτές – από την κεντρική επιτροπή, ουσιαστικά δηλαδή φεύγει από το κόμμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι τέσσερις βουλευτές που ανήκουν στην ΚΟΕ θα ανεξαρτητοποιηθούν στη Βουλή. Δηλαδή οι ήδη παραιτηθέντες από την ΚΕ Δημήτρης Κοδέλλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου και Ελένη Σωτηρίου, αλλά και ο Βασίλης Κυριακάκης, που δεν ήταν στο ανώτερο κομματικό όργανο. Ήδη και οι τέσσερις αυτοί βουλευτές καταψήφισαν και στις 3 ψηφοφορίες που έγιναν τον τελευταίο μήνα στη Βουλή σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τη νέα συμφωνία. Αποφεύγει ωστόσο η ΚΟΕ να ταυτιστεί και να συμπορευτεί με την αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη – άλλωστε δεν είχαν μέχρι τώρα κοινή πορεία, αφού η ΚΟΕ ήταν μέρος της προεδρικής τάσης.

protothema.gr