Πραγματοποιήθηκε η τελετή επίδοσης των βραβείων και των υποτροφιών εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα

«Πρέπει ο καθένας να έχει τις απόψεις του, είναι δημοκρατικό δικαίωμα, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσομε ότι ο τόπος αυτός έπαθε πάρα πολλά, πάμπολλα από τους φανατισμούς κι από τις διαμάχες». Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες το βράδυ ο Καθηγητής Παύλος Τζερμιάς, αντιφωνώντας, κατά την τελετή επίδοσης σ’ αυτόν του βραβείου δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, για το έτος 2014. Ο έτερος βραβευθείς Οδυσσέας Σπαχής, κατά τη δική του αντιφώνηση, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αν, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι κατά την δημιουργία των νέων κρατών τους αναζήτησαν στους νόμους του Μίνωα το θεμέλιο του δικού τους νομικού πολιτισμού, γιατί όχι κι εμείς, που μιλάμε τη γλώσσα στην οποία διατυπώθηκαν τα πρότυπά τους να μην αποτολμήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση των συμβόλων αυτών; Η Ενωμένη Ευρώπη δε θα έχει μέλλον, εάν δεν αποκτήσει συνοχή μέσα από τις αξίες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό έχουν διατυπωθεί στην ελληνική γλώσσα ως θεμελιώδη σύμβολα του πολιτισμού της».

Επρόκειτο για μια βραδιά μεστή σπουδαίων νοημάτων και μηνυμάτων, πιο επίκαιρων από ποτέ, κατά την οποίαν επιδόθηκαν – στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου – αφενός το βραβείο δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, για το έτος 2014 και αφετέρου οι υποτροφίες που είχε θεσπίσει για αριστούχους φοιτητές ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, εις μνήμην του Παναγιώτη Φωτέα, πρώτου αιρετού Νομάρχη Μεσσηνίας και σημαντικού διανοούμενου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ: ΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΕΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ

DSCN0013 Medium

Ο Δήμαρχος, στο χαιρετισμό του, τόνισε πως για τον αείμνηστο πρώτο αιρετό Νομάρχη Παναγιώτη Φωτέα «μετά από 17 χρόνια πάντοτε το καντηλάκι του είναι αναμμένο και πάντοτε υπάρχει ένα κερί εις αναγνώρισιν της μεγάλης προσφοράς του, της πνευματικής προσφοράς του κύρια, που δείχνει ότι οι απλοί άνθρωποι πάντοτε θυμούνται, δεν ξεχνούν τους ανθρώπους, οι οποίοι με αλήθεια κι ανιδιοτέλεια τους υπηρέτησαν.
Ο αείμνηστος Καπετάνιος, ο μεγάλος ευεργέτης της Μεσσηνίας – διότι δεν υπάρχει τομέας που να μην ευεργέτησε – όταν αισθάνθηκε το τέλος του, θέλησε να κάνει ένα βραβείο που να τον ενώνει με τον αείμνηστο Νομάρχη – διότι εδώ υπάρχουν και κάποιοι που ήμαστε μαζί στην πορεία σ’ εκείνα τα χρόνια, σ’ εκείνη τη συγκλονιστική συνεδρίαση του Μαρτίου του 1996. Έστησε, λοιπόν, ο Καπετάνιος αυτό το βραβείο, το οποίο είναι υποτροφία προς φοιτητές οι οποίοι αριστεύουν στις Πολιτικές και στις Νομικές Επιστήμες. Είναι ένα βραβείο της τάξεως των 20.000 ευρώ το χρόνο. Πράγματι, συναντιούνται οι δύο μεγάλοι άνδρες στα πρόσωπα των παιδιών που βραβεύονται κάθε χρόνο.
Το βραβείο δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού δίδεται φέτος για 17η φορά κι έχουν βραβευθεί αριστείς του πνεύματος και των γραμμάτων σ’ αυτά τα 17 χρόνια.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΕΠΑΘΛΟΥ

Φέτος, όπως είπαμε, δίδεται εξ ημισείας στον κ. Τζερμιά και στον κ. Σπαχή. Τα χρήματα τα δώρισαν και οι δύο στις Κοινωνικές και Πνευματικές Δομές του Δήμου Καλαμάτας. Τους ευχαριστώ δημόσια για την κίνηση αυτή, που δείχνει την ευαισθησία τους και την αγάπη τους για το συνάνθρωπο, που σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς χειμάζεται». Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε, επίσης, όσους παρευρέθησαν και ευχήθηκε «ο τόπος μας να κατορθώσει να ξεπεράσει τα προβλήματα, τη μεγάλη κρίση που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βιώνουμε όλοι μας».
Ακολούθως, απηύθυνε χαιρετισμό η Περιφερειακή Σύμβουλος Αντωνία Μπούζα, ως εκπρόσωπος της Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη. Η κα Μπούζα, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως ο Παναγιώτης Φωτέας «στην πρώτη θητεία της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έδειξε μοναδικό ήθος, ευγένεια, πνευματικότητα και δημιουργική δράση», προσθέτοντας ότι «η οικονομική υποστήριξη της υποτροφίας είναι μια δωρεά του αειμνήστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ενός ανθρώπου που στο διάβα του από τον ευλογημένο τόπο μας άφησε μόνο θετικά χνάρια, ενός ανθρώπου που με πράξεις και έργα τίμησε τη Μεσσηνία και θέλησε να μείνει ανεξίτηλο και σε περίοπτη θέση στην ιστορική μνήμη το όνομα του δικού μας πνευματικού ανθρώπου Παναγιώτη Φωτέα».
Ο Διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, Ξενοφών Κάππας μετέφερε τις ευχές και τους χαιρετισμούς του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ασθενείας και της οικογένειάς του.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΕ 4 ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

DSCN0028 Medium

Ακολούθησε η επίδοση των υποτροφιών εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, τις οποίες θέσπισε ο αείμνηστος Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος και δόθηκαν φέτος σε 4 φοιτητές Νομικής Σχολής, όπως σχετικά αποφάσισε η αρμόδια Επιτροπή.
Υπενθυμίζεται ότι την Επιτροπή Κρίσης Υποτροφιών δωρεάς Οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, την οποία όρισε με απόφασή του ο αείμνηστος Καπετάν Βασίλης, απαρτίζουν οι εξής:
1. Ελένη Αλειφέρη, Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας
2. Παναγιώτης Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας
3. Αναστασία Μηλίτση – Νίκα, Προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους / Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, εκπρόσωπος της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου
4. Νικόλαος Ζαχαριάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκπρόσωπος του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
5. Σωτήρης Φωτέας, Nομικός, εκπρόσωπος της οικογένειας Φωτέα.
Δικαιούχοι των υποτροφιών είναι η Παντελία Χριστοπούλου με έτος εισαγωγής 2014, η Αικατερίνη Ροκανά με έτος εισαγωγής 2013, ο Γεώργιος Ελευθεράκης με έτος εισαγωγής 2012 και η Αθηνά Παπαχρήστου με έτος εισαγωγής 2011. Τις υποτροφίες παρέλαβαν εκπρόσωποι των φοιτητών.
Το συνολικό ποσό υποστήριξης των σπουδών των φοιτητών με εξαιρετική επίδοση, ανέρχεται σε 17.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσόν χορηγεί η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου.

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η επίδοση του βραβείου δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, για το έτος 2014.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της Επιτροπής Απονομής Βραβείου Δοκιμίου Ελεύθερου Στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, με απόφαση του Δημάρχου Καλαμάτας, είναι τα εξής:
1. Μαριάνος Καράσης, Συγγραφέας, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής
Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
2. Διονύσιος Μαγκλιβέρας, Συγγραφέας, Νομικός
3. Νικόλαος Μηλιώνης, Συγγραφέας, Επίκουρος Καθηγητής Παντείου
Πανεπιστημίου, Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου
4. Γεώργιος Ανδρειωμένος, Συγγραφέας, Καθηγητής Νεοελληνικής
Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
5. Παναγιώτης Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας.

ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΤΟΥ ΕΠΑΘΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, ΣΤΗ «ΦΑΡΙΣ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

DSCN0089 Medium

Επισημαίνεται ότι φέτος οι βραβευθέντες αποποιήθηκαν το έπαθλο, συνολικής αξίας 3.000 ευρώ, εκ των οποίων σε καθέναν αντιστοιχεί ποσόν 1.500 ευρώ και το διέθεσαν ο μεν Καθηγητής Παύλος Τζερμιάς για φιλανθρωπικούς σκοπούς στο Δημοτικό Παντοπωλείο Καλαμάτας, ο δε Οδυσσέας Σπαχής για φιλανθρωπικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, εξ ημισείας, στην Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΑΝ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΤΖΕΡΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΠΑΧΗΣ

Ο Καθηγητής Μαριάνος Καράσης, Πρόεδρος της Επιτροπής Απονομής Βραβείου Δοκιμίου Ελεύθερου Στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, γνωστοποίησε ότι φέτος το βραβείο απονέμεται εξ ημισείας στον Παύλο Τζερμιά, για το βιβλίο του «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η πολυτάραχη εποχή του» και στον Οδυσσέα Σπαχή, για το βιβλίο του «Θεμελιώδη Σύμβολα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».
Ο Καθηγητής Καράσης αναφέρθηκε στο βιογραφικό καθενός από τους συγγραφείς και στο περιεχόμενο των βιβλίων.

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΥΛΟ ΤΖΕΡΜΙΑ

DSCN0050 Medium

Κατόπιν, επέδωσε στον Καθηγητή Παύλο Τζερμιά την περγαμηνή του βραβείου. Ο Καθηγητής Τζερμιάς, στην αντιφώνησή του, είπε τα εξής:
«Είμαι σε θέση να εκτιμήσω πολύ θετικά αυτή την τιμή που μου γίνεται, αλλά επιτρέψτε μου να θυμηθώ και να θυμίσω κάτι: Εμένα είναι αυτή η τιμή και κάπως συμβολική γιατί ο μακαρίτης ο πατέρας μου Νικόλαος Τζερμιάς, το 1917, υπηρέτησε εδώ στην Καλαμάτα ως Διευθυντής Δικαστικού της 14ης Μεραρχίας. Το ΄φεραν τα πράγματα έτσι, ώστε να τιμηθεί το βιβλίο μου για το Βενιζέλο, όπου – σε μεγάλο μέτρο – ανατρέχω στις αναμνήσεις του πατέρα μου. Ο πατέρας μου, τα τελευταία χρόνια της ζωής του (πέθανε το 1975), έγραφε και έγραφε, ήθελε κατά κάποιο τρόπο να καταγράψει όσα έζησε στη διάρκεια μιας πολύπτυχης ζωής. Ανάμεσα στ’ άλλα, αναφέρει και το τι έζησε το 1917 εδώ στην Καλαμάτα και νομίζω ότι αξίζει να το γνωστοποιήσω γι’ αυτούς που τυχόν δεν το ξέρουν.
Ήταν τότε μια πολύ φανατισμένη ατμόσφαιρα. Το ΄17 ήλθε ο Νικόλαος Τζερμιάς εδώ, κατ’ εντολήν του Ελευθερίου Βενιζέλου – ήτανε, βέβαια, Βενιζελικός ο πατέρας μου, λέω «βέβαια» γιατί ήτανε Κρητικός και είχε συμμετάσχει στους αγώνες των Κρητών, των Φιλελευθέρων, οι οποίοι, ας το θυμήσομε, χαρακτηρίζονταν τότε Ξυπόλυτοι. Και το έλεγαν με μεγάλη περηφάνεια: ο πατέρας μου στις σημειώσεις του γράφει «εμείς ήμασταν οι Ξυπόλυτοι», με μεγάλο ξι. Ήτανε μια κοινωνικο-πολιτική διάσταση του Βενιζελισμού στην Κρήτη, η οποία δεν είναι τόσο πολύ γνωστή. Αυτός, λοιπόν, ο Ξυπόλυτος, μ’ αυτήν την έννοια της λέξης, ήλθε στην Καλαμάτα ύστερα από εντολή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Βρέθηκε σ’ ένα κλίμα καταδιώξεων των Αντιβενιζελικών από κάποιους φανατικούς Βενιζελικούς.
Γράφει, λοιπόν, στα κατάλοιπά του ότι τότε οι Βενιζελικοί εδώ είχανε χωριστεί σε δύο ομάδες: ήτανε οι πάρα πολύ φανατικοί και ήταν αυτοί οι οποίοι έπαιρναν το Φιλελευθερισμό στα σοβαρά. Φιλελεύθερος θα πει να σέβεσαι και την άποψη του άλλου, που σκέφτεται διαφορετικά. Και μέσα σ’ αυτό το κλίμα βρέθηκε εδώ και προσπάθησε όσο μπορούσε – γιατί είχε μια θέση καίρια – να βοηθήσει τους κατατρεγμένους Αντιβενιζελικούς από τους φανατικούς Βενιζελικούς. Και τι κάνουν οι φανατικοί Βενιζελικοί; Γράφουν στον Ελευθέριο Βενιζέλο στην Αθήνα: «αυτός ο Τζερμιάς που μας έστειλες εδώ βοηθάει τους Αντιβενιζελικούς – άκουσον, άκουσον!». Και τι απαντά ο Ελευθέριος Βενιζέλος; Ο Ελευθέριος Βενιζέλος απαντά ότι ο Τζερμιάς «κάνει στην Καλαμάτα αυτό ακριβώς που θα έκανα κι εγώ στη θέση του».
Φίλες και φίλοι,
Περνούμε δύσκολες στιγμές. Ο τόπος αυτός πέρασε και περνά και πάλι πολλές δύσκολες στιγμές. Νομίζω, αν πραγματικά διδασκόμαστε από την Ιστορία, καλό θα ήταν να μάθουμε κι αυτό: ότι οι διαμάχες και οι κομματισμοί δεν βοηθούν μια χώρα. Πρέπει ο καθένας να έχει τις απόψεις του, είναι δημοκρατικό δικαίωμα, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσομε ότι ο τόπος αυτός έπαθε πάρα πολλά, πάμπολλα από τους φανατισμούς κι από τις διαμάχες. Γι’ αυτό νομίζω ότι, όταν μιλώ σήμερα για τον πατέρα μου, μιλώ και για την κατακαημένη Ελλάδα».

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΠΑΧΗΣ: ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

DSCN0083 Medium

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας επέδωσε την περγαμηνή του βραβείου στον Οδυσσέα Σπαχή. Ο κ. Σπαχής, αντιφωνώντας, παρέθεσε σκέψεις του «γύρω από εκείνο, που χαρακτήρισε τη ζωή του Παναγιώτη Φωτέα: τη συνύπαρξη του διανοούμενου και του πολιτικού και τα συναφή ζητήματα της δικαιοσύνης και του ορθού στον πολιτικό βίο».
Ανέφερε, ακόμη, ότι «κάποια από τα θεμελιώδη σύμβολα [της Ευρώπης] διατυπώθηκαν αρχικά στην ελληνική γλώσσα και σε μορφή μυθολογικών αφηγήσεων. Με το δοκίμιό μου προσπάθησα να υποστηρίξω την άποψη ότι αυτά τα θεμελιώδη σύμβολα συνιστούν τη βάση της πολιτιστικής ενότητας της Ευρώπης».