Πραγματοποιήθηκε παράδοση – παραλαβή της διοίκησης του 9ου Συντάγματος Πεζικού

Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 14 Ιουλίου, στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα της Καλαμάτας η παράδοση και παραλαβή της διοίκησης του 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά» από τον αποχωρήσαντα διοικητή Συνταγματάρχη Δημήτριο Αρβανίτη στον παραλαβόντα Συνταγματάρχη Αναστάσιο Κολέζα, παρουσία του Υποστρατήγου Βασιλείου Δοκμετζόγλου, διοικητή της ΔΙΚΕ (πρώην IV Μεραρχία, με έδρα την Τρίπολη).

ορκομοσιαΑπό εκπρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου τελέσθηκε δοξολογία και δέηση υπέρ ευοδώσεως του έργου του στρατεύματος, του διοικητή και των στελεχών του 9ου Συντάγματος Πεζικού και ακολούθησε παράδοση και παραλαβή.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την παρέλαση ενόπλου τμήματος, την οποία κάλυψε μουσικά η Στρατιωτική Μουσική της ΔΙΚΕ, ενώ παρέστησαν σε αυτήν οι νεοσύλλεκτοι που τη Δευτέρα 11/7 εισήλθαν στο 9ο ΣΠ καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, απόστρατοι και φίλοι των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ

Κατόπιν, σε αίθουσα του Διοικητηρίου, ο κ. Αρβανίτης (που αναλαμβάνει υποδιοικητής της ΔΙΚΕ) απηύθυνε ευχαριστίες σε όσους τον βοήθησαν στο έργο του, ιδιαιτέρως δε προς τους πολίτες της Καλαμάτας, για τη διαχρονική αγάπη που δείχνουν στο Σύνταγμα. Τόνισε δε ότι η πόλη της Καλαμάτας σέβεται την ιστορία της, αγαπά και βοηθά τις Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα τον Στρατό Ξηράς. Ο κ. Αρβανίτης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την εξαιρετική συνεργασία που είχαν και την έμπρακτη συμπαράσταση εκ μέρους του Δήμου σε ό,τι αφορούσε στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού.
Ο κ. Κολέζας επεσήμανε – μεταξύ άλλων – τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ του Συντάγματος και των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, τις οποίας καλλιέργησε ο κ. Αρβανίτης και υποσχέθηκε να συνεχίσει τη συνεργασία, ευχήθηκε δε με τη βοήθεια του Θεού και του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Πεζικού να τα καταφέρει στη νέα του θέση.

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΟ 9ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ανέφερε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο στρατός ως θεσμός απολαμβάνει την καθολική αναγνώριση και θεωρείται μακράν ο πιο αξιόπιστος θεσμός της ελληνικής κοινωνίας. Τόνισε δε ότι ο κ. Αρβανίτης «δεν υπήρξε μόνο διοικητής, αλλά ήταν δάσκαλος, ήταν πατέρας και αγκάλιασε τα παιδιά της ελληνικής κοινωνίας. Ο κ. Νίκας του ευχήθηκε καλή συνέχιση της πορείας του στο στράτευμα και καλή δύναμη στο νέο διοικητή κ. Κολέζα.
Τόνισε, επίσης, ότι αισθάνεται μεγάλη την ηθική υποχρέωση απέναντι στους προγόνους μας, που πέρασαν και πολέμησαν μέσα από τις τάξεις του 9ου Συντάγματος Πεζικού, το οποίο είναι δεμένο με την παράδοση και την ιστορία της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας. «Έχουμε υποχρέωση ως πόλη να στηρίζουμε το 9ο Σύνταγμα Πεζικού, όχι θεωρητικά αλλά στην πράξη», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, τονίζοντας προς τον νέο διοικητή και τα λοιπά στελέχη του στρατεύματος ότι η δύναμη του Δήμου Καλαμάτας είναι στη διάθεσή τους και ότι ο Δήμος θα ανταποκριθεί σε οτιδήποτε ζητήσουν για το 9ο ΣΠ.

Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε, επίσης, στην πρωτοβουλία εκ μέρους του Δήμου για την ανασύσταση της βόρειας (κεντρικής) πύλης του πρώην στρατοπέδου Παπαφλέσσα, η οποία θα γίνει με τη συνεργασία του στρατεύματος. Δίπλα της θα μεταφερθεί σε η προτομή του στρατηγού Βενετσάνου Κετσέα, δοξασμένου διοικητή του Συντάγματος κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940 – 1941. Η ιστορία της μονάδας θα αποτυπωθεί σε μαρμάρινη πλάκα, που θα εντοιχισθεί στην υπό ανασύσταση πύλη. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για την ανάδειξη της ιστορίας του 9ου Συντάγματος Πεζικού και της διαχρονικής σύνδεσης του με την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία.
Τέλος, ο Δήμαρχος επέδωσε στον κ. Αρβανίτη ένα γλυπτικό έργο του Παναγιώτη Λαμπρινίδη, που απεικονίζει τη σφραγίδα της Μεσσηνιακής Συγκλήτου κατά το 1821, η οποία τέθηκε στο κορυφαίο γραπτό κείμενο της Επαναστάσεως που συντάχθηκε στην Καλαμάτα, την Προειδοποίησιν προς τας ευρωπαϊκάς Αυλάς. Η σφραγίδα απεικονίζει το σταυρό με ρίζες, υποδεικνύοντας πως είναι ριζωμένος στη συνείδηση του έθνους, τον οποίο πλαισιώνουν οι λέξεις «Πατρίς και Δικαίωμα», που δίδουν το κεντρικό μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης.