Πραγματοποιήθηκε το 27ο  Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου

Με την παρουσία όλων των Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 28 Νοεμβρίου, το 27ο Ιερατικό Συνέδριο, στην «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» αίθουσα στην Κόρινθο, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Διονυσίου.

Ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Πανοσ. Αρ­χιμ. π. Με­λέ­τιος Κου­ρά­κλης, Σχης (ΣΙ), Δι­ευθυντής Δι­ευθύν­σεως Στρα­τι­ω­τι­κών Ι­ε­ρέ­ων του Γε­νι­κού Ε­πι­τε­λεί­ου Στρα­τού, με θέ­μα: «Η Ποιμαντική ευθύνη απέναντι στον σύγχρονο άνθρωπο».

Μετά την Θ. Λειτουργία, που τελέστηκε στο Επισκοπικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής από τους Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ», π. Αθανάσιο Πέζο, Εφημέριο του Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου, τον Αιδεσ. Οικονόμο π. Δημήτριο Στεργιόπουλο, τον Αιδεσ. π. Πέτρο Καγιούλη, τον Ιεροδιάκονο π. Δαμασκηνό Γεννηματά και με την παρουσία του Μητροπολίτου και όλων των Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος τονίζοντας ότι είναι επιβεβλημένο οι Ιερείς μας σήμερα να μπορούν να αφουγκραστούν τον παλμό της σύγχρονης κοινωνίας και τους κάλεσε σε αναζωπύρωση του φρονήματός των προσκαλώντας στο βήμα  τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Μελέτιο, ο οποίος με σαφήνεια και με επιστημονικό τρόπο ανέπτυξε το θέμα του τονίζοντας ότι δεν ήλθε για να ομιλήσει για τρόπους Ποιμαντικής αλλά με αναφορές στα έγκριτα και μεγάλης κυκλοφορίας Περιοδικά SPIEGEL και TIME να δώσει το στίγμα και την νοοτροπία του συγχρόνου ανθρώπου που δεν είναι τίποτε άλλο από τους τίτλους των εξωφύλλων των ανωτέρω Περιοδικών: « Ego…» και «THE ME ME ME » και να καταλήξει στο σύγχρονο σύνθημα: «Πρώτος έρχομαι εγώ και μετά το τίποτα». Κατ’  αυτό τον τρόπο παραθεωρείται το κοινοτικό πνεύμα, η αλληλεγγύη και η αδελφικότης τα οποία θεωρούνται βάρη και υποβαθμίζεται η κοινωνικότης. Τονίσθηκε ιδιαιτέρως ότι η ατομοκρατία κτυπά τον Γάμο και την Οικογένεια με αποτέλεσμα τις μονοπρόσωπες ή μονογονεϊκές οικογένειες, που έχουν αυξηθεί πολύ στις ημέρες μας.

Το ατομικό αυτοείδωλο, που επικρατεί σήμερα, εκφράζεται, με την λατρεία του σώματος και την επιπεδοποίηση του ανθρώπου, με τον κλονισμό του κύρους των πνευματικών αξιών, των θεσμών (Πατρίδος, Κράτους, Οικογένειας και προ πάντων της Εκκλησίας) αλλά και των φορέων τους. Και ενώ ο άνθρωπος από πρόσωπο κατάντησε άτομο με τον τρόπο αυτό οδηγείται στην κατάπτωση και τον εκφυλισμό της ατομικότητας και σε μια κοινωνία ψυχοπαθών ένεκα της μοναξιάς και της ευτέλειας της σχέσεως Θεού και ανθρώπου.

Στον αντίποδα αυτής της καταστάσεως ίσταται το Ιερό Ταμείο της Χάριτος, η Εκκλησία, όπου οι Ποιμένες οφείλουν να επιδείξουν, κατά το πρότυπο του Θεανθρώπου, θυσιαστική διακονία. Επάναγκες είναι η ανασυγκρότησις των Ενοριών μέσα στις οποίες ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκει την ταυτότητά του, τον ρόλο του στην διακονία της αγάπης και της προσφοράς.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον ομιλητή με θερμούς λόγους  και η άκρως ενδιαφέρουσα αυτή Συνεδρία έληξε με Λειτουργικές, Ποιμαντικές συμβουλές και Διοικητικές διευκρινήσεις του Σεβασμιωτάτου προς τους παρισταμένους Ιερείς για τρέχοντα Εκκλησιαστικά, Ποιμαντικά και Λειτουργικά θέματα.