Προβληματίζει το σχέδιο νόμου του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»

ELGO DIMITRAΑνοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  Γεώργιο Καρασμάνη αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου του  ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» απέστειλε ο σύλλογος εργαζομένων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Η επιστολή την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Παναγιώτης Κάτσαρης και η Γενική Γραμματέας Χαριτίνη Μαγγανά αναφέρει:

«Κύριε Yπουργέ,

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του συλλόγου μας να σας συναντήσουμε για να σας εκφράσουμε την άποψή μας για τα προβλήματα και το μέλλουν του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, δεν καταφέραμε μέχρι σήμερα να σας συναντήσουμε. Θα θέλαμε πολύ να δεχτούμε τις δικαιολογίες των συνεργατών και του διευθυντή σας, ότι έχετε πιο σοβαρές υποθέσεις να διαχειριστείτε, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να το κάνουμε. Γιατί την ίδια στιγμή που αρνείστε να μας συναντήσετε, συζητάτε με την παρέα που αποτελεί τη διοίκηση του Οργανισμού, η οποία με τις αποφάσεις της οδηγεί τον Οργανισμό στην απαξίωση και υποβαθμίζει το έργο του και την προσφορά του στον έλληνα αγρότη. Αυτή η επιλογή σας έχει όμως σοβαρά επακόλουθα και σας εκθέτει ανεπανόρθωτα. Αφενός γιατί βάλατε την υπογραφή σας και προωθήσατε την ΚΥΑ με το οργανόγραμμα-έκτρωμα που σας εισηγήθηκε η διοίκηση και αφετέρου γιατί δώσατε προς διαβούλευση ένα κείμενο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «σχέδιο νόμου».

Αναφερόμαστε ενδεικτικά και επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε:

Στο «Σχέδιο Νόμου»:

1.     Δεν περιγράφεται εξαντλητικά η οργανωτική διάρθρωση του Οργανισμού, η οποία θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το σχέδιο στο μέλλον με σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Ο λόγος προφανής. ΄Επρεπε να δικαιολογήσετε την επιμονή της «διοίκησης» να θεσμοθετήσει ένα Οργανόγραμμα που αποδιοργανώνει τη λειτουργία του Οργανισμού και υποβαθμίζει το έργο του, προκειμένου να δημιουργήσει «τετελεσμένα» καθώς και την δική σας υπογραφή στη σχετική ΚΥΑ.

2.  Ο σκοπός και οι αρμοδιότητες που περιγράφονται στο «Σχέδιο Νόμου» είναι κατά πολύ λιγότερες από αυτές που περιγράφονται στην ΚΥΑ του Οργανογράμματος. Είναι προφανές ότι  δεν έχετε ασχοληθεί σοβαρά με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και εκτίθεστε γιατί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα υπογράφετε δύο κείμενα με διαφορετικό περιεχόμενο.

3. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις προκειμένου να επιτευχθεί η μετάβαση του οργανισμού από το προηγούμενο νομικό καθεστώς στο επόμενο και να γεφυρωθεί το διάστημα από την ίδρυση του οργανισμού με ΚΥΑ, κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 4002/2011 μέχρι την ίδρυση του οργανισμού με νόμο.  Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι με αυτά τα νομοθετήματα επέρχεται ακόμα και κατάργηση του Οργανισμού (κάτι σαν την ΕΡΤ). Συνειδητή πρόθεση ή απλώς αυτοσχεδιασμοί μαθητευόμενων μάγων;  Ό, τι και αν διαλέξουμε στο βάθος, έρχονται απολύσεις.

4.  Οι μεταβατικές διατάξεις που προσπαθούν δήθεν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους, επιβεβαιώνουν εμμέσως πλην σαφώς την πρόθεση για κατάργηση οργανικών μονάδων και δομών, σχέδιο που βρίσκεται σε απόλυτη σύμπλευση με το Οργανόγραμμα-έκτρωμα που προσπαθεί να εφαρμόσει η «διοίκηση». Ο στόχος προφανής. Απολύσεις εργαζόμενων και εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού στους ιδιώτες και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

5.     Η αναφορά σε διαδικασίες πρόσληψης «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης», όπως και οι ομάδες εργασίας, αμειβόμενες επιτροπές κτλ, ομολογούν την εγκαθίδρυση πελατειακών αλλά και «ελαστικών» σχέσεων εργασίας που μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε απασχολήσιμους, ενώ ταυτόχρονα «επιβραβεύουν» τους «υπάκουους»,  τους «πρόθυμους» και τους “δικούς μας ανθρώπους”.

6.    Δεν υπάρχει καμία αναφορά και καμία πρόβλεψη για συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ των Γενικών Διευθύνσεων, συνεπώς θα συνεχιστεί η σημερινή παράλληλη πορεία των τεσσάρων Οργανισμών που συγχωνεύονται.  Ο στόχος προφανής. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν πρέπει να λειτουργήσει ομαλά, δεν πρέπει να προσφέρει στον έλληνα αγρότη, πρέπει να αποτελεί μια  μεγάλη δεξαμενή για τυχόν απολύσεις προκειμένου να καλυφθεί το πλάνο της συγκυβέρνησης και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις προς τους τοκογλύφους δανειστές.

7.    Υπάρχουν σαφέστατες και αναλυτικές αναφορές για τους όρους εργασίας που αφορούν τους ερευνητές του Οργανισμού, σε αντίθεση με το υπόλοιπο επιστημονικό και υποστηρικτικό προσωπικό. Ο στόχος προφανής. Δίνουμε τα διαπιστευτήρια μας στην εργασιακή ελίτ του Οργανισμού και ταυτόχρονα προσπαθούμε να διασπάσουμε τους εργαζόμενους.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, δεν μπορούν να αποδεχτούν το κείμενο που δώσατε στη δημοσιότητα, σαν «Σχέδιο Νόμου» και βάση συζήτησης. Οι εργαζόμενοι τρία χρόνια τώρα φωνάζουν ότι πρέπει να νομοθετηθεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, παρόλα αυτά αυτό το σχέδιο νόμου δεν επιδέχεται βελτίωσης και πρέπει να το αποσύρετε άμεσα.

 

Έξω από τις προσχηματικές και για λόγους εντυπώσεων διαβουλεύσεις, οι οποίες μάλιστα αποδεδειγμένα λογοκρίνονται, σας καλούμε να συζητήσουμε σοβαρά το μέλλον του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε καλύτερα από τον οποιοδήποτε τα προβλήματα του Οργανισμού γιατί τα ζούμε καθημερινά.  Είμαστε αυτοί που γνωρίζουν τις λύσεις και έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Είμαστε αυτοί που έχουμε τη μεγαλύτερη ευαισθησία και αγωνία για το αύριο του Οργανισμού, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και τη διεκδίκηση ενός ικανοποιητικού μισθού, που να καλύπτει τις ανάγκες μας.

Για εμάς υπάρχει ένας και μοναδικός δρόμος. Αγώνας για να μην περάσουν οι απολύσεις, αγώνας για να διασφαλίσουμε το έργο και τις αρμοδιότητες του Οργανισμού, αγώνας για να διατηρηθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της αγροτικής έρευνας, εκπαίδευσης κατάρτισης και πιστοποίησης.»