Συνέντευξη Τύπου έδωσαν το πρωί στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου,Τζίνα Πετροπούλου, και η καλλιτεχνική σύμβουλος του Φεστιβάλ, Κλεώνη Φλέσσα, εν όψει της έναρξης του β’ μέρους της φετεινής 7ης διοργάνωσης. Στη συνέντευξη παρευρέθηκε και ο Ολλανδός σκηνοθέτης, Robert Rombout (Ρόμπερτ Ρομπάουτ), ο οποίος, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Φεστιβάλ, διδάσκει αυτές τις ημέρες στην Καλαμάτα σεμινάριο δημιουργίας ντοκιμαντέρ.
“Ξεκινάμε την Παρασκευή στην Καλαμάτα και σε άλλες 10 πόλεις της Πελοποννήσου, όπου έχει μοιραστεί το πρόγραμμα των 88 ταινιών του Φεστιβάλ”, τόνισε μεταξύ άλλων, η καλλιτεχνική διευθύντρια, Τζίνα Πετροπούλου.
“Το Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει ήδη, πρόσθεσε, με το σεμινάριο υπό την καθοδήγηση του Ολλανδού σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ρομπάουτ, και με τους φοιτητές Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που θα κάνουν ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ πορτραίτων ανθρώπων της διπλανής πόρτας, το οποίο θα παρουσιαστεί στην τελετή έναρξης, την Παρασκευή”.
Μιλώντας για την εμπειρία του, ο Ρόμπερτ Ρομπάουτ, ανέφερε ότι είναι η τέταρτη χρονιά που συνεργαζεται με το Φεστιβάλ, ενώ μιλώντας για το σεμινάριο που διδάσκει αυτές τις ημέρες στην Καλαμάτα, τόνισε ότι τα παιδιά έχουν 8 ημέρες για να φτιάξουν ένα ντοκιμαντέρ προτού το παρουσιάσουν. “Θέλω να τους διδαξω, σημείωσε, ότι όταν φτιάχνεις ένα πορτραίτο, σκοπός δεν είναι να κάνεις κάποιον να μιλήσει, αλλά να τον σκηνοθετήσεις. Γι’αυτό φετος, τους έβαλα μία πρόκληση: η κάθε ομάδα θα ασχοληθεί με το ίδιο πρόσωπο, οπότε θα δείτε τον ίδιο χαρακτήρα σε δύο διαφορετικές ταινίες. Ελπίζω να γίνει σαφές ότι ένα πορτραίτο δεν εξαρταται από τον χαρακτήρα αυτόν καθ’εαυτόν, αλλά από τον σκηνοθέτη του. Αυτό κάνει, άλλωστε, το ντοκιμαντέρ να διαφέρει από το ρεπορτάζ και την δημοσιογραφική προσέγγιση”.
Από την πλευρά της η καλλιτεχνική σύμβουλος του Φεστιβάλ, Κλεώνη Φλέσσα, αναφέρθηκε στην συνεργασία που ξεκίνησε φέτος το Φεστιβάλ με το ΕΚΟΜΕ. “Είναι ένα πρόγραμμα που πραγματικά είμαστε πολύ ευτυχείς που το ξεκινάμε και η η λογική είναι, να βοηθήσουμε τα άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής να μπορούν να έρχονται στην αίθουσα και να απολαμβάνουν τις ταινίες”. Κάλεσε, τέλος, όλους τους Καλαματιανούς να επισκεφθούν την διεθνή έκθεση κόμικς που θα λειτουργεί καθ’όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ, στον Χώρο Τέχνης Α49, υπό την επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ της Βαβέλ, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 7ου ΔΦΝΚ.
Όπως εξήγησε η κα Φλέσσα, “οι δημιουργοί κλήθηκαν να φτιάξουν κόμικς πάνω στην θεματική του Φεστιβάλ “Διεκδικώντας την Ελευθερία”.
Τονίστηκε, τέλος, ότι καθ’ όλη την διάρκεια των προβολών και των εκδηλώσεων στον χώρο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, θα πρέπει όλοι να φοράνε μάσκες.
Με την προβολή δύο ιδιαίτερων ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ), ξεκινάει την Παρασκευή 18 Ιουνίου, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων της Καλάματας, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Πρόκειται για δύο μαθητικές ταινίες τεκμηρίωσης, τις Ένα Σχολείο, Δύο Κόσμοι και Μην πεις ποτέ σου «Είναι αργά», για τις οποίες το ΕΚΟΜΕ ανέλαβε πιλοτικά τον ειδικό υποτιτλισμό και την ακουστική περιγραφή. Στόχος είναι να ενσωματωθεί στις προβολές το κοινό με προβλήματα ακοής και όρασης. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Στέλιος Κυμιωνής, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΟΜΕ και η Ειρήνη Ανδριοπούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΕΚΟΜΕ.
Το ολοκληρωμένο φετεινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ απαρτίζεται από 58 διεθνή και 27 ελληνικά ντοκιμαντέρ και δύο αφιερώματα, το “Διεκδικώντας την Ελευθερία”, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, και το αφιερωμα στην Ισότητα των δύο φύλων. Οι προβολές θα ξεκινουν καθημερινά στις 21:00, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων (Αριστοδήμου 119) και θα διαρκέσουν έως τις 4 Ιουλίου.Οι ταινίες του Φεστιβάλ θα ταξιδέψουν σε όλο το δίκτυο των πόλεων της Πελοποννήσου, σε Σπάρτη, Πάτρα, Γύθειο, Ξυλόκαστρο, Αμαλιάδα, Ακράτα, Δημητσάνα, Στυμφαλία, Λεβίδι και Δερβένι έως τις 28 Ιουλίου. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται επίσης σε ανοιχτούς χώρους, τηρώντας τις οδηγίες για την ασφάλεια του κοινού, των καλεσμένων και του προσωπικού.
Τα βραβεία του Φεστιβάλ θα απονεμηθούν την Κυριακή 4 Ιουλίου στην Καλαμάτα. Το Βραβείο Ισότητας θα δώσουν οι Laura Cini (Ιταλία–Σκηνοθέτις), Anne Kjersti Bjørn (Νορβηγία-Σκηνοθέτις) και Παναγιώτης Ευαγγελίδης (Ελλάδα-Σεναριογράφος/Σκηνοθέτης). Το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ θα δοθεί κατόπιν ψηφιακής ψηφοφορίας από το διαδικτυακό κοινό του Φεστιβάλ. Το Βραβείο «Διεκδικώντας την Ελευθερία» θα απονεμηθεί από την Κριτική Επιτροπή Φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο συνεργασίας του Φεστιβάλ με το συγκεκριμένο τμήμα.
Η Κριτική Επιτροπή που θα απονείμει το Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στις 25 Ιουλίου στη Σπάρτη αποτελείται από τους Ελένη Αλεξανδράκη (σκηνοθέτις), Ρόμπι Εκσιέλ (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου) και Κωνσταντίνο Μπλάθρα (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου).
Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης, που ήδη έχουν ξεκινήσει στην Καλαμάτα, περιλαμβάνει δύο σεμινάρια δημιουργίας ντοκιμαντέρ, το πρώτο από τον Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout, με τίτλο «Δημιουργώντας ένα Ντοκιμαντέρ – Πορτραίτα», για φοιτητές τoυ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και το δεύτερο από την Ιταλίδα σκηνοθέτιδα Tekla Taidelli με τίτλο Σινεμά του Δρόμου (Street Cinema), για τους φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών αλλά και τους νέους της περιοχής.
Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα των δύο σεμιναρίων θα προβληθεί στο κοινό της Καλαμάτας, στις Τελετές Έναρξης (Πορτραίτα) και Λήξης (Σινεμά του Δρόμου) του Φεστιβάλ.
Φέτος, η Τέχνη των Κόμικς έχει την τιμητική της με τη διεθνή έκθεση Η 7η Τέχνη συναντά την 9η,
με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων δημιουργών (Giuseppe Palumbo, Andrea Bruno, Danijel Zezely, Θανάση Πέτρου, Soloup, Γιώργο Μπότσο, Soto Anagno). Την έκθεση, που θα λειτουργεί στον Χώρο Τέχνης Α49 (Αναγνωσταρά 49) από 18 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου, επιμελείται η δημιουργική ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς του περιοδικού «Βαβέλ». Παράλληλα, στις 20 Ιουνίου θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του graphic novel του Soloup «21: Η Μάχη της Πλατείας». Στις 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ένα ενδιαφέρον masterclass από τους Γιώργο Μπότσο και Andrea Bruno. O Γιώργος Μπότσος θα μιλήσει για τη σχέση των κόμικς με τον Κινηματογράφο, τη φύση της σελίδας κόμικς ως εικαστικής αφήγησης και τη λειτουργία της διαδοχής ή αλληλουχίας των εικόνων, ενώ ο διεθνούς φήμης Ιταλός, Andrea Bruno, θα αναπτύξει την προσωπική του προσέγγιση στην δημιουργία ενός κόμικ σε σχέση με το ντοκιμαντέρ. Η Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ στην Καλαμάτα θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου με την ταινία του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη, Ο Νοτιάς, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος Σινεμά ο Σταθμός. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι παλιοί σιδηροδρομικοί σταθμοί σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Πάτρα και Μεσολόγγι ζωντανεύουν ξανά, για ένα μόνο βράδυ, και μετατρέπονται στο θερινό σινεμά «Ο Σταθμός», προβάλλοντας βραβευμένες ταινίες από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), σε συνδιοργάνωση με τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου καθώς και με τους Δήμους του Δικτύου. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3, η ΕΡΤ Καλαμάτας και η Βουλή Τηλεόραση.
Όπως κάθε χρόνο, όλες οι προβολές, τα σεμινάρια και οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
Σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρχει διερμηνεία στη Νοηματική.