Προβόπουλος: Η αβεβαιότητα υπονομεύει την οικονομία – Όχι σε εκλογές – “Τι είπα σε ΓΑΠ, Σαμαρά, Τσίπρα”

Η αβεβαιότητα, λειτουργεί υπονομευτικά για την οικονομία, η χώρα είναι σε άσχημη κατάσταση,  ανέφερε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» την αναβολή της αξιολόγησης.

probopoulos1Μιλώντας στον  ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης, έκανε λόγο για εχθρικό κλίμα για τις επενδύσεις, τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών και στο ερώτημα  αν θα μπορούσε να αναλάβει την πρωθυπουργία σε μία ενδεχόμενη οικουμενική κυβέρνηση, απάντησε ότι οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει να βρουν τις λύσεις.

«Εάν δημιουργηθούν συνθήκες ενάρετου κύκλου, όλα θα γίνουν πολύ εύκολα, αλλιώς θα βράζουμε στο ζουμί μας», υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος. και παρομοίασε με «κόλαση» το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.

«Για να κόψει μια κεντρική τράπεζα δραχμές, χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο. Την ίδια στιγμή το ευρώ, ως σκληρό νόμισμα θα έχει αποσυρθεί από την αγορά», συμπλήρωσε ο κ. Προβόπουλος και υπογράμμισε: «Επτά χρόνια ζούμε στους ρυθμούς της λιτότητας και δεν υπάρχει πρόοδος και μιλάμε ακόμα για Grexit».

Όπως ανέφερε, είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα γινόταν δεκτό το αίτημά του για «κούρεμα» του χρέους, ενώ δήλωσε ότι έγινε απαισιόδοξος, ακούγοντας πως υπουργός Οικονομικών θα γίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Όλοι λένε ότι ήταν μοιραίο πρόσωπο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, το 2009, υποστήριξε ότι είχε προειδοποιήσει για την αύξηση του ελλείμματος και κατέκρινε τις παροχές των πρώτων μηνών διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ  εκείνη την περίοδο, κάνοντας λόγο για λάθος οικονομική πλατφόρμα.

Εκτίμησε επίσης «εκ του αποτελέσματος» ότι θα έπρεπε να παραμείνει περισσότερο στην εξουσία η οικουμενική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, ενώ εξήγησε ότι είχε προτείνει στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

ΠΛΗΓΜΑ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΝΓΚΕΝ

«Οι ευθύνες που μας αποδίδουν είναι πράγματι μεγαλύτερες από αυτές που μας ανήκουν, ωστόσο δώσαμε λαβή για να μας χαρακτηρίζουν ξέφραγο αμπέλι» σχολίασε γθια το προσφυγικό, επιμένοντας όμως στην άποψη  ότι δεν πρέπει να συνδέονται το προσφυγικό με το ζήτημα του χρέους.

Σχολιάζοντας τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, παρατήρησε ότι θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό και τη χώρα γενικότερα.

bankwars.gr