Προκλητική η αδιαφορία της Κυβέρνησης για την υγεία στη Μεσσηνία

Γράφει ο Άγγελος Χρονάς

xronasΗ «τριτοκοσμική», όπως χαρακτηρίζεται στα ρεπορτάζ μέσων μαζικής ενημέρωσης, κατάσταση του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων, δεν είναι υπερβολή και  έρχεται να επιβεβαιώσει την γενικότερη αδράνεια και αδιαφορία που υπάρχει από πλευράς αρμόδιου Υπουργείου Υγείας καθώς και της Διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία υπάγονται οι μονάδες υγείας της Πελοποννήσου, για την υγεία των πολιτών της Πελοποννήσου και εν προκειμένω των πολιτών της Μεσσηνίας.

Οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων, όπως διαπίστωσα και μετά από προσωπική επίσκεψη,  είναι πολλές τόσο σε προσωπικό όσο και σε υγειονομικό υλικό και μηχανήματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οφείλονται στους γιατρούς εφημερίες πέντε μηνών παρά τις συνεχείς υποσχέσεις για εξόφλησή τους.

Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η γραφειοκρατία καθώς και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες για προμήθεια αναλώσιμων υλικών και εξοπλισμού που επιδεινώνουν την ήδη άσχημη κατάσταση στα κέντρα υγείας της περιοχής.

Και τα ρεπορτάζ αλλά και οι προσωπικές μας επαφές και επισκέψεις αποδεικνύουν πως η  υγεία στην Μεσσηνία, έχει αφεθεί από την Κυβέρνηση στην τύχη της και όλα δουλεύουν στον αυτόματο πιλότο και χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού ή των πολιτών που καλύπτουν με δωρεές κάποιες από τις ανάγκες που ανακύπτουν.

Θεωρούμε πως επιτέλους το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να δει σοβαρά την κατάσταση που υπάρχει γενικότερα στα κέντρα υγείας της Μεσσηνίας (που οι εφημερίες πραγματοποιούνται με έναν ειδικευμένο γιατρό αντί για δύο γιατρούς που προβλέπεται εκ του Νόμου να υπηρετούν σε κάθε κέντρο υγείας, έναν ειδικευμένο και έναν αγροτικό)  και να μην επαναπαύεται στο γεγονός πως έχουμε οικονομική κρίση, γιατί υπάρχουν λύσεις που δεν σχετίζονται απαραίτητα με χρήματα.

Οι προτάσεις μας προς το Υπουργείο:

-Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των κέντρων υγείας.

-Σωστή διαχείριση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού (rotation). Για παράδειγμα κάθε γενικός γιατρός ανά προκαθορισμένο χρονικό διάστημα να μετακινείται στα κέντρα υγείας που έχουν έλλειψη γιατρών.

-Οι γιατροί που κάνουν ειδικότητα γενικής ιατρικής υποχρεούνται εκ του Νόμου να κάνουν ένα χρόνο σε Κέντρο Υγείας με την προϋπόθεση να καλύπτονται όλα τα κέντρα υγείας και όχι μόνο συγκεκριμένα κέντρα υγείας.

-Να μην μετακινούνται οι ειδικευμένοι γιατροί τόσο εύκολα από τα περιφερειακά ιατρεία γιατί αυτά μένουν ακάλυπτα και ο αγροτικός γιατρός έχει περιορισμό στην συνταγογράφηση παραπεμπτικών και δεν καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων των περιοχών ευθύνης των ιατρείων.

Η Περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης επιδεικνύει καθημερινά το ενδιαφέρον της για τα θέματα υγείας των πολιτών της Πελοποννήσου και μέσω Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι σε χρήση πλέον δύο (2)  υπερσύγχρονα ασθενοφόρα από το ΕΚΑΒ Μεσσηνίας – και συνολικά δέκα (10) σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Ο Άγγελος Χρονάς είναι Ειδ. Χειρουργός ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» –  Περιφ. Σύμβουλος Πελοποννήσου Υπεύθυνος για θέματα υγείας στην Π.Ε Μεσσηνίας