Προσπάθεια του δικηγόρου του Γ. Πανούση να αποκρούσει την κατηγορία υπεξαγωγής εγγράφων

panousis4«Μπορεί τα έγγραφα να γράφουν παραλήπτης Γιάννης Πανούσης ή να γράφει παραλήπτη Χ αυτό το λύνει το θέμα πλέον αφού είμαι νόμιμος αποδέκτης του εγγράφου διαβάζω, αντιλαμβάνομαι τι περιέχει, τι κινδύνους διατρέχω και το καταθέτω στην Εισαγγελέα», ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και δικηγόρος του Γιάννη Πανούση, Βασίλης Αλεξανδρής, σε μία προσπάθεια να αποκρούσει την κατηγορία της υπεξαγωγής εγγράφων.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90.1 Fm, ανέφερε επίσης ότι ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν κατονόμασε πρόσωπα, καθώς δεν υπέβαλλε κάποια μήνυση που να περιγράφει αξιόποινες συμπεριφορές συγκεκριμένων προσώπων.

«Τα έγγραφα τα οποία έχουν έρθει στην κατοχή του, κατά την άποψή μου όφειλε να τα καταθέσει, και τα κατέθεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Από πλευράς του κ. Πανούση δεν επισπεύδεται ένας προσδιορισμός ονομάτων και δραστηριοτήτων έχει κρατήσει ο ίδιος την επιβαλλόμενη απόσταση από το τι είναι αυτά που περιγράφονται ή αναδεικνύονται από τα έγγραφα», σημείωσε.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης του Β. Αλεξανδρή:

Με αφορμή τις καταγγελίες Πανούση

Β.ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ: Νομίζω ότι ανέβηκαν πάρα πολύ οι τόνοι και πιστεύω ανεξήγητα εν όψει του ότι το πραγματικό πρόβλημα, το ζήτημα, οι δραστηριότητες προσώπων που ενδεχομένως να είναι έκνομες, ενδεχομένως να βρίσκονται στην οριογραμμή κάποιων αξιόποινων συμπεριφορών ή να βρίσκονται στο βάθος των αξιόποινων συμπεριφορών είναι θέματα που πρέπει να τα αξιολογήσει με νηφαλιότητα και με τον κατάλληλο τρόπο ο Εισαγγελέας που θα χρεωθεί τη διενέργεια μιας προκαταρκτικής. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Πανούσης δεν υπέβαλλε κάποια μήνυση που να περιγράφει αξιόποινες συμπεριφορές συγκεκριμένων προσώπων, δεν κατονομάζει ο κ.Πανούσης πρόσωπα, τα έγγραφα τα οποία έχουν έρθει στην κατοχή του, κατά την άποψή μου όφειλε να τα καταθέσει, και τα κατέθεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Από πλευράς του κ. Πανούση δεν επισπεύδεται ένας προσδιορισμός ονομάτων και δραστηριοτήτων έχει κρατήσει ο ίδιος την επιβαλλόμενη απόσταση από το τι είναι αυτά που περιγράφονται ή αναδεικνύονται από τα έγγραφα.

(Σημείωση: Ο Πανούσης είχε πει ότι μιλά για 3 πρόσωπα)

Ερωτηθείς αν οι συνομιλίες είναι επίσημο προϊόν και πως περιήλθαν στην κατοχή του κ. Πανούση

Β.ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ: Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που πρέπει να τεθεί στον κ. Πανούση όταν θα προσέλθει στο γραφείο του Εισαγγελέα. … Το κρίσιμο είναι ότι όλα αυτά πρέπει να ερευνηθούν, είναι μια υπό εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση.

ΔΗΜ: Το κρίσιμο είναι πρώτα από όλα αν αυτά έχουν ληφθεί με νόμιμο τρόπο και αν είναι ακριβές και πιστοποιείται από την υπηρεσία …

Β.ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ: Θα τα δει όλα ο Εισαγγελέας. Μπορεί τα έγγραφα να γράφουν παραλήπτης Γιάννης Πανούσης ή να γράφει παραλήπτη Χ αυτό το λύνει το θέμα πλέον αφού είμαι νόμιμος αποδέκτης του εγγράφου διαβάζω, αντιλαμβάνομαι τι περιέχει , τι κινδύνους διατρέχω και το καταθέτω στην Εισαγγελέα.

Ερωτηθείς γιατί έδωσε την υπόθεση πρώτα στα ΜΜΕ και μετά στη Δικαιοσύνη

Β.ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ: Είναι πρώτα στα ΜΜΕ; Να ένα πολύ ωραίο ερώτημα. Ποιος είπε ότι είναι πρώτα στα ΜΜΕ ;

ΔΗΜ.: Αυτό περιέχεται σε μια ανακοίνωση από το Μαξίμου το βράδυ της Κυριακής

Β.ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ: Όταν μιλάμε για το Μαξίμου μιλάμε για το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας και επειδή εγώ δεν στέκομαι ως οπαδός έναντι κάποιων απόψεων οφείλω και αυτό να το προστατέψω. Τι πάει να πει αυτό ότι το Μαξίμου αντιλήφθηκε από τα ΜΜΕ την ύπαρξη τέτοιων ζητημάτων; Εδώ εγείρεται ένα μεγάλο ζήτημα, πως λειτουργούν οι υπηρεσίες που πρέπει να ενημερώσουν το Μαξίμου.

ΔΗΜ: Άρα είχε ενημερωθεί;

Β.ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να το βεβαιώσω, θεωρώ όμως ότι μερικά πράγματα λειτουργούν αυτονοήτως, δεν γίνεται κάποια θέματα ασφαλείας, οργανωμένου εγκλήματος τα οποία έχουν διαβαθμιστεί ως ιδιαζόντως σοβαρά να μην φτάνουν στο Μαξίμου.

ΔΗΜ: Θα ήθελα να μας δώσετε μια απάντηση στην κουβέντα που γίνεται αν ένας σύμβουλος όπως ο κ. Λάμπρου που φέρεται να λέει αυτά που λέει με τον καταδικασθέντα τρομοκράτη θεσμικά είναι εντός του ρόλου του

Β.ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ:Η ερώτηση που μου κάνετε δεν συνδέεται με τον θεσμικό μου ρόλο θα σας πω όμως από την εμπειρία μου ότι υπάρχει ένα ερωτηματικό πως εκπροσωπείται το υπουργείο Δικαιοσύνης στις φυλακές και πως ρυθμίζει τις σχέσεις του με τους κρατουμένους και πως ακροάται τα προβλήματα των κρατουμένων και εντός ποίου πλαισίου κινείται αυτή η ιδιότητα. Εγώ γνωρίζω ότι έχει δύο εξαιρετικούς γενικούς γραμματείς το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι. Τώρα γιατί επέλεξε η πολιτική ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης να μην εκπροσωπηθεί από τους δύο γραμματείς του υπουργείου αλλά επέλεξε ένα τρίτο πρόσωπο παρένθετο αυτό και δεν το γνωρίζω αν το έκανε και σε ποια έκταση το έκανε και δεν ξέρω και την ιδιαίτερη σκοπιμότητα.

Με αφορμή τη δήλωση του Γ. Πανούση ότι η φρασεολογία σε κάποια μέλη της κυβέρνηση θυμίζει φρασεολογία τρομοκρατών

Β.ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ: Είναι μια αξιολόγηση του κ. Πανούση ο οποίος μη ξεχνάτε ότι είναι και καθηγητής εγκληματολογίας ως προς την υφολογία κάποιων ζητημάτων έχει μια ευαισθησία.

Εγώ θα έλεγα ότι θέλει ιδιαίτερη νηφαλιότητα, θέλει φρόνιμο τρόπο χειρισμού, δεν θέλει σπασμωδικές κινήσεις. Νομίζω ότι οποιοσδήποτε πολίτης στην θέση του κ. Πανούση που θα αντιλαμβανόταν κατά οιοδήποτε τρόπο την ύπαρξη κάποιων κινδύνων και αυτοί οι κίνδυνοι θα ήταν διατυπωμένοι σε κάποια έγγραφα των οποίων εγγράφων δεν είχε λόγο να αμφισβητήσει την γνησιότητα, θα έπρεπε να πάει να τα καταθέσει στην Δικαιοσύνη. Πήγε και τα κατέθεσε, από εδώ και πέρα το λόγο τον έχει η Δικαιοσύνη και πρέπει να τα επεξεργαστεί χωρίς πολιτική πίεση, χωρίς άγχος, χωρίς πολιτικά ερωτηματικά, χωρίς γελοιοποίηση.

ΔΗΜ.: Κατά την κρίση σας αυτά συνιστούν αξιόποινες συμπεριφορές;

Β.ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ: Όπως ξέρετε υπάρχουν τρεις διαβαθμίσεις, υπόνοιες, ενδείξεις και αποδείξεις, θα έλεγα ότι από την ανάγνωση των εγγράφων ο οποιοσδήποτε σοβαρός νομικός αξιολογητής θα έβλεπε ότι δεν βρισκόμαστε απλώς στη φάση κάποιων υπονοιών αλλά βρισκόμαστε κατ’ ελάχιστον στην φάση των ενδείξεων.

πηγή