Προϋπολογισμός 2017: βήμα ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας

Γράφει η Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη

kozompoliΣε μια ακόμη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας και ευρύτερα, συζητείται ο προϋπολογισμός του Κράτους για το 2017. Θα έπρεπε, λογικά, όλες οι πτέρυγες της Βουλής να συμβάλουν στη διαμόρφωσή του.

Όμως, καμία συμβολή στον οδικό χάρτη που θα πορευτεί η χώρα το 2017. Μοναδική αγωνία, να αποδείξουν ότι η παρούσα κυβέρνηση τους εμπόδισε να ολοκληρώσουν την «επιτυχή» πορεία τους στα 2014.

Λησμονούν τις λεπτομέρειες: την επιλογή της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να δρομολογήσουν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Οκτώβριο 2014, αντί του Μαρτίου 2015! Επίσης, ξεχνούν ότι το 2ο Μνημόνιο περίμενε την 5η αξιολόγηση για να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2015.

Ήταν κάτι που δεν θα μπορούσαν ποτέ να ολοκληρώσουν, διότι η χώρα ήταν υπό διάλυση, δεν υπήρχε προοπτική εξόδου και αυτοί, υπό το βάρος των συνεπειών των πολιτικών τους όλων των προηγούμενων ετών δεν είχαν καν το ψυχικό σθένος να ολοκληρώσουν. Διότι, ενώ τα επιτόκια δανεισμού την Άνοιξη του 2014 ήταν 6,5%, και έπρεπε να βαίνουν μειούμενα, τον Δεκέμβρη άγγιζαν το 9%. Διότι το προσδοκώμενο και περιβόητο πλεόνασμα του 2014 αποδείχθηκε έλλειμμα. Σύμφωνα με τους πίνακες της EUROSTAT, αναφέρεται πως υπήρξε μια ΛΕΥΚΗ ΤΡΥΠΑ 700 εκ. στους ΟΤΑ και την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ και ακόμη 4,7 ΔΙΣ. στα ασφαλιστικά ταμεία, ΕΝΩ προηγουμένως εμφάνιζαν ελλείμματα. Το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε αυτά τα χρήματα από την Τρόικα. Μπήκαν σε ειδικό λογαριασμό και κλειδώθηκαν. Και πήραν ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ από την Τρόικα να τα καταγράψουν ως έσοδα. Αυτό είναι το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα του 2014..!

Διότι το χρέος είχε φτάσει στο δυσθεώρητο 181% του ΑΕΠ. Διότι οι πόροι του ΕΣΠΑ ήταν υπερδεσμευμένοι και αδρανείς. Διότι το 3ο πρόγραμμα το είχαν καταστήσει αναπόφευκτο. Και η μόνη λύση που μπορούσαν να σκεφτούν για να αποδράσουν ήταν οι εκλογές με τη σκέψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Μια σύντομη αριστερή παρένθεση, παρείσακτων στην εξουσία, που ΔΕΝ τους αξίζει ΟΥΤΕ μια πολιτισμένη υποδοχή  στο Μαξίμου. Θα πέσει. Θα επιστέψουμε Νικητές και μοναδικοί σωτήρες.

Δύο χρόνια μετά έχει σταματήσει η καθοδική πορεία της χώρας μας. Το 2016 θα κλείσει με θετικό πρόσημο και θα είναι σταδιακής, σταθερής, σε υγιή βάση, ανάπτυξης που θα συνεχιστεί και το 2017. Αυτό πραγματοποιείται σε μια περίοδο σοβαρής προσφυγικής κρίσης που δοκιμάζει πολιτικά, οικονομικά, θεσμικά, ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην παρούσα συγκυρία, ο Προϋπολογισμός για το 2017 είναι ρεαλιστικός, αναδιανεμητικός, αλληλέγγυος προς τους αδύναμους, αναπτυξιακός. Η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας έχει αυξηθεί. Η ανεργία του  28% το 2013, μειώνεται σταθερά στο 24,9% το 2015 και αναμένεται στο 23,5% για το 2016. Οι δαπάνες του Κράτους έχουν συγκρατηθεί στα 49,1 δισ. – μειωμένες κατά 1,3 δισ. Χωρίς να μειωθούν οι δαπάνες για την παιδεία και την υγεία, που αντίθετα αυξάνονται. Το κοινωνικό κράτος ενισχύεται.

Μετατοπίστηκαν και μετατοπίζονται, τα φορολογικά βάρη από τα χαμηλά εισοδήματα στα μεγάλα. Για παράδειγμα, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ παρέμειναν τα ίδια, 2,65 δισ., παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Αλλά μετατοπίστηκε ένας μέρος τους, προς τους μεγαλο-ιδιοκτήτες – 65% πληρώνει το ίδιο ή και λιγότερο, το 25% πληρώνει λίγο περισσότερο, της τάξης των μερικών δεκάδων ευρώ, και μόνο το 0,3% πληρώνει πάνω από 1000 ευρώ το χρόνο σε σχέση με το παρελθόν.

Αντιμετωπίζονται τα κόκκινα δάνεια και θεσπίζεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, που αποτελεί αναδιάρθρωση χρεών των ΜμΕ. Το μέτωπο κατά της διαπλοκής, η παρούσα κυβέρνηση το κράτησε σταθερό, Παρότι αποδείχθηκε σαν την Λερναία Ύδρα.

Η Εξεταστική Επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της εντός του μήνα. Αποτυπώνεται η διαδρομή του χρήματος από τις Τράπεζες σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, και κόμματα, χωρίς εξασφαλίσεις, χωρίς ελπίδα αποπληρωμής τους, την ίδια ώρα που έκλειναν εκατοντάδες χιλιάδες ΜμΕ.

Έχουμε αξιόπιστες ενδείξεις ανάκαμψης: τη συνεχή ροή καταθέσεων, η χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού των 10ετών κρατικών ομολόγων στο 6,3%, την εξυγίανση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, το Υπερδιπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016., την υπέρβαση του στόχου και για το πλεόνασμα του 2017.

Και αυτοί είναι στόχοι που η επίτευξή τους  επιδιώκεται  με κοινωνική δικαιοσύνη, με δικαιότερο επιμερισμό του βάρους της προσαρμογής, με δικαιότερο επιμερισμό του οφέλους της οικονομικής ανάκαμψης.

Έχουμε επίγνωση της δύσκολης κοινωνικής πραγματικότητας, της δύσκολης καθημερινότητας του πολίτη.

Όμως ο πολίτης, παρά τον βομβαρδισμό του από «φιλικά» προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, πρέπει να μπορεί να διακρίνει τη θεσμική κατοχύρωση και επέκταση του ΚΕΑ, που τώρα εφαρμόζεται πιλοτικά, την ενίσχυση της απασχόλησης, μέσω του επιδόματος εργασίας κι όχι, της ανεργίας, την  αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης. Βλέπει ότι οι δημόσιες δομές υγείας εξυπηρετούν με αξιοπρέπεια τόσο τους ασφαλισμένους, όσο και τα 2,5 εκατομύρια των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Ο πολίτης, παρά το θόρυβο και τη σκόνη Βλέπει την ενδυνάμωση του δημόσιου σχολείου. Οι αγρότες βλέπουν ότι ένα ποσοστό 80-90% θα πληρώσει μηδέν φόρο ενώ το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα δώσει ευκαιρίες να καλυτερέψουν τη ζωή τους και τη ζωή της χώρας μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Το βλέπουν όλοι οι καλόπιστοι ότι “το νερό έχει μπει στο αυλάκι” και ότι θα είναι πολύ δύσκολο να το εκτρέψουν οι όποιοι Σόιμπλε και οι σύμμαχοί τους. Όλα πιστοποιούν ότι το 2017 θα είναι το δεύτερο έτος της συνεχούς ανάκαμψης της χώρας μας.

Η  Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη είναι Δικηγόρος  – Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α