Πρωτοβουλίες για προσεισμικό έλεγχο σχολείων και αντιμετώπιση επικίνδυνων κτηρίων

Η Δημοτική Αρχή έχει θέσει ως προτεραιότητα την αντισεισμική θωράκιση των δημοτικών κτηρίων που διαχειρίζεται ο Δήμος Καλαμάτας.

Ως πρώτο βήμα σε ένα συντονισμένο σχεδιασμό της συγκεκριμένης δράσης, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος έχει ήδη εξαγγείλει τη διενέργεια πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου στα δημοτικά κτήρια με έμφαση στις σχολικές μονάδες.

Παράλληλα και πριν από τα θλιβερά γεγονότα του σεισμού της Σάμου, ο Δήμος σε συνεννόηση με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) έλαβε και προχωράει η αντιπαραβολή των δελτίων ελέγχου κτηρίων (137 σε αριθμό) που ήδη έχουν βαθμονομηθεί και διατηρούνται στη βάση δεδομένων του Οργανισμού από παλαιότερους ελέγχους που είχαν πραγματοποιηθεί την περίοδο 2005-2013.

Σημειώνεται ότι τόσο για τα κτήρια που βρίσκονται εκτός της λίστας των υπαρχόντων δελτίων του ΟΑΣΠ καθώς και για κάποια που υπάρχει δελτίο αλλά ο έλεγχος πιθανόν να χρήζει επικαιροποίησης, λόγω του χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει, θα υπογραφεί -όπως έχει ανακοινώσει ο Δήμαρχος- προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ Πελοποννήσου προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος για τα σχολεία του Δήμου.

Επίσης γίνεται γνωστό ότι κατόπιν της βαθμονόμησης και κατάταξης σε κατηγορία σπουδαιότητας των παραπάνω κτηρίων από τον ΟΑΣΠ, στόχος του Δήμου είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται μέσα από τους άξονες και τις δράσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», για τη χρηματοδότηση του δευτεροβάθμιου ελέγχου -όπου απαιτηθεί- καθώς και της υλοποίησης αναγκαίων επεμβάσεων αντισεισμικής θωράκισης.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ

Επίσης τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμαρχος -όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο- όρισε δύο επιτροπές εντατικοποίησης της καταγραφής για τα κτήρια που χρήζουν άρσης επικινδυνότητας, ώστε να αποτυπωθούν σε χάρτη και να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Όσον αφορά το θέμα των διατηρητέων είναι προφανές ότι δεν περιορίζεται ούτε εξαντλείται στην άρση της επικινδυνότητας,  λόγω της μεγάλης σημασίας τους, αφού αποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου μας και διέπονται από ειδικό πλαίσιο προστασίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμαρχος για τα θέματα του προσεισμικού ελέγχου, των διατηρητέων αλλά και των επικίνδυνων κτηρίων, έχει έρθει σε επαφή με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για ανάληψη πρωτοβουλιών σε κεντρικό επίπεδο.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος έχει εκφράσει την πρόθεσή του το θέμα να έρθει προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.