Η ΔΕΥΑΚ διεκδικεί ποσό άνω των 3,7 εκατ. € από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος υπέβαλε σήμερα, Τρίτη 1η Δεκεμβρίου 2020, πρόταση στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί το έργο «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων ΔΕΥΑ Καλαμάτας». Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 3.729.400,00 € και το έργο χωρίζεται σε τέσσερα (4) υποέργα.
Αναλυτικά:
ΥΠΟΕΡΓΟ 1: Ο βασικός σκοπός της ΔΕΥΑ Καλαμάτας μέσω της υλοποίησης του συγκεκριμένου υποέργου είναι η:
- Βελτιστοποίηση των ρυθμίσεων λειτουργίας που αφορούν στις γεωτρήσεις και τα αντλιοστάσια του δικτύου και επαγόμενη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης τους και αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας.
- Μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης του εξοπλισμού.
- Ελαχιστοποίηση του αναγκαίου χρόνου λειτουργίας του σχετικού εξοπλισμού και των υποσυστημάτων των εγκαταστάσεων μέσω κατάλληλων συστημάτων ελέγχου.
- Λειτουργία αντλιών σύμφωνα με τη ζήτηση παροχής νερού-μεταβολή των στροφών, επηρεάζουμε τη χαρακτηριστική της αντλίας.
ΥΠΟΕΡΓΟ 2: Ο βασικός σκοπός της ΔΕΥΑ Καλαμάτας μέσω της υλοποίησης του συγκεκριμένου υποέργου είναι η:
- Ενεργειακή αυτονομία της ΔΕΥΑΚ με χρήση εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού σύμφωνα με την ισχύουσα σχετική νομοθεσία.
Βασική παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη και για τα δύο υποέργα είναι ότι ο Δήμος Καλαμάτας όχι μόνον παρουσιάζει τις τελευταίες δεκαετίες έντονη ανάπτυξη με αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης του νερού αλλά αυτή η τάση προβλέπεται να επιταχυνθεί στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου κυρίως λόγω της Τουριστικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με την επιδείνωση των κλιματολογικών φαινομένων.
ΥΠΟΕΡΓΟ 3: Ο βασικός σκοπός της ΔΕΥΑ Καλαμάτας μέσω της υλοποίησης του συγκεκριμένου υποέργου είναι η προετοιμασία και σύνταξη φακέλου υποβολής αίτησης χρηματοδότησης σύμφωνα με την σχετική σύμβαση.
ΥΠΟΕΡΓΟ 4: Ο βασικός σκοπός της ΔΕΥΑ Καλαμάτας μέσω της υλοποίησης του συγκεκριμένου υποέργου είναι η κάλυψη της εκτιμώμενης δαπάνης σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΚ σχετικά με το κόστος σύνδεσης των δυο φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 999.50 KWp<Ppv<1 το κάθε ένα με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.