Η αξιολόγηση εκκρεμεί λόγω του κινδύνου «σαλαμοποίησης»
Εξελίξεις που θα προκύψουν από τις υπόγειες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα μεταξύ Αθήνας-δανειστών, αλλά και των δανειστών μεταξύ τους αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ξεπεραστεί και αυτή η εμπλοκή και να ανοίξει ξανά ο δρόμος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Επί της ουσίας, όπως λένε αρμόδια στελέχη της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης, η αξιολόγηση έχει κλείσει. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά αναμένει εξελίξεις –αυτές που προανήγγειλε χθες, μέσω ΣΚΑΪ, χωρίς να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανανακόπουλος- ώστε να πάρουν ξανά… μπρος οι συζητήσεις.
Διεργασίες και ορόσημα
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με κοινοτικούς παράγοντες, ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τους επικεφαλής των δανειστών, με στόχο να «ξεκολλήσει» η συζήτηση. Την Τετάρτη, εξάλλου, θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ την Μεγάλη Δευτέρα θα δώσει το «παρών» στην τρίτη «Σύνοδο του Νότου». Επίσης, δεν αποκλείεται να έχει νέες επαφές με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να πάρει ώθηση και πάλι η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Μάλιστα, αυτή τη φορά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν «κολλάει» σε «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης, αφού πηγές από το διαπραγματευτικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένουν ότι «υπάρχει συμφωνία στο 99,9% των θεμάτων». Μ’ άλλα λόγια, φαίνεται ότι αυτή τη φορά η συζήτηση έχει κολλήσει σε ό,τι αφορά τις προθέσεις των δανειστών για την «επόμενη μέρα» της συμφωνίας περί την δεύτερη αξιολόγηση.
«Όχι» στη «σαλαμοποίηση»
Η κυβέρνηση, δηλαδή, θέλει να πάρει μεν το κόστος των επώδυνων αλλαγών, αλλά το «αντάλλαγμα» να μην είναι μόνο η καταβολή της επόμενης δόσης. «Θέλουμε το πλήρες πακέτο, που οδηγεί την Ελλάδα εκτός Μνημονίου. Θέλουμε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, δηλαδή μετά την αξιολόγηση να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να ανοίξει η πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης και να πάρει μπρος η οικονομία», υποστηρίζει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι το «κλειδί» της εμπλοκής: το γεγονός, δηλαδή, ότι η Αθήνα δεν έχει πάρει διαβεβαιώσεις ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα οδηγήσει στην ποσοτική χαλάρωση.
Άλλωστε, είναι γνωστό ότι προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση είναι η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων επ ‘αυτών. Ωστόσο, στο παρασκήνιο, κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν ότι το Βερολίνο έχει κάνει… πίσω από τα συμπεφωνημένα και παραπέμπει αυτή την κουβέντα για μετά τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα «ανταμειφθεί» μόνο με την δόση του προγράμματος για την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο θα δει το «αφήγημα» του Μεγάρου Μαξίμου περί ποσοτικής χαλάρωσης, χρέους και δοκιμαστικής εξόδου της χώρας στις αγορές να καταρρέει. Πρόκειται, δηλαδή, για το σενάριο «σαλαμοποίησης» της συμφωνίας, που προβλέπει ότι η Αθήνα θα πάρει… όλα τα μέτρα τώρα και θα πάρει τα «αντίδωρα» στο άδηλο μέλλον.
«Θα πούμε το ναι μόνο όταν θα έχουμε σαφείς εγγυήσεις ότι κάπου οδηγεί όλο αυτό», είναι η γραμμή που έχουν συμφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επιμένοντας στην διαπραγματευτική στρατηγική που συγκεφαλαιώνεται με την φράση «δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, αν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα».
Μήνυμα Τσίπρα
Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ο πρωθυπουργός φρόντισε ήδη από χθες, με δήλωσή του στο «Έθνος της Κυριακής», να διαμηνύσει προς τις Βρυξέλλες, την Ουάσινγκτον και κυρίως προς το Βερολίνο ότι η κυβέρνηση δε θα δεχθεί «σαλαμοποίηση» της συμφωνίας και πως ο ίδιος θα βάλει την υπογραφή του για τα σκληρά μέτρα μόνο αν είναι βέβαιος ότι αυτά οδηγούν στο ξέφωτο της εξόδου από το Μνημόνιο: «Είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο. Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 – και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να ψηφίσει μέτρα για να λάβει μόνο… υποσχέσεις.
Πηγή: matrix24.gr