Πρώτα προαπαιτούμενα και αξιολόγηση και έπειτα συζήτηση για το χρέος

Στο «γεύμα εργασίας» του Euro Working Group, το οποίο διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης με τη συμμετοχή του Γιώργου Χουλιαράκη, τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοικτά το θέμα του ελληνικού χρέους με το αίτημα της ελληνικής πλευράς, να εξειδικευτούν τουλάχιστον τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μέχρι το τέλος του έτους να βρίσκει θετική ανταπόκριση τουλάχιστον από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης αλλά να «σκοντάφτει« εκ νέου στη γερμανική αντίδραση.

eurogroupΕνόψει και των εκλογών στη Γερμανία το 2017, η γερμανική κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να ανοίξει τον δρόμο για λήψη οριστικών αποφάσεων, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο. Εφόσον επιμείνει σε αυτή τη στάση, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν ξεκαθαρίσει ότι χρειάζονται εξειδίκευση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου προκειμένου να ολοκληρώσουν την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους πάνω στην οποία θα στηριχθεί και η τελική απόφαση για τη συμμετοχή (ή μη) στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, επιθυμεί να ολοκληρώσει τη σειρά από τα προαπαιτούμενα με πρώτο αποτέλεσμα το «ξεκλείδωμα» της υποδόσης των 2,8 δισ. και να ακολουθήσει έπειτα η β’ αξιολόγηση (περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εργασιακά). Στο κρίσιμο θέμα των εργασιακών, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα εξασφαλίσει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεν φαίνεται όμως να υπάρχει αντίστοιχη αισιοδοξία στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, οι οποίες και φαίνεται να «απελευθερώνονται».

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης αλλά και η εξειδίκευση της απόφασης του Εurogroup της 24ης Μαΐου -η οποία θα συντελέσει ώστε να θεωρηθεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος- θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να ενεργοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κίνηση η οποία θα πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες εξόδου στις αγορές μέσα στο 2017, κάτι που αν τελικά συμβεί θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σαν «επικοινωνιακή εσωτερική κατανάλωση».

Το θέμα «Γεωργίου» και η ΕΛΣΤΑΤ

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, οι εταίροι αναμένεται να ζητήσουν από την ελληνική πλευρά μια δήλωση ότι τα στατιστικά στοιχεία στα οποία στηρίχτηκαν οι δανειακές συμβάσεις -και ειδικά η 3η και τρέχουσα δανειακή σύμβαση που ενσωματώνει και τη δέσμευση για το ελληνικό χρέος- είναι αξιόπιστα. Ωστόσο, όπως κυκλοφορεί από κύκλους της ΕΕ, το θέμα με τα στατιστικά στοιχεία των ελληνικών κυβερνήσεων, έχει ψυχράνει τις σχέσεις των δύο πλευρών, ενώ αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός της παρέμβασης της Κομισιόν, η οποία θεώρησε τα στατιστικά στοιχεία αξιόπιστα.

Ο δύσκολος «παίκτης» 

Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ο «παίκτης» που ονομάζεται Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο απαιτεί εξειδίκευση των μέτρων αλλά και αποφάσεις συγκεκριμένες για τη δειευθέτηση του χρέους.  Χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις για το χρέος, το δ.σ. του ΔΝΤ δεν αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, έστω και με ένα ποσό της τάξεως των 8-10 δισ. ευρώ.

thepressproject.gr