«Κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε ποντίκι» τονίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του συνδυασμού«Αλλαγή για το Δήμο της Καλαμάτας» κ. Μπρεδήμας στρέφοντας τα βέλη του στον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα με αφορμή της πρόσφατες δηλώσεις του κ. Νίκα, μετά την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Συγκεκριμένα ο κ. Μπρεδήμας προκαλεί τον δήμαρχο Καλαμάτας να προβεί σε μια σειρά από αποφάσεις στις οποίες θα έχει την συναίνεση του, όπως:
- να προχωρήσει σε δραστική μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων, των ειδικών συμβούλων, αλλά και της μείωσης του μισθού του.
- να δείξει πραγματική εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες του δήμου, να μην «εξορίζει» ικανά στελέχη του γιατί δεν έχουν την ίδια άποψη με αυτόν.
- να προχωρήσει στην καθιέρωση της «Ώρας του Δημότη»,
- την ανέγερση του μνημείου των εκτελεσθέντων πατριωτών από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής
- την διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, όποτε κρίνεται αναγκαίο.
- να σταματήσει η ιστοσελίδα του δήμου Καλαμάτας, να λειτουργεί ως προπαγανδιαστικός μηχανισμός του δήθεν έργου της Δημοτικής Αρχής, αλλά να περιέχει και τις απόψεις των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης για μείζονα, τουλάχιστον, ζητήματα.
Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του κ. Μπρεδήμα:
«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» ή διαφορετικά «κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε ποντίκι». Με αυτό τον τρόπο η παράταξή μας ερμηνεύει πολιτικά όσα κατέθεσε ο δήμαρχος στις πρώτες δηλώσεις του, μετά την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και των δημοτικών κοινοτήτων.
Για να μιλήσουμε όμως πιο συγκεκριμένα. Μετά τους λεονταρισμούς του περί δήθεν ανεξαρτησίας του από κομματικά κέντρα, ο κ. Νίκας είπε ότι στους στόχους της θητείας του είναι η χρηστή διοίκηση και ότι έχει κάθε διάθεση για συνεργασία με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για θέματα που αφορούν όχι μόνο την Καλαμάτα αλλά και τα δημοτικά διαμερίσματα, Άριος, Θουρίας και Αρφαρών.
Ας ξεκινήσουμε από το επιχείρημα περί χρηστής και συμμαζεμένης οικονομικής διαχείρισης. Άραγε στα πλαίσια αυτά είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε δραστική μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων, των ειδικών συμβούλων, αλλά και της μείωσης του μισθού του; Έχει τη διάθεση να δείξει πραγματική εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες του δήμου, να μην «εξορίζει» ικανά στελέχη του γιατί δεν έχουν την ίδια άποψη με αυτόν; Θα προχωρήσει στην καθιέρωση της «Ώρας του Δημότη», την ανέγερση του μνημείου των εκτελεσθέντων πατριωτών από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής αλλά και στη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, όποτε κρίνεται αναγκαίο;
Θα σταματήσει η ιστοσελίδα του δήμου Καλαμάτας, την οποία πληρώσαμε όλοι μας, να λειτουργεί ως προπαγανδιαστικός μηχανισμός του δήθεν έργου της Δημοτικής Αρχής, αλλά να περιέχει και τις απόψεις των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης για μείζονα, τουλάχιστον, ζητήματα;
Στην προγραμματική της διακήρυξη, η «Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας», πρότεινε, επίσης, εκτός των άλλων, και, την κατάργηση του καθεστώτος των απευθείας αναθέσεων έργων, προμηθειών, εκπονήσεων μελετών και άλλα παρόμοια.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο Νόμος 3852/2010, είναι τόσο λεπτομερής και σαφής, που δεν επιτρέπει την παραμικρή άγνοια ή παρερμηνεία σ’ όσους τον έχουν μελετήσει. Και δε διανοείται δήμαρχος, αντιδήμαρχος, σύμβουλοι, μέλη Επιτροπών να μη γνωρίζουν άριστα το περιεχόμενό του και τις συνέπειες της μη εφαρμογής του.
Ο 3852/2010 (άρθρο 72) λέει ότι η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, μπορεί «….ν’ αποφασίζει αιτιολογημένα και για τις περιπτώσεις απευθείας ανάθεσης προμηθειών, παροχής υπηρεσιών, εκπόνησης μελετών κι εκτέλεσης έργων σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις». Όπως μετά από μια θεομηνία, για παράδειγμα.
Πολύ περισσότερο απ’ αυτό, δεν επιτρέπει (ο νόμος) τις λεγόμενες κατατμήσεις έργων (χωρισμός σε τμήματα), ώστε να φτάσουν στο ποσό που επιτρέπεται η απευθείας ανάθεση. Εκείνος που προβαίνει σε κάτι τέτοιο, διαπράττει αδίκημα κακουργηματικό που ισοδυναμεί με υπεξαίρεση χρημάτων κι άλλα βαριά παραπτώματα.
Με παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έχουμε επανειλημμένως καταγγείλει τον τρόπο που ενεργεί η Δημοτική Αρχή στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ, ανάλογα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο έφεραν στον επικαιρότητα το μη ηθικό μέρος του προβλήματος. Ιδού η Ρόδος κύριε Νίκα να κάνετε τα λόγια σας πράξη.
Επίσης, κρίνουμε σκόπιμο να καταγγείλουμε ότι η διάθεση του πλεονάσματος της ΔΕΥΑΚ για ασφαλτοστρώσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι εκτός νόμου, διότι τα τέλη του νερού είναι ανταποδοτικά και ως εκ τούτου μη διαθέσιμα σε έργα που δεν ανταποκρίνονται στην βελτίωση της ύδρευσης.
Καταλαβαίνουμε ότι ο δήμαρχος πρέπει να εξαργυρώσει τα προεκλογικά του γραμμάτια, αλλά ας βρει έναν άλλο τρόπο να το κάνει, και, όχι να στρέφεται σε βάρος των συμφερόντων των δημοτών. Στα προφορικά ο Παναγιώτης Νίκας τα πηγαίνει καλά, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του, το μείζον θέμα, όμως, είναι οι πράξεις του.
Εμείς ως παράταξη ΔΕΝ μένουμε στο χθες, κοιτάμε μόνο μπροστά και ψάχνουμε τρόπους να είμαστε στο πλευρό των πολιτών οι οποίοι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους.
Προτείνουμε, λοιπόν, στον Παναγιώτη Νίκα να βάλει στην άκρη τα μεγάλα λόγια και να προσπαθήσει να αφουγκραστεί τα προβλήματα των Καλαματιανών, των κατοίκων του καλλικρατικού δήμου. Διαφορετικά, οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις του, θα αποδειχτούν για μία ακόμη φορά “φύκια για μεταξωτές κορδέλες”.
Και κάτι τελευταίο, εν είδη τροφής για σκέψη προς τη Δημοτική Αρχή. Αν ο τουρισμός είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης της πόλης ο δεύτερος και εξ΄ ίσου ουσιαστικός είναι ο πρωτογενής τομέας. Η έξοδος από την κρίση και στη Μεσσηνία , θα πραγματοποιηθεί με την ουσιαστική αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό χρειάζονται δράσεις ενίσχυσης των παραγωγικών μέσων: Δημιουργίας μικρών φραγμάτων και αρδευτικών δικτύων. Ανάδειξης του ΠΟΠ Καλαμάτα στο λάδι και τις ελιές με τη δημιουργία φορέα διαχείρισης. Ανάδειξη των προϊόντων του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου αλλά και η κατάρτιση μιας μελέτης ανάπτυξής του.
Ενόψει όλων αυτών και ειδικότερα, κρίνουμε απαραίτητη τη δημιουργία ομάδων παραγωγών κατά προϊόν ( πχ. μήλα Πολιανής) με ενίσχυση από χρηματοδοτικά προγράμματα για τα λειτουργικά τους έξοδα με στόχο τον περιορισμό του κόστους παραγωγής. Ανάπτυξη νέων καλλιεργειών στον ορεινό όγκο. Πολιτική ενίσχυσης του αγροτουρισμού. Συνεργασία στενή με το ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας) στον προγραμματισμό, σχεδιασμό και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα των δημοτικών διαμερισμάτων, Άριος, Θουρίας και Αρφαρών.»
Αυτά για αρχή και ευχόμαστε καλή θητεία κ. Νίκα προς όφελος ΟΛΩΝ των ΔΗΜΟΤΩΝ.