H προετοιμασία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι πυρετώδης, ενώ δεν αποκλείεται στο περιθώριο της Συνόδου να υπάρξει (άλλη μία) τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας. Στο επίκεντρο θα τεθούν τα ζητήματα που απορρέουν από την πρόσφατη συμφωνία για την ανάμειξη του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και, κυρίως, η ελληνική προϋπόθεση να μη θιγούν κυριαρχικά θέματα -όπως να μην υπάρξουν πλόες τουρκικών πολεμικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να παραμείνει η δύναμη του ΝΑΤΟ σε διοίκηση τρίτης χώρας.
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και ξεχωριστή σύσκεψη, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, των ηγετών των 11 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δηλώσει «πρόθυμες» να δεχθούν στο έδαφός τους έναν μικρό αριθμό προσφύγων.
Με Γιούνκερ-Τουσκ (και) για αξιολόγηση
Μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τετ α τετ στις Βρυξέλλες με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ. Στο τραπέζι θα τεθεί τόσο το προσφυγικό όσο και η αξιολόγηση, δεδομένου ότι η Αθήνα φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει το “κλείσιμο” της διαπραγμάτευσης μέσα στον Μάρτιο.
Η ίδια (επίσημη και ανεπίσημη) ατζέντα αναμένεται να κυριαρχήσει και στην αυριανή συνάντηση που θα έχει πρωθυπουργός στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Ε.Ε., Ντόναλτ Τουσκ, στο πλαίσιο του euro-tour που πραγματοποιεί ο τελευταίος για το Brexit, το οποίο αποτελεί το επίσημο θέμα της Συνόδου Κορυφής.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τουσκ θα ενημερώσει πάνω στην ευρωπαϊκή πρόταση για τις μεταρρυθμίσειςπου ζητά η Βρετανία, ώστε να παραμείνει κράτος-μέλος της ΕΕ.
Ολλανδική στήριξη
Την προετοιμασία για τη Σύνοδο άνοιξε χθες στο Μαξίμου η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κούντερς, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα με την ιδιότητα του προεδρεύοντος (γι’ αυτό το εξάμηνο) ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, η συζήτηση αφορούσε την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας, την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς και τη συγκρότηση ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Κούντερς μετέφερε στον πρωθυπουργό τη στήριξη της ΕΕ στις ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό και, κυρίως, την αντίθεση στις μονομερείς ενέργειες άλλων χωρώνγια την αντιμετώπιση του “κοινού” προβλήματος, όπως οι φράκτες στα σύνορα.
Μίλησε για γερμανο-ολλανδική πίεση στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και σε Ουγγαρία-Πολωνία-Τσεχία να σταματήσουν να μεθοδεύουν από κοινού με χώρες-μη μέλη (FYROM) κλείσιμο συνόρων προς την Ελλάδα.
Αλλά… αυστριακός φράκτης
Ως προς τη γερμανική πίεση, κυβερνητικές πηγές επικαλούνται και την επιστολή που απέστειλαν ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στους Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες για λύσεις εντός ευρωπαϊκού πλαισίου χωρίς απειλές, όπως για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν.
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο (Σοσιαλδημοκράτης…) Αυστριακός πρωθυπουργός Βέρνερ Φάιμαν ανακοίνωσε ότι η χώρα του, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα υψώσει φράχτη στα σύνορα με την Ιταλία, προκειμένου να προλάβει νέα ροή αφίξεων.
Κίνηση που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέα έκρηξη οργής του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ρέντσι…
euro2day.gr