«Πυρ ομαδόν» στην Κωνσταντοπούλου για ονομαστική και Χρυσή Αυγή

konstantopoulou3Πανδαιμόνιο επικράτησε στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που ζήτησε η κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, το αίτημα που κατατέθηκε έχοντας 17 υπογραφές (15 απαιτούνται βάσει Κανονισμού) δεν ολοκληρώθηκε, καθώς δεν ήταν παρόντες οι υπογράφοντες βουλευτές, καθώς οι προφυλακισμένοι δεν πήραν άδεια να παραβρεθούν στο κοινοβούλιο. Τότε η Πρόεδρος, Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε χρήση του δικαιώματος που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 72 παρ. 3), πήρε την απόφαση πάνω της και έθεσε το ζήτημα σε ονομαστική ψηφοφορία.

Κάπου εκεί όμως προκλήθηκε κομφούζιο με βουλευτές της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν την Πρόεδρο για την απόφασή της και να αφήνουν αιχμές για τη σχέση της με τη Χρυσή Αυγή.

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από την ίδια την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρκετοί βουλευτές ανησύχησαν μην τυχόν η κυβέρνηση «χρεωθεί» την κίνηση αυτή της Προέδρου με κάποιους εξ αυτών να αποχωρούν μάλιστα διαμαρτυρόμενοι από τη συνεδρίαση. Τελικά μετά από διαβουλεύσεις (πληροφορίες λένε ότι αντιπροσωπεία της κυβέρνησης πήγε στην Πρόεδρο και της ζήτησε να ανακαλέσει). Τελικά μετά από αρκετή ώρα διαβουλεύσεων, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέβηκε στο βήμα και πήρε πίσω την ονομαστική, ζητώντας να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο της επί των άρθρων συζήτησης. Κάπου εκεί όμως ξεκίνησε νέος γύρος αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, επειδή δεν της δόθηκε χρόνος να απαντήσει στη τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

Πρώτος έλαβε το λόγο και ξιφούλκησε κατά της Προέδρου, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος έκανε λόγο για ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. «Καταστρέφετε τις δυνατότητες πολιτικής συναίνεσης. Τροφοδοτείτε εντάσεις», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Θέλατε να ταυτιστείτε με τη Χ.Α. Θυσιάσατε τη συναίνεση στο βωμό της δικής σας προσωπικής επίμονης σκοπιμότητας να συμπλεύσετε με τη Χ.Α. Μπορείτε να αμφισβητήσετε το κ. Τσίπρα αλλά πρέπει να σέβεστε το κοινοβούλιο και να φροντίζετε να υπάρχει κλίμα ηρεμίας».

Απαντώντας η κυρία Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που είχε γραμματέα τον κ. Μπαλτάκο . «Πρέπει να αποφασίσετε αν σας ενοχλεί ότι η Πρόεδρος περιφρουρεί αυτό που θεωρεί δημοκρατική διαδικασία ακόμα και αν διαφωνούν οι Κ.Ο. Αν προσδοκάτε ότι με τη δήλωση ότι ψηφίσατε την Πρόεδρο θα έθετε μεταχείριση πέραν του κανονισμού να μη τη προσδοκάτε», αντείτινε η Πρόεδρος.

«Όταν προέκυψε το ζήτημα του κ. Μπαλτάκο ζήτησα από τον πρωθυπουργό την αποπομπή του. Δεν ζήτησα όμως την αποπομπή σας. Κάποιος έχει την ευθύνη για το ότι βρίσκεται στην έδρα. Τιμήστε την επιλογή και τον Πρόεδρό σας», απάντησε ο κ Βενιζέλος.

Από την πλευρά του ο κ.ε. της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, είπε ότι δεν ήταν τυχαία τα όσα συνέβησαν υπογραμμίζοντας πως η Πρόεδρος δεν έδωσε το λόγο στην αξιωματική αντιπολίτευση και ανάγκασε τους βουλευτές να αποχωρήσουν.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, χαρακτήρισε ολισθηρό και επικίνδυνο το δρόμο της σύμπλευσης με την ΧΑ.

Άδειασμα Φίλη σε Κωνσταντοπούλου

Η ενόχληση που προκλήθηκε στη κυβέρνηση από τον προσωπικό χειρισμό της Προέδρου φάνηκε και από την τοποθέτηση του Νίκου Φίλη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αφού ξεκαθάρισε ότι η συμπαγής και ομόθυμη στάση του κόμματος είναι απέναντι στην Χ.Α., σημείωσε πως «δεν πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις ευαισθησιών που μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης».

Ο κ. Φίλης, είπε ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είχε τις προϋποθέσεις για συναίνεση, που είχε μεγάλη σημασία για τη χώρα και επέρριψε ευθύνες σε όλες τις πλευρές για την κατάσταση που επικράτησε. Μάλιστα, άφησε αιχμές στη Πρόεδρο για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, λέγοντας ότι η διάσκεψη πρέπει να συζητά και να μην προκαταλαμβάνεται η διαδικασία. « Δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η λειτουργία της Βουλής μοιάζει με γόρδιο δεσμό», είπε.

Το πρόβλημα

Πάντως το κομφούζιο που επικράτησε στη Βουλή αποτελεί ουσιαστικά μια συνέχεια στην αντιπαράθεση για την Χ.Α. Πρόκειται δηλαδή για συνέχεια της σύγκρουσης που είχε προκύψει με την ψηφοφορία στο αίτημα άρσης ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη όπου η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε ζητήσει την αναβολή της με αφορμή την απουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χ.Α. από την αίθουσα. Η κ. Κωνσταντοπούλου από κείνη την μέρα είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της παρουσίας όλων των βουλευτών στις διαδικασίες της Ολομέλειας και είχε κατακρίνει την απόφαση του εισαγγελέα των φυλακών να μη δώσει άδεια στους χρυσαυγίτες καταγγέλλοντας μάλιστα το σκεπτικό της απόφασής του.

Στη χθεσινή δε συνεδρίαση η Χ.Α. είχε χρησιμοποιήσει τον πολιτικό ελιγμό της ονομαστικής ψηφοφορίας, καθώς και πάλι οι προφυλακισμένοι βουλευτές της δεν είχαν πάρει άδεια να παραβρεθούν στην Ολομέλεια. Είναι προφανές λοιπόν, ότι η Πρόεδρος πιστή στην άποψη που είχε εκφράσει και κατά το παρελθόν, πήρε πάνω της την όλη διαδικασία, προκαλώντας όμως την αντίδραση μεγάλου τμήματος, αν όχι της συντριπτικής πλειοψηφίας της Βουλής.

newpost.gr