Πως θα γίνεται η αξιολόγηση στο Δημόσιο

dimosio1Αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης των προϊσταμένων του Δημοσίου, καθώς και οι βασικές προϋποθέσεις για την επιλογή γενικών διευθυντών και τμηματαρχών.

Νέ­ο σύ­στη­μα ε­πι­λο­γής προ­ϊ­στα­μέ­νων με την α­ξι­ο­λό­γη­ση των υ­πο­ψη­φί­ων με συ­νέν­τευ­ξη και γρα­πτές ε­ξε­τά­σεις ει­σά­γει το νο­μο­σχέ­διο του υ­πουρ­γεί­ου Δι­οι­κη­τι­κής Με­ταρ­ρύθ­μι­σης που τέ­θη­κε χτες σε δη­μό­σια δι­α­βού­λευ­ση.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, κα­ταρ­γεί­ται η μο­ρι­ο­δό­τη­ση των τυ­πι­κών προ­σόν­των που ί­σχυ­ε μέ­χρι σή­με­ρα και οι νέ­οι προ­ϊ­στά­με­νοι του δη­μο­σί­ου θα ε­πι­λέ­γον­ται με βα­σι­κά κρι­τή­ρια α­ξι­ο­λό­γη­σης την συ­νέν­τευ­ξη και τις γρα­πτές ε­ξε­τά­σεις. Σε ό­λα τα στά­δια α­ξι­ο­λό­γη­σης συμ­με­τέ­χει το Α­ΣΕΠ ε­νώ τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα θα κοι­νο­ποι­ούν­ται στο δι­α­δί­κτυ­ο. Στην δι­α­δι­κα­σί­α α­ξι­ο­λό­γη­σης των υ­πο­ψη­φί­ων τό­σο στην συ­νέν­τευ­ξη ό­σο και στις γρα­πτές ε­ξε­τά­σεις θα συμ­με­τέ­χουν και στε­λέ­χη που θα προ­έρ­χον­ται α­πό τον ι­δι­ω­τι­κό το­μέ­α με στό­χο να με­τα­φέ­ρουν τε­χνο­γνω­σί­α στον κρα­τι­κό μη­χα­νι­σμό. Ι­δι­ώ­τες θα συμ­με­τέ­χουν στα Ει­δι­κά Συμ­βού­λια Ε­πι­λο­γής Προ­ϊ­στα­μέ­νων που θα συ­στα­θούν σε κά­θε υ­πουρ­γεί­ο κα­θώς και στα τρι­με­λή συμ­βού­λια συ­νέν­τευ­ξης. Οι νέ­οι προ­ϊ­στά­με­νοι θα το­πο­θε­τη­θούν ά­με­σα, έ­να μή­να με­τά την ο­λο­κλή­ρω­ση της δι­α­δι­κα­σί­ας ε­πι­λο­γής και θα έ­χουν πεν­τα­ε­τή θη­τεί­α. Για πρώ­τη φο­ρά μπο­ρούν να συμ­με­τέ­χουν στην δι­α­δι­κα­σί­α ε­πι­λο­γής μό­νι­μοι αλ­λά και υ­πάλ­λη­λο με σχέ­ση ερ­γα­σί­ας ι­δι­ω­τι­κού δι­καί­ου α­ο­ρί­στου χρό­νου ι­σό­τι­μα ε­νώ πα­ράλ­λη­λα α­να­βαθ­μί­ζον­ται οι α­πό­φοι­τοι της Σχο­λής Δη­μό­σιας Δι­οί­κη­σης που έ­χουν την δυ­να­τό­τη­τα να δι­εκ­δι­κή­σουν θέ­σεις τμη­μα­τάρ­χη με­τά την ο­λο­κλή­ρω­ση δύ­ο ε­τών υ­πη­ρε­σί­ας.

Ποι­οι έ­χουν δι­καί­ω­μα συμ­με­το­χής στην ε­πι­λο­γή για θέ­ση προ­ϊ­στα­μέ­νου

Κλει­δί για την τε­λι­κή ε­πι­λο­γή θα α­πο­τε­λέ­σουν τα πε­ρι­γράμ­μα­τα θέ­σεις που θα πε­ρι­λαμ­βά­νον­ται στα νέ­α ορ­γα­νο­γράμ­μα­τα των υ­πουρ­γεί­ων.

Οι βα­σι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την έν­τα­ξη ε­νός υ­παλ­λή­λου στην δι­α­δι­κα­σί­α ε­πι­λο­γής εί­ναι:

Για τις θέ­σεις των γε­νι­κών δι­ευ­θυν­τών ε­πι­λέ­γον­ται υ­πάλ­λη­λοι πα­νε­πι­στη­μια­κής εκ­παί­δευ­σης οι ο­ποί­οι εί­τε έ­χουν α­σκή­σει κα­θή­κον­τα γε­νι­κού δι­ευ­θυν­τή για έ­να έ­τος, ή έ­χουν 15 χρό­νια υ­πη­ρε­σί­ας και έ­χουν α­σκή­σει κα­θή­κον­τα δι­ευ­θυν­τή για τρί­α χρό­νια ή τέ­λος έ­χουν προ­ϋ­πη­ρε­σί­α 18 χρό­νια και έ­χουν α­σκή­σει κα­θή­κον­τα δι­ευ­θυν­τή για έ­να έ­τος.

Για τις θέ­σεις των δι­ευ­θυν­τών μπο­ρούν να κρι­θούν υ­πάλ­λη­λοι πα­νε­πι­στη­μια­κής και τε­χνο­λο­γι­κής εκ­παί­δευ­σης οι ο­ποί­οι: ή­ταν δι­ευ­θυν­τές για τρί­α χρό­νια ή έ­χουν του­λά­χι­στον 10 έ­τη δη­μό­σιας υ­πη­ρε­σί­ας και ά­σκη­σαν κα­θή­κον­τα τμη­μα­τάρ­χη για 3 χρό­νια ή α­κό­μα και ε­άν δι­α­θέ­τουν 12 χρό­νια προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας και υ­πη­ρέ­τη­σαν ε­πί τρί­α χρό­νια σε θέ­ση τμη­μα­τάρ­χη.

Για τις θέ­σεις τμη­μα­ταρ­χών ε­πι­λέ­γον­ται υ­πάλ­λη­λοι πα­νε­πι­στη­μια­κής, τε­χνο­λο­γι­κής και δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης που ερ­γά­ζον­ται στο Δη­μό­σιο του­λά­χι­στον τέσ­σε­ρα χρό­νια και δι­ε­τέ­λε­σαν τμη­μα­τάρ­χες για έ­να έ­τος, εί­τε εί­ναι α­πό­φοι­τοι της Ε­θνι­κής Σχο­λής Δη­μό­σιας Δι­οί­κη­σης με προ­ϋ­πη­ρε­σί­α 4 χρό­νια ή α­πλά εί­ναι υ­πάλ­λη­λος με 6 χρό­νια συ­νο­λι­κής πραγ­μα­τι­κής δη­μό­σιας υ­πη­ρε­σί­ας. Δεν μπο­ρούν να θέ­σουν υ­πο­ψη­φι­ό­τη­τα για θέ­σεις προ­ϊ­στα­μέ­νων οι υ­πάλ­λη­λοι που χρει­ά­ζον­ται τρί­α χρό­νια για να συν­τα­ξι­ο­δο­τη­θούν κα­θώς και σε ό­σους έ­χουν ε­πι­βλη­θεί πει­θαρ­χι­κές ποι­νές α­νώ­τε­ρες του προ­στί­μου α­πο­δο­χών τεσ­σά­ρων μη­νών.

Πρώ­το στά­διο ε­πι­λο­γής: Τυ­πι­κά προ­σόν­τα

Το Α­ΣΕΠ α­πο­φα­σί­ζει με βά­ση την α­πό­φα­ση του υ­πουρ­γού Δι­οι­κη­τι­κής Με­ταρ­ρύθ­μι­σης που θα εκ­δο­θεί πριν τον δι­α­γω­νι­σμό, ε­άν οι υ­πο­ψή­φιοι πλη­ρούν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις και τα
ε­παγ­γελ­μα­τι­κά – τε­χνι­κά προ­σόν­τα, τα ο­ποί­α πρέ­πει να σχε­τί­ζον­ται και να εί­ναι συ­να­φή με
το αν­τι­κεί­με­νο της προ­κη­ρυσ­σό­με­νης θέ­σης ό­πως θα πε­ρι­γρα­φεί στα νέ­α ορ­γα­νο­γράμ­μα­τα.

Τα προ­σόν­τα αυ­τά εί­ναι:

  • Α­παι­τού­με­νος βα­σι­κός τί­τλος σπου­δών ή ε­πι­τυ­χής α­πο­φοί­τη­ση α­πό την
  • Ε­θνι­κή Σχο­λή Δη­μό­σιας Δι­οί­κη­σης και Αυ­το­δι­οί­κη­σης
  • Με­τα­πτυ­χια­κός τί­τλος σπου­δών ε­τή­σιας διά­ρκειας
  • Δι­δα­κτο­ρι­κό Δί­πλω­μα
  • Γνώ­ση ξέ­νης γλώσ­σας, μί­ας ή πε­ρισ­σο­τέ­ρων, των χω­ρών της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Έ­νω­σης
  • Εμ­πει­ρί­α συ­να­φής με το αν­τι­κεί­με­νο της προ­κη­ρυσ­σό­με­νης θέ­σης

Οι υ­πο­ψή­φιοι που πλη­ρούν τις α­ναγ­καί­ες προ­ϋ­πο­θέ­σεις και τα τυ­πι­κά προ­σόν­τα κα­λούν­ται στο δεύ­τε­ρο στά­διο της ε­πι­λο­γής.

Δεύ­τε­ρο στά­διο: γρα­πτή ε­ξέ­τα­ση

Η γρα­πτή ε­ξέ­τα­ση πραγ­μα­το­ποι­εί­ται α­πό το Α­νώ­τα­το Συμ­βού­λιο Ε­πι­λο­γής Προ­σω­πι­κού. Σύμ­φω­να με το νό­μο μπο­ρεί να έ­χει την μορ­φή ε­ρω­τή­σε­ων με α­παν­τή­σεις πολ­λα­πλών ε­πι­λο­γών σε θέ­μα­τα που α­φο­ρούν:

Τον νο­μο­θε­τι­κό πλαί­σιο της δι­οι­κη­τι­κής δρά­σης στο Δη­μό­σιο (Υ­παλ­λη­λι­κός Κώ­δι­κας,

Κώ­δι­κας Δι­οι­κη­τι­κής Δι­α­δι­κα­σί­ας, κα­νο­νι­σμοί προ­μη­θει­ών κ.λπ.)

Γε­νι­κές αρ­χές ορ­γά­νω­σης και δι­οί­κη­σης

Γε­νι­κές γνώ­σεις και δε­ξι­ό­τη­τες του υ­πο­ψη­φί­ου (ε­πι­και­ρό­τη­τα, συν­θε­τι­κή και α­να­λυ­τι­κή σκέ­ψη, κ.λπ.)

Ε­πί­σης η γρα­πτή ε­ξέ­τα­ση μπο­ρεί να έ­χει την μορ­φή ε­ρω­τή­σε­ων με α­παν­τή­σεις ε­λεύ­θε­ρης α­νά­πτυ­ξης σε θέ­μα­τα ά­σκη­σης δι­οί­κη­σης και δη­μό­σιας πο­λι­τι­κής. Η γρα­πτή ε­ξέ­τα­ση για τις θέ­σεις τμη­μαρ­χών δι­ε­ξά­γε­ται μί­α φο­ρά το χρό­νο και το α­πο­τέ­λε­σμά της ι­σχύ­ει για πέν­τε έ­τη. Το α­νώ­τα­το ό­ριο βαθ­μο­λο­γί­ας εί­ναι οι 100 μο­νά­δες με βά­ση το 50.Το Α.Σ.Ε.Π. κα­ταρ­τί­ζει πί­να­κα με φθί­νου­σα σει­ρά κα­τά­τα­ξης και στον πί­να­κα των ε­πι­τυ­χόν­των εγ­γρά­φον­ται ό­σοι υ­πο­ψή­φιοι κα­λούν­ται στο ε­πό­με­νο στά­διο της συ­νέν­τευ­ξης.

Τρί­το στά­διο: συ­νέν­τευ­ξη

Στην συ­νέν­τευ­ξη συμ­με­τέ­χουν οι ε­πι­τυ­χόν­τες της γρα­πτής ε­ξέ­τα­σης και σκο­πός του τρί­του στα­δί­ου α­ξι­ο­λό­γη­σης εί­ναι η δι­α­μόρ­φω­ση γνώ­μης για την προ­σω­πι­κό­τη­τα, την ι­κα­νό­τη­τα και την κα­ταλ­λη­λό­τη­τα του υ­πο­ψη­φί­ου για την ά­σκη­ση των κα­θη­κόν­των της θέ­σης ευ­θύ­νης για την ο­ποί­α κρί­νε­ται. Λαμ­βά­νον­ται υ­πό­ψην τα στοι­χεί­α που α­πο­τυ­πώ­νον­ται στο βι­ο­γρα­φι­κό ση­μεί­ω­μα του υ­πο­ψη­φί­ου και α­φο­ρούν: Στοι­χεί­α ταυ­τό­τη­τας, τί­τλοι σπου­δών ή άλ­λα τυ­πι­κά προ­σόν­τα, υ­πη­ρε­σια­κή κα­τά­στα­ση και δρα­στη­ρι­ό­τη­τα του υ­παλ­λή­λου και η βαθ­μο­λο­γί­α των εκ­θέ­σε­ων α­ξι­ο­λό­γη­σης του υ­παλ­λή­λου. Πα­ράλ­λη­λα συ­νε­κτι­μούν­ται οι η­θι­κές α­μοι­βές, η πι­στο­ποι­η­μέ­νη ε­πι­μόρ­φω­ση , το συγ­γρα­φι­κό έρ­γο που σχε­τί­ζε­ται με την δη­μό­σια δι­οί­κη­σης και σχε­τι­κές ει­ση­γή­σεις, σε συ­νέ­δρια. Τέ­λος υ­πο­λο­γί­ζον­ται ο α­ριθ­μός α­ναρ­ρω­τι­κών α­δει­ών α­νά έ­τος υ­πη­ρε­σί­ας και οι πει­θαρ­χι­κές ποι­νές.

Το πε­ρι­ε­χό­με­νο της συ­νέν­τευ­ξης σε τρεις ε­νό­τη­τες

Η συ­νέν­τευ­ξη η ο­ποί­α εί­ναι «δο­μη­μέ­νη» χω­ρί­ζε­ται σε τρεις θε­μα­τι­κές ε­νό­τη­τες οι ο­ποί­ες εί­ναι:

Ποι­ό­τη­τα της υ­πη­ρε­σια­κής δρα­στη­ρι­ό­τη­τας του υ­πο­ψη­φί­ου με βά­ση το πε­ρι­ε­χό­με­νο του βι­ο­γρα­φι­κού ση­μει­ώ­μα­τος

Η γνώ­ση του αν­τι­κει­μέ­νου του φο­ρέ­α, της ορ­γά­νω­σης και λει­τουρ­γί­ας της δη­μό­σιας δι­οί­κη­σης γε­νι­κό­τε­ρα.

Οι δι­οι­κη­τι­κές ι­κα­νό­τη­τες του υ­πο­ψη­φί­ου να προ­γραμ­μα­τί­ζει, να συν­το­νί­ζει, να α­να­λαμ­βά­νει πρω­το­βου­λί­ες, να λαμ­βά­νει α­πο­τε­λε­σμα­τι­κές α­πο­φά­σεις και να δι­α­χει­ρί­ζε­ται κρί­σεις.

Βαθ­μο­λο­γούν­ται οι ι­κα­νό­τη­τες που σχε­τί­ζον­ται:

Με το στρα­τη­γι­κό τρό­πο σκέ­ψης

Με τη δι­α­χεί­ρι­ση αν­θρώ­πων και πό­ρων (η­γε­σί­α, κα­τα­νο­μή πό­ρων-α­νά­θε­ση έρ­γων, ε­πι­κοι­νω­νί­α και πει­θώ, δι­α­χεί­ρι­ση συγ­κρού­σε­ων, υ­πο­κί­νη­ση και α­νά­πτυ­ξη άλ­λων)

Με τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα (πρω­το­βου­λί­α και α­νά­πτυ­ξη δε­ξι­ο­τή­των, προ­γραμ­μα­τι­σμός, ι­ε­ράρ­χη­ση προ­τε­ραι­ο­τή­των, συν­το­νι­σμός και έ­λεγ­χος)

Με τη δι­α­χεί­ρι­ση αλ­λα­γών (προ­σαρ­μο­στι­κό­τη­τα και ευ­ε­λι­ξί­α, δι­α­χεί­ρι­ση κρί­σε­ων, α­νά­λη­ψη πρω­το­βου­λι­ών, δη­μι­ουρ­γι­κό­τη­τα)

Η βαθ­μο­λό­γη­ση

Κά­θε ε­νό­τη­τα βαθ­μο­λο­γεί­ται α­πό έ­να μέ­λος του τρι­με­λούς Συμ­βου­λί­ου Συ­νέν­τευ­ξης και η τε­λι­κή βαθ­μο­λο­γί­α προ­κύ­πτει α­πό το μέ­σο ό­ρο της βαθ­μο­λο­γί­ας Το πε­ρι­ε­χό­με­νο της συ­νέν­τευ­ξης και η αι­τι­ο­λο­γί­α της βαθ­μο­λο­γί­ας μα­γνη­το­φω­νούν­ται και α­πο­τε­λούν τμή­μα του πρα­κτι­κού της ε­πι­τρο­πής. Το α­νώ­τα­το ό­ριο βαθ­μο­λο­γί­ας της συ­νέν­τευ­ξης ο­ρί­ζε­ται στις 100
μο­νά­δες.

Α­νά­λο­γα με το ε­πί­πε­δο θέ­σης ευ­θύ­νης οι συν­τε­λε­στές βα­ρύ­τη­τας δι­α­μορ­φώ­νον­ται α­νά ε­νό­τη­τα ως ε­ξής:

Προ­ϊ­στά­με­νοι Δι­εύ­θυν­σης: 20 – 40 – 40 μο­νά­δες αν­τί­στοι­χα α­νά ε­νό­τη­τα

Προ­ϊ­στά­με­νοι Τμή­μα­τος: 20 – 50- 30 μο­νά­δες αν­τί­στοι­χα α­νά ε­νό­τη­τα στην συ­νέν­τευ­ξη μπο­ρούν να πα­ρευ­ρε­θούν και οι συ­νυ­πο­ψή­φιοι.

Τε­λι­κή βαθ­μο­λο­γί­α

Το Α­ΣΕΠ δι­α­δρα­μα­τί­ζει πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρό­λο σε ό­λη την δι­α­δι­κα­σί­α α­φού έ­χει την ε­πί­βλε­ψη των γρα­πτών ε­ξε­τά­σε­ων που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν ό­πως οι πα­νελ­λα­δι­κές ε­ξε­τά­σεις για τα Α­ΕΙ και τα ΤΕΙ. Δη­μο­σι­ο­ποι­εί τις προ­κη­ρύ­ξεις των θέ­σε­ων, λαμ­βά­νει τις αι­τή­σεις συμ­με­το­χής και ε­λέγ­χει ποι­οι μπο­ρούν να συμ­με­τέ­χουν στην δι­α­δι­κα­σί­α , κοι­νο­ποι­εί την τε­λι­κή βαθ­μο­λο­γί­α με­τά α­πό ει­σή­γη­ση των Ει­δι­κών Συμ­βου­λί­ων Ε­πι­λο­γής Προ­ϊ­στα­μέ­νων. Τέ­λος τη­ρεί ει­δι­κό αρ­χεί­ο – μη­τρώ­ο, ό­που πε­ρι­λαμ­βά­νον­ται ι­δί­ως οι προ­κη­ρύ­ξεις των θέ­σε­ων προ­ϊ­στα­μέ­νων και η βαθ­μο­λο­γί­α που έ­λα­βαν οι υ­πο­ψή­φιοι. Η τε­λι­κή βαθ­μο­λο­γί­α των υ­πο­ψη­φί­ων για ε­πι­λο­γή α­νά ε­πί­πε­δο θέ­σης ευ­θύ­νης ε­ξά­γε­ται α­πό το αρ­μό­διο Ει­δι­κό Συμ­βού­λιο Ε­πι­λο­γής Προ­ϊ­στα­μέ­νων ως ε­ξής:

Για τους υ­πο­ψή­φιους Γε­νι­κούς Δι­ευ­θυν­τές υ­πο­λο­γί­ζε­ται το 30% της βαθ­μο­λο­γί­ας που έ­λα­βαν κα­τά τη γρα­πτή ε­ξέ­τα­ση και 70% α­πό τη συ­νέν­τευ­ξη και α­θροί­ζον­ται οι δύ­ο βαθ­μοί.

Για τους υ­πο­ψή­φιους δι­ευ­θυν­τές υ­πο­λο­γί­ζε­ται το 40% της βαθ­μο­λο­γί­ας που έ­λα­βαν κα­τά τη γρα­πτή ε­ξέ­τα­ση και 60% α­πό τη συ­νέν­τευ­ξη.

Για τους υ­πο­ψή­φιους τμη­μα­τάρ­χες λαμ­βά­νε­ται υ­πό­ψη το 50% της βαθ­μο­λο­γί­ας που έ­λα­βαν κα­τά τη γρα­πτή ε­ξέ­τα­ση και 50% α­πό τη συ­νέν­τευ­ξη και α­θροί­ζον­ται οι δύ­ο βαθ­μοί.

Για την ε­πι­λο­γή προ­ϊ­στα­μέ­νων ε­πι­πέ­δου Γε­νι­κής Δι­εύ­θυν­σης και Δι­εύ­θυν­σης σε πε­ρί­πτω­ση ι­σο­βαθ­μί­ας προ­τάσ­σε­ται ο υ­πο­ψή­φιος που έ­λα­βε τη με­γα­λύ­τε­ρη βαθ­μο­λο­γί­α στο στά­διο της συνέντευξης.

Για την επιλογή προϊσταμένων επιπέδου Τμήματος σε περίπτωση ισοβαθμίας προτάσσεται ο υποψήφιος που έλαβε τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο στάδιο της γραπτής εξέτασης.

thetoc.gr