Στο Πόρτο Χέλι, στην «Ελληνική Ριβιέρα» όπως είναι διεθνώς γνωστή η μεγάλη αυτή ακτογραμμή που ανταγωνίζεται το Μονακό με τα πολυτελή ξενοδοχεία και τις δεκάδες βίλες-μεγαθήρια, φαίνεται ότι ισχύουν άλλοι νόμοι, άλλα ήθη και άλλα έθιμα σε ό,τι έχει να κάνει με την αποδοχή και τα προνόμια που απολαμβάνουν τα μέλη των βασιλικών οικογενειών.
Τρανταχτά παραδείγματα, όπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», οι περιπτώσεις του τέως βασιλιά της χώρας Κωνσταντίνου και του βασιλιά της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ. Ο πρώτος αγόρασε έπαυλη της οποίας ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε φράξει με συρματόπλεγμα τον δρόμο που οδηγεί στην παραλία, ενώ ο δεύτερος, αφού κατάφερε να χτίσει με υπουργική απόφαση ιδιωτικό λιμάνι, τώρα τοποθετεί και πινακίδες που απαγορεύουν τη διέλευση πεζών και οχημάτων κοντά στο σπίτι του.
Το παλάτι που αγόρασε αντί 5 εκατ. ευρώ ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε «πακέτο» και ένα σωρό πολεοδομικές αυθαιρεσίες από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, οι οποίες ενδεχομένως και να βολεύουν τον νέο, καθότι του εξασφαλίζουν την πολυπόθητη ιδιωτικότητα. Αυθαιρεσίες τις οποίες τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έχει ασχοληθεί να τακτοποιήσει ο Κωνσταντίνος, αλλά έχουν ήδη προκαλέσει την αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων που μάχονται τον τελευταίο καιρό με σθένος υπέρ της απελευθέρωσης παραλιών, δρόμων, τεχνητών λιμανιών και οτιδήποτε άλλο σκεφτούν να οικειοποιηθούν οι λεγόμενοι «εκπρόσωποι του κεφαλαίου» και τα μέλη της ξένης ελίτ.
«Εδώ τα πράγματα είναι σοβαρά», λέει η δραστήρια πρόεδρος της Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας, Μαρία Καρρά.
Στην οδό Μυρτούς που συνορεύει με τη νέα βασιλική κατοικία, αραβικής μάλιστα αρχιτεκτονικής, βάσει παλαιότερων τοπογραφικών και αεροφωτογραφιών οδηγεί στην παραλία, όμως ο συγκεκριμένος δρόμος τελειώνει σε μια περίφραξή του με συρματόπλεγμα. Μέχρι και περιφραγμένο χώρο για το τσοπανόσκυλό του είχε φτιάξει στην παραλία ο προηγούμενος ιδιοκτήτης.
«Το θέμα περίφραξης της παραλίας θα τεθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό», διευκρινίζει η κυρία Καρρά.
Μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται. «Οι κάτοικοι», λέει στο «ΘΕΜΑ» η πρόεδρος της Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας, «διαμαρτύρονται επειδή ο βασιλιάς της Ολλανδίας τοποθέτησε πινακίδες στον δρόμο που τελειώνει μπροστά από το σπίτι του, απαγορεύοντας τη διέλευση πεζών και ξένων οχημάτων».
Πράγματι, οι τρεις τουλάχιστον πινακίδες που αντικρίζει ο επισκέπτης καθώς εισέρχεται προειδοποιούν: «Ιδιωτική Οδός – Δεν επιτρέπεται η διέλευση».
Όποιος τολμήσει να τις αγνοήσει έρχεται αντιμέτωπος τόσο με τους άνδρες ασφαλείας του Ολλανδού βασιλιά όσο και με την Ελληνική Αστυνομία, εκπρόσωποι της οποίας θα υποστηρίξουν μετά βεβαιότητας ότι αυτές τοποθετήθηκαν νόμιμα, κάτι που ωστόσο αγνοούν όχι μόνο οι κάτοικοι των γύρω σπιτιών, αλλά μέχρι και ο δήμαρχος του Κρανιδίου Δημήτρης Σφυρής. «Δεν ξέρω ποιος τις τοποθέτησε. Καμία υπηρεσία του δήμου δεν έχει δώσει άδεια γι’ αυτές», αναφέρει με σιγουριά.
Να σημειωθεί ότι έναν χρόνο πριν η ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα είχε αιτηθεί για «εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας» και «λήψη μέτρων προστασίας της θαλάσσιας πρόσβασης» στη βασιλική βίλα στην Ερμιόνη. Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τρεις συναρμόδιοι υπουργοί, ο τότε αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας και ο σημερινός υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενέκριναν το ολλανδικό αίτημα «κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη», επικαλούμενοι το «δημόσιο συμφέρον».
Έτσι ο βασιλιάς της Ολλανδίας απέκτησε πριβέ λιμάνι και παραλία στην Ερμιόνη «κατά παρέκκλιση», σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψαν οι τρεις υπουργοί. Το ρουσφέτι της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ολλανδία έγινε θέμα σε αρκετά ΜΜΕ, τα οποία φιλοξένησαν τις απόψεις τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και οικολογικών φορέων της Ερμιονίδας. Ρεπορτάζ του RTL με τίτλο «O βασιλιάς δεν έχει ιδέα τι έκανε εκεί κάτω» επιρρίπτει κατά κύριο λόγο την ευθύνη για τις καταγγελίες της Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αδειοδοτήσει τις εν λόγω εργασίες.
aftodioikisi.gr