Πώς ξεμπλοκάρουν οι αγοραπωλησίες στα εκτός σχεδίου

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η οικοδομησιμότητα των γηπέδων άνω των τεσσάρων στρεμμάτων και η ρύθμιση θα ισχύσει έως ότου ολοκληρωθεί ο καθορισμός των κοινόχρηστων δρόμων.

Μεταβατική νομοθετική ρύθμιση με στόχο να ξεπαγώσουν οι αγοραπωλησίες στην εκτός σχεδίου δόμηση και να σταματήσει η απαξίωση της περιουσίας δεκάδων χιλιάδων ιδιοκτητών επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της προαναφερόμενης ρύθμισης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και αυτό επειδή, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, γίνεται μια προσπάθεια να μην έρθει σε σύγκρουση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η μεταβατική ρύθμιση – αν τελικά προχωρήσει – γίνεται για να εξασφαλιστεί η οικοδομησιμότητα των γηπέδων άνω των τεσσάρων στρεμμάτων και θα ισχύσει έως ότου ολοκληρωθεί ο καθορισμός των κοινόχρηστων δρόμων. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σίγουρο αν αυτή η νομοθετική ρύθμιση θα ενσωματωθεί σε κάποιο από τα πολυνομοσχέδια που θα κατατεθούν προτού κλείσει η Βουλή ή θα πάει για μετά τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα από προσφυγή κατά της άδειας δόμησης οικοπέδου σε εκτός σχεδίου περιοχή στην Πάτμο, χωρίς πρόσβαση σε αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό, αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται, ήδη από το 1985, και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου.

Αποτέλεσμα της απόφασης είναι να καταργηθεί στην πράξη η εκτός σχεδίου δόμηση, σε τεράστιο ποσοστό των εκτός σχεδίου έως τώρα άρτιων και οικοδομήσιμων κτισμάτων, ανεξαρτήτως εμβαδού, τα οποία απαξιώνονται πλήρως. Μια ακόμη συνέπεια της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι να επικρατεί αλαλούμ στις πολεοδομίες σε όλη την Ελλάδα, με άλλες να εκδίδουν οικοδομικές άδειες και άλλες όχι. «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρθηκαν εκτενώς στο θέμα που έχει δημιουργηθεί τόσο στο φύλλο της 21ης Μαρτίου όσο και στο φύλλο της 8ης Μαρτίου 2023.

Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr