Επιπλέον ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι οι τιμές που θα λαμβάνουν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες με ισχύ έως 1MW, θα είναι προσαυξημένη έως 5% σε σχέση με τη μέση τιμή που προκύπτει από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι ένας θεσμός «με σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος, που διευκολύνει ώστε η κοινωνία να είναι παρούσα στον μεγάλο μετασχηματισμό της ενέργειας».
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η ανάγκη ενίσχυσης των ΑΠΕ αλλά και της διαμόρφωσης πλαισίου ανάπτυξής όχι με όρους συγκέντρωσης σε μεγάλα έργα λίγων εργολάβων, αλλά με διασπορά οδήγησε στο εν λόγω θεσμικό εργαλείο των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να παράγουν ενέργεια, αποκεντρώνοντας την παραγωγή και ενισχύοντας τον δημοκρατικό έλεγχο. Στην ίδια κατεύθυνση οδηγεί και η αξιοποίηση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering), που επιτρέπει στους παραγωγούς ενέργειας να την συμψηφίζουν με την ενέργεια που καταναλώνουν.
Με αυτά τα δεδομένα, όπως είπε ο κ. Σταθάκης αναμένεται “Big bang” στον κλάδο της ενέργειας, με τη δημιουργία δεκάδων Ενεργειακών Κοινοτήτων ανά τη χώρα, για το 2019 .
«Πρόκειται για τον τρίτο πυλώνα στην αγορά ενέργειας», ανέφερε ο κ. Σταθάκης, «όπου οι ίδιοι οι καταναλωτές θα μπορούν να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν, μέσα από ένα απλό συνεταιριστικό σχήμα». Απαρίθμησε, δε, τρία βασικά πλεονεκτήματα του νέου θεσμού: ενισχύει την αποκέντρωση της παραγωγής, καθώς αφορά εγκαταστάσεις μικρής ισχύος, υποστηρίζει την τοπικότητα και εμπλουτίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες, καθώς ανεξάρτητα από τα ποσοστά συμμετοχής στην Κοινότητα, το κάθε μέλος έχει μία ψήφο.
Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι ο κλάδος της ενέργειας εισέρχεται σε μια περίοδο ριζικού μετασχηματισμού, οδηγός για τον οποίο φιλοδοξεί να γίνει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας και η διάδοση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές, είναι κάποιοι από τους βασικούς άξονες του Σχεδίου και σε όλα αυτά τα πεδία μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι Ενεργειακές Κοινότητες. Πρόκειται, λοιπόν, για «ένα πολύτιμο εργαλείο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ενεργειακού σχεδιασμού», υποστήριξε ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι «παράλληλα δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες να συμμετέχουν αγροτικοί φορείς, με πολύ μεγάλα οφέλη για την αγροτική παραγωγή».
Όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΝ, η Θεσσαλία πρωτοπορεί με την ίδρυση των πρώτων αγροτικών Ενεργειακών Κοινοτήτων, με την συμμετοχή του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, καθώς και με την εμπλοκή του δήμου σε νέα εγχειρήματα.
Γιώργος Αλεξάκης