Πώς φθάσαμε στη συμφωνία: Το σκληρό παρασκήνιο των 3 ωρών

eurogroup2Η συμφωνία έκλεισε. Με όρους καλούς, ή λιγότερο καλούς, με νίκες και παραχωρήσεις εντυπώσεων και ουσίας, με υποθήκες για νέες δύσκολες μάχες στο – όχι και τόσο μακρινό – μέλλον. Οποια απόχρωση όμως κι αν έχουν οι πρώτες αποτιμήσεις, η βεβαιότητα είναι μία: Είναι μια συμφωνία μακράν καλύτερη για την Ελλάδα από οποιαδήποτε άλλη θα μπορούσε να κλείσει μέσα στα επόμενα 24ωρα. Η κλεψύδρα μας είχε σχεδόν αδειάσει πια και τα περίστροφα στο τραπέζι του Eurogroup ήταν βαριά οπλισμένα.

Οι αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίασης πάρθηκαν υπό ασφυκτική πίεση και μέσα σε ένα δραματικό παρασκήνιο τριών ωρών. Σχεδόν όλα κρίθηκαν από τις 4.30 έως τις 7.30 το απόγευμα, όταν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πήγαινε κι… ερχόταν στις αίθουσες όπου βρίσκονταν η γερμανική και η ελληνική αντιπροσωπεία με ενδιάμεσες στάσεις για διαβουλεύσεις με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Κι εάν η ακαμψία και η εκδικητική αλαζονεία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκαναν δύσκολες τις ώρες του Γιάνη Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες, το πραγματικό περίστροφο στον κρόταφο προερχόταν πλέον από την Αθήνα: Με τις εκροές καταθέσεων να έχουν φθάσει και χθες στο 1 δις. ευρώ, εάν δεν υπήρχε συμφωνία στο Eurogroup, το πιθανότερο ήταν πως η επόμενη Τρίτη θα έβρισκε την Ελλάδα με πλαφόν στο όριο αναλήψεων από τα ΑΤΜ και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Η ανταποκρίτρια του Guardian Ελένα Σμιθ έγραψε πως έλληνες αξιωματούχοι φέρονται να είπαν στο Eurogroup πως οι τράπεζες θα έκλειναν εάν δεν υπήρχε συμφωνία χθες το βράδυ. Ακόμη, όμως, κι αν τα πράγματα δεν έπαιρναν τόσο δραματικό δρόμο, είναι δεδομένο πως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θα ήταν αναπόφευκτοι. Με ανώτατο πλαφόν στην άντληση ρευστότητας από τον ELA τα 68,3 δις έως τις 4 Μαρτίου και με τις εκροές να αυξάνονται σταθερά κάθε μέρα, οι περιορισμοί θα ήταν μια απόφαση που θα αναγκάζονταν πλέον να πάρουν, όχι ο Μάριο Ντράγκι, αλλά η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών.

Η κατάσταση είχε συζητηθεί και αποτυπωθεί πλήρως στη συνάντηση που είχαν προχθές το βράδυ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ ενδεικτική ήταν και η – καθησυχαστική πλέον – διαρροή από κύκλους της ΕΚΤ αμέσως μετά την επιτυχή κατάληξη του Eurogroup. Αξιωματούχος της ΕΚΤ είπε πως «μετά τη συμφωνία δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων».

Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης, δε, όταν στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup ερωτήθηκε για το εάν οι τράπεζες θα μείνουν ανοιχτές απάντησε χαρακτηριστικά: «Θα είναι ανοιχτές και την Τρίτη, και την Τετάρτη και επ΄άπειρον».

Υπό αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά γνώριζε πως ήταν καταδικασμένη να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Δεν ήταν εύκολο και η διαδικασία κινδύνευσε αρκετές φορές να τιναχτεί ξανά στον αέρα. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μπήκαν ουκ ολίγα απαγορευτικά κείμενα και προσχέδια – μια βροχή από drafts, όπως είπε μετά τη συνεδρίαση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ωστόσο, αναφέρουν πως καταλυτική αυτή τη φορά υπέρ των ελληνικών θέσεων ήταν η συνδρομή της Γαλλίας, τόσο μέσω του υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν όσο και του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί.

Στον αντίποδα, ακόμη κι όταν στο κείμενο είχε μπει η υπογραφή και του ίδιου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τα πάντα κινδύνευσαν ξανά να τορπιλιστούν από την αντίδραση Ισπανίας και Πορτογαλίας. Οι κύριοι Λουίς ντε Γκίντος και Λουίς Αλμπουκέρκ απέκρουαν μέχρι την τελευταία στιγμή τις ελληνικές θέσεις – «ήταν εκείνοι που πραγματικά δεν ήθελαν να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά χθες το βράδυ ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

tvxs.gr