Π. Κοζομπόλη: «Κινήσεις “περί κατάληψης γραφείων Βουλευτών”, δεν συνάδουν με τις μέχρι τώρα πρακτικές του δικηγορικού συλλόγου.»

“Είναι αυτονόητο, ότι ο ειλικρινής διάλογος βοηθά στη λύση των προβλημάτων και όχι οι υπερβολές, οι ακρότητες ή η παραπληροφόρηση. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας πάντα προέβαλε τον διάλογο, την τήρηση της νομιμότητας και την ευπρέπεια στις διεκδικήσεις του. Θεωρώ ότι κινήσεις, όπως αυτές «περί κατάληψης γραφείων Βουλευτών», δεν συνάδουν με τις μέχρι τώρα πρακτικές του συλλόγου μας.”

kozompoliΑυτό τονίζει σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Δικηγορικού συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη, η Βουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας και δικηγόρος Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη, με αφορμή την απόφαση για  κατάληψη του γραφείου των βουλευτών από τον επιστημονικό κλάδο.

Στην επιστολή της η κ. Κοζομπόλη αναφέρει:

«Πληροφορήθηκα, ότι μεταξύ των κινητοποιήσεων που αποφάσισε το  Δ.Σ. του συλλόγου μας, είναι η  κατάληψη των γραφείων των κυβερνητικών βουλευτών, προκειμένου να πειστούμε να μην ψηφίσουμε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Δυστυχώς, οι υποχρεώσεις μου δεν μου επιτρέπουν να παρευρίσκομαι την συγκεκριμένη ημέρα στο γραφείο μου, για να σας εκθέσω από κοντά τις απόψεις μου. Επιτρέψτε μου να τις εκφράσω με την παρούσα επιστολή.

Τα 31 χρόνια  μαχόμενης δικηγορίας, μου δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίζω καλά τα προβλήματα του κλάδου μας. Ότι, πολλοί συνάδελφοί μας, ιδίως νέοι, είναι ανασφάλιστοι και ότι οι συντάξεις συναδέλφων μας μειώθηκαν πολλές φορές από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Το ασφαλιστικό είναι ένα πρόβλημα που υπερβαίνει ένα κόμμα και μια κυβέρνηση. Είναι ένα εθνικό θέμα, που για τη λύση του πρέπει να αναζητηθούν συναινέσεις, μέσα από διάλογο και προτάσεις. Γι’ αυτό θα επισημάνω απλά, ότι το πρόβλημα δεν το δημιούργησε η παρούσα κυβέρνηση. Γνωρίζουμε όλοι καλά και τους υπαίτιους και τις αιτίες.

Η παρούσα κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει πολλά  προβλήματα, που δημιούργησαν άλλοι. Στα πλαίσια αυτά παρουσίασε προτάσεις που συνθέτουν ένα προσχέδιο νόμου για την επίλυση του ασφαλιστικού. Ίσως θα ήταν βολικό, να αφεθεί η επίλυση του ασφαλιστικού για αργότερα. Όμως σε λίγα χρόνια απλά δεν θα μπορούσαν τα Ταμεία να χορηγήσουν συντάξεις. Εκτός αυτού, το ασφαλιστικό και η λύση του αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση και την αναδιάρθρωση του χρέους αμέσως μετά.

Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου διέπεται από κανόνες ισονομίας και δικαιοσύνης. Υιοθετεί ένα από τα πάγια αιτήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των δικηγόρων. Οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές να είναι ανάλογες με το καθαρό εισόδημα καθενός.  Από κρατικούς πόρους,  θα χορηγείται, σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης,  εθνική σύνταξη, που θα έχει ρήτρα ανάπτυξης. Η εθνική σύνταξη, θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις ασφαλιστικές εισφορές, που κάθε ασφαλισμένος έχει καταβάλλει. Τί ποιό δίκαιο!

Όσον αφορά στον κλάδο μας, μετά από προτάσεις των συνδικαλιστικών μας φορέων και των δικηγόρων του ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν σημαντικές βελτιώσεις. Με τελικό αποτέλεσμα την  μείωση των εισφορών, που καταβάλλονται με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, για το 66% των ασφαλισμένων. Την επόμενη τριετία οι νέες εισφορές θα έχουν μείωση, που ξεκινά από το 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, και θα αναπροσαρμόζεται κλιμακωτά ανά 1%, για κάθε πρόσθετα 1000 ευρώ εισοδήματος. Έτσι η έκπτωση θα είναι 40% για όσους έχουν εισόδημα 20.000 ευρώ, 30% για όσους έχουν 30.000 ευρώ κ.ο.κ. Επισυνάπτω σχετικό πίνακα.

Είναι φανερό, ότι το σχέδιο νόμου μεροληπτεί υπέρ των νέων και των αδύνατων οικονομικά συναδέλφων μας. Προφανώς τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των δικηγόρων, δεν είναι ίδια με εκείνα των μεγάλων δικηγορικών γραφείων. Πρωτίστως πρέπει να προστατευτεί το 80% των συναδέλφων μας, που δηλώνουν καθαρό εισόδημα γύρω στα 12.000 €. Αναρωτιέμαι, τί θα γινόταν, εάν στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, είχε υιοθετηθεί η πρόταση Γιουνκέρ, με την οποία είχαν συνταχθεί μεγάλα δικηγορικά γραφεία  και κάποιοι Δικηγορικοί Σύλλογοι! Ένα είναι βέβαιο:  δεν θα μπορούσαμε να συζητάμε για λύση, ούτε του ασφαλιστικού, ούτε κανενός άλλου προβλήματος, από αυτά που ταλανίζουν τη χώρα μας.

Με ειλικρίνεια, και ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και σε εσάς, θέλω να σημειώσω ότι:

  • Η χώρα μας βιώνει μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, με υπερχρέωση 300 δις και συμφωνίες με τους δανειστές, που της έχουν επιβάλλει επιτροπεία. Εάν δεν απαλλαγεί από τη θηλιά του χρέους, δεν θα ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία. Ούτε θα ανακάμψει η οικονομία, ώστε σιγά – σιγά να έρθουν καλύτερες μέρες. Γιατί πιστεύω βαθύτατα, ότι η ευημερία της κοινωνίας θα επιφέρει και την προσωπική ευημερία.
  • Η παρούσα κυβέρνηση παλεύει, διαπραγματευόμενη συνεχώς με τους δανειστές και με μύριες δυσκολίες, να βγάλει τη χώρα στο «ξέφωτο». Γι’ αυτό, υλοποιεί τα συμφωνηθέντα, διαπραγματευόμενη όμως μαζί τους επιμέρους σημεία,  ώστε τα βάρη να τα σηκώνουν οι εύποροι και όχι μόνο οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες.
  • Το προσχέδιο νόμου, στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, κινείται σε θετική κατεύθυνση για τους πολλούς και θα αγωνιστώ για περαιτέρω βελτιώσεις του. Ακούγοντας προσεκτικά προτάσεις,  είτε από το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, είτε ατομικές. Με επίγνωση, ότι εκπροσωπώ στη Βουλή όλη την κοινωνία και όχι μόνο τον νομικό κλάδο. Το μέγα θέμα είναι να περάσει και από τις συμπληγάδες των δανειστών, που πιέζουν για περιορισμό των θετικών προβλέψεων του σχεδίου αυτού.

Είναι αυτονόητο, ότι ο ειλικρινής διάλογος βοηθά στη λύση των προβλημάτων και όχι οι υπερβολές, οι ακρότητες ή η παραπληροφόρηση. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας πάντα προέβαλε τον διάλογο, την τήρηση της νομιμότητας και την ευπρέπεια στις διεκδικήσεις του. Θεωρώ ότι κινήσεις, όπως αυτές «περί κατάληψης γραφείων Βουλευτών», δεν συνάδουν με τις μέχρι τώρα πρακτικές του συλλόγου μας.»