«Άμεσες λύσεις ζητά ο Μαντάς με ερώτηση του στη Βουλή»
Για τις σημαντικές ελλείψεις σε εργάτες γης που εντοπίζονται στη Μεσσηνία, με αποτέλεσμα να απειλούνται καλλιέργειες αλλά και η ελαιοσυγκομιδή που σύντομα ξεκινά, πραγματοποίησε παρέμβαση στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, με ερώτηση που κατέθεσε προς τα υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Όπως σημειώνει ο κ. Μαντάς, οι Έλληνες αγρότες τα τελευταία χρόνια βρίσκονται συστηματικά αντιμέτωποι «με το ολοένα και πιο έντονο πρόβλημα έλλειψης σε εργάτες γης», το οποίο παρά τις προσπάθειες διαρκώς φαίνεται να οξύνεται. Ο βουλευτής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τη Μεσσηνία, σημειώνοντας ότι τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η περίοδος ελαιοσυγκομιδής, «σε μια χρονιά που προδιαγράφεται ιδιαίτερα καλή για τη τιμή παραγωγού», αλλά κατά την οποία ενδεχομένως πολλοί να μην καταφέρουν να μαζέψουν τις ελιές τους. Επίσης σημειώνει ότι η απειλή υφίσταται και για τις μεγάλες θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες, οι οποίες πλέον «κινδυνεύουν με εγκατάλειψη».
Αναφορικά με τις αιτίες που ευθύνονται για τις ελλείψεις σε εργάτες, ο κ. Μαντάς σημειώνει τις χαμηλές απολαβές, τα προβλήματα στη διαμονή, την εργασία και τη διαβίωσή τους, καθώς και την πληθώρα των γραφειοκρατικών δυσκολιών και των καθυστερήσεων στη διαδικασία μετάκλησης, την έλλειψη ολοκληρωμένης ψηφιοποίησης και τον προβληματικό συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους και των προξενείων. Σύμφωνα με τον βουλευτή, με τον τρόπο αυτό «έχει διαμορφωθεί ένα μη φιλικό, δυσλειτουργικό και σε πολλές περιπτώσεις αργό και αναποτελεσματικό περιβάλλον που συνήθως λειτουργεί ανασταλτικά και αποτρεπτικά για τους ενδιαφερόμενους, υπονομεύοντας έτσι τον κεντρικό του στόχο».
Παράλληλα ο κ. Μαντάς τονίζει ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντιμετωπίσει το ζήτημα των εργατών γης πιο μεθοδικά και πιο οργανωμένα, εγκαθιστώντας ταχύτερες και αμεσότερες διαδικασίες, μεριμνώντας για τους όρους διαμονής και ένταξης των εργατών στη χώρα που τους φιλοξενεί και «εν τέλει πετυχαίνοντας να γίνουν σημαντικοί πόλοι έλξης έναντι του άτυπου “ανταγωνισμού” που υπάρχει». Κατά τον βουλευτή χρειάζεται να υπάρξει «ολοκληρωμένη και ολιστική διαχείριση του ζητήματος» από την ελληνική πολιτεία, τόσο σε επίπεδο βελτίωσης της διαδικασίας μετάκλησης, έτσι ώστε να θεραπευθούν οι διάφορες αδυναμίες που προκαλούν αχρείαστες καθυστερήσεις, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ώστε να υπάρξουν επιπλέον κίνητρα, βελτίωση των όρων διαμονής, εργασίας και διαβίωσης, καθώς και άλλα κοινωνικά θέματα που είναι σημαντικά για τους υποψήφιους εργάτες γης.
Ο κ. Μαντάς ζητά τέλος να ενημερωθεί από την κυβέρνηση τόσο για τις άμεσες ενέργειες που πρόκειται να υπάρξουν ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα, όσο και τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο συστηματικής απώλειας εργατών γης προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης ζητά να υπάρξουν ενέργειες αφενός για τη βελτίωση των διαδικασιών, αφετέρου για την «ανάπτυξη μιας πλήρους, σύγχρονης, ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής εθνικής πολιτικής για τη μετάκληση εργατών γης».