Π. Μαντάς: Κάναμε πράξη το δίκαιο αίτημα των λογιστών για παράταση προθεσμιών λόγω ανωτέρας βίας

Δυνατότητα παράτασης των προθεσμιών για την υποβολή φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων από λογιστές-φοροτεχνικούς λόγω διαφόρων περιπτώσεων ανωτέρας βίας θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση. Για την ανάγκη χορήγησης των παρατάσεων αυτών είχε δραστηριοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, καταθέτοντας σχετικό αίτημα μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης προς το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα με τη διάταξη που τελικά συμπεριλήφθηκε και ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη διαχείριση των δημευμένων περιουσιακών στοιχείων (Ν.5042/2023, άρθρο 67), σε περίπτωση που λογιστής-φοροτεχνικός αποδεδειγμένα νοσηλεύεται για διάστημα τουλάχιστον τριών ημερών σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείου λόγω ασθένειας ή τοκετού, οι προθεσμίες υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων που τον αφορούν παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, εφόσον η νοσηλεία είναι έως 30 ημέρες. Στην περίπτωση που η νοσηλεία υπερβεί τις 30 ημέρες, τότε οι αντίστοιχες προθεσμίες παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν εντός του οποίου συμπληρώθηκε νοσηλεία 30 ημερών, ενώ στην περίπτωση θανάτου οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα. Η διάταξη αυτή καλύπτει τόσο τις υποχρεώσεις του ίδιου του λογιστή-φοροτεχνικού όσο και των πελατών-εντολέων του, για τους οποίους εμφανίζεται να έχει εξουσιοδοτηθεί μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

Η ρύθμιση αυτή τροποποιεί προηγούμενη ρύθμιση για την χορήγηση δυνατότητας παράτασης σε λογιστές και φοροτεχνικούς που αποδεδειγμένα νοσούν από COVID-19 (Ν.4764/2020, άρθρο 93) και για την οποία είχε επίσης δραστηριοποιηθεί παλαιότερα ο κ. Μαντάς. Μετά την ικανοποίηση του αρχικού αιτήματος, ο κ. Μαντάς επανήλθε σε μεταγενέστερο χρόνο ζητώντας τη διεύρυνση της δυνατότητας αυτής έτσι ώστε να μην περιορίζεται στη νόσηση από COVID-19, αλλά να καλύπτονται επιπλέον και όλες οι περιπτώσεις τεκμηριωμένης ασθένειας, τοκετού ή θανάτου, όπως τελικά αποτυπώνεται μέσα από τη νέα αυτή διάταξη.