Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα σύμφωνα με ετήσια έκθεση για την πρόσβαση στο πόσιμο νερό και τις τουαλέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), γεγονός που συνιστά εν δυνάμει αιτία μετάδοσης ασθενειών, όπως αποδείχθηκε από την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα.
Στη Νιγηρία υπήρξαν εκκλήσεις έτσι ώστε η πρακτική της αφόδευσης στην ύπαιθρο να σταματήσει εξαιτίας του φόβου μετάδοσης του ιού, μέσω των υγρών τα οποία αποβάλλει ο ανθρώπινος οργανισμός.
Οι μισοί από τα 4,2 εκατομμύρια κατοίκους δεν χρησιμοποιούν τουαλέτα στη Λιβερία, την πλέον πληγείσα χώρα από την επιδημία, ενώ στη Σιέρα Λεόνε εκτιμάται στο 28% του πληθυσμού.
Αναφορικά με την πρόσβαση στο πόσιμο νερό και την τουαλέτα όπως υπογραμμίζει η έκθεση έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά «η έλλειψη χρηματοδότησης συνεχίζει να περιορίζει την πρόοδο αυτή».
Σε αυτό το δισεκατομμύριο των ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες, 825 εκατομμύρια είναι συγκεντρωμένα μόλις σε 10 χώρες, πέντε στην Ασία, με πρώτη στον κατάλογο την Ινδία, με 597 εκατομμύρια κατοίκους χωρίς βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ ακολουθούν η Ινδονησία, το Πακιστάν, το Νεπάλ και η Κίνα (10 εκατομμύρια). Στην Αφρική οι χώρες αυτές είναι η Νιγηρία (39 εκατομμύρια), η Αιθιοπία, το Σουδάν, ο Νίγηρας και η Μοζαμβίκη (10 εκατομμύρια).
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο Μισέλ Ζαρό, υπεύθυνος για το Νερό στον ΟΗΕ και γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας τόνισε ότι: «Είναι καιρός να δράσουμε, δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια θα είναι η ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξη μετά το 2015, αλλά ξέρουμε ότι το νερό και η τουαλέτα πρέπει να αποτελούν σαφείς προτεραιότητες, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον που θα επιτρέπει στον κάθε πολίτη να έχει τις βασικές συνθήκες υγιεινής, να ζει με αξιοπρέπεια και σε ευημερία».