Π. Τατούλης: «Δημοκρατία ή Αυτοί» το δίλημμα για τους πολίτες. Εκτροπή από τη Δημοκρατία η συμπεριφορά των άκρων

tatoulis52«Δη­μο­κρα­τί­α ή Αυ­τοί» εί­ναι το μό­νο δί­λημ­μα για τους πο­λί­τες, ό­πως τό­νι­σε ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πε­λο­πον­νή­σου Πέ­τρος Τα­τού­λης χα­ρα­κτη­ρί­ζον­τας «προ­σβο­λή των θε­σμών και ε­κτρο­πή α­πό τη Δη­μο­κρα­τί­α» την προ­σπά­θεια των ά­κρων να ε­πι­φέ­ρουν ρήγ­μα με­τα­ξύ της α­ναγ­καί­ας εμ­πι­στο­σύ­νης των πο­λι­τών προς τους τρείς φο­ρείς της ε­ξου­σί­ας, στο πε­ρι­θώ­ριο της ο­μι­λί­ας του στο συ­νέ­δριο με θέ­μα «Πε­ρι­φε­ρεια­κή Α­νά­πτυ­ξη και Κοι­νω­νι­κή Ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα», που δι­ορ­γά­νω­σε το Ε­πι­με­λη­τή­ριο Μεσ­ση­νί­ας, ο Δή­μος Κα­λα­μά­τας και το Ελ­λη­νι­κό Ιν­στι­τού­το Ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας & Α­ει­φό­ρου Α­νά­πτυ­ξης, σήμερα στην Κα­λα­μά­τα.

Στην το­πο­θέ­τη­σή του ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πε­λο­πον­νή­σου έ­θε­σε ως μό­νη ελ­πί­δα του τό­που «κόν­τρα στους κα­κούς μάν­τεις» την ε­νί­σχυ­ση του ρό­λου των αι­ρε­τών Πε­ρι­φε­ρει­ών, ε­πι­ση­μαί­νον­τας ό­τι α­πο­τε­λούν την α­πάν­τη­ση στις α­πο­γο­η­τευ­τι­κές ε­πι­δό­σεις της χώ­ρας ό­σον α­φο­ρά την ποι­ό­τη­τα των θε­σμών, την ι­κα­νό­τη­τα του ερ­γα­τι­κού δυ­να­μι­κού, του ι­σο­ζυ­γί­ου ει­σα­γω­γών – ε­ξα­γω­γών, και των δει­κτών μα­κρο­οι­κο­νο­μι­κής αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, ό­πως αυ­τές α­πο­τυ­πώ­νον­ται στην έ­ρευ­να του Δι­ε­θνούς Οι­κο­νο­μι­κού Φό­ρουμ.

Ο κ. Τα­τού­λης έ­θε­σε ως προ­τε­ραι­ό­τη­τα της πο­λι­τεί­ας την ε­νί­σχυ­ση με αρ­μο­δι­ό­τη­τες των αι­ρε­τών Πε­ρι­φε­ρει­ών, συ­ναρ­τών­τας τη με το στό­χο της κοι­νω­νι­κής και ε­δα­φι­κής συ­νο­χής της Συν­θή­κης της Λι­σα­βό­νας και με τη λο­γι­κή της εγ­γύ­τη­τας λή­ψης των α­πο­φά­σε­ων προς τον πο­λί­τη, «για­τί, χω­ρίς την αυ­το­δι­οί­κη­ση, ού­τε κοι­νω­νι­κή ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα μπο­ρεί να υ­πάρ­ξει, ού­τε δη­μο­κρα­τί­α».

Το ζη­τού­με­νο, σύμ­φω­να με τον Πε­ρι­φε­ρειά­ρχη, δεν εί­ναι πό­σοι πό­ροι μπο­ρούν να δι­α­τε­θούν για την α­νά­πτυ­ξη του τό­που, αλ­λά η στρα­τη­γι­κή στη δι­ά­θε­σή τους, ώ­στε ού­τε έ­να ευ­ρώ να μη δα­πα­νά­ται αν δεν έ­χει ε­ξα­σφα­λι­στεί ε­ξαρ­χής η αν­τα­πο­δο­τι­κό­τη­τά του.

Ο κ. Τα­τού­λης α­πέρ­ρι­ψε ε­πί­σης το «μύ­θο της α­ρι­στε­ράς» ό­τι δεν μπο­ρεί να υ­πάρ­ξει σύμ­πρα­ξη δη­μό­σιας και ι­δι­ω­τι­κής οι­κο­νο­μί­ας, ε­πι­ση­μαί­νον­τας πα­ράλ­λη­λα ό­τι «η νέ­α πρό­τα­ση εί­ναι τα α­νοι­χτά μει­κτά οι­κο­νο­μι­κά σχή­μα­τα, ό­πως αυ­τό που ε­φάρ­μο­σε η Πε­ρι­φέ­ρεια Πε­λο­πον­νή­σου για τη δι­α­χεί­ρι­ση των α­πορ­ριμ­μά­των και πλέ­ον α­πο­τε­λεί ελ­λη­νι­κό και ευ­ρω­πα­ϊ­κό μον­τέ­λο, με δε­δο­μέ­νη τη με­θο­δο­λο­γί­α και το ρε­κόρ χρό­νου υ­λο­ποί­η­σής του, μό­λις 18 μή­νες ό­ταν ο μέ­σος ευ­ρω­πα­ϊ­κός ό­ρος εί­ναι 6,5 χρό­νια».

Ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πε­λο­πον­νή­σου α­να­φέρ­θη­κε α­κό­μη στην α­να­θε­ώ­ρη­ση του χω­ρο­τα­ξι­κού σχε­δια­σμού, στην ο­ποί­α εν­σω­μα­τώ­θη­κε το σύ­νο­λο των πα­ρα­τη­ρή­σε­ων της Πε­ρι­φέ­ρειας Πε­λο­πον­νή­σου, για ζω­νο­ποί­η­ση χρή­σε­ων γης, για fast track α­δει­ο­δό­τη­ση, για στρα­τη­γι­κή με­λέ­τη πε­ρι­βαλ­λον­τι­κών ε­πι­πτώ­σε­ων για με­γά­λα έρ­γα, ό­πως ο Α­να­το­λι­κός ά­ξο­νας Πε­λο­πον­νή­σου.

Ό­σον α­φο­ρά το ζή­τη­μα της κοι­νω­νι­κής ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας ο κ. Τα­τού­λης α­νέ­φε­ρε ό­τι βρί­σκε­ται σε πρώ­ι­μη φά­ση στην Ελ­λά­δα, για­τί α­κό­μα δεν έ­χει γί­νει αν­τι­λη­πτή. Ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πε­λο­πον­νή­σου α­να­κοί­νω­σε α­κό­μη ό­τι στη νέ­α προ­γραμ­μα­τι­κή πε­ρί­ο­δο η κοι­νω­νι­κή ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα έ­χει το προ­βά­δι­σμα στη στρα­τη­γι­κή της έ­ξυ­πνης ε­ξει­δί­κευ­σης και της και­νο­το­μί­ας και ό­τι η Πε­ρι­φέ­ρεια Πε­λο­πον­νή­σου έ­χει ε­ξα­σφα­λί­σει ή­δη 60 ε­κα­τομ­μύ­ρια ευ­ρώ. Ο κ. Τα­τού­λης ε­ξέ­φρα­σε τέ­λος την ι­κα­νο­ποί­η­σή του ως Πρό­ε­δρος της Έ­νω­σης Πο­λυ­με­το­χι­κών Α­να­πτυ­ξια­κών Ε­ται­ρει­ών Ελ­λά­δος για το γε­γο­νός ό­τι το 90% του Ευ­ρω­πα­ϊ­κού Κοι­νω­νι­κού Τα­μεί­ου στη νέ­α προ­γραμ­μα­τι­κή πε­ρί­ο­δο θα το δι­α­χει­ρι­στούν οι Πε­ρι­φέ­ρει­ες και οι Α­να­πτυ­ξια­κές Ε­ται­ρεί­ες.