«Παλινωδία απαράδεκτης νομοθετικής διαδικασίας η ψήφιση του άρθρου 23 του παράλληλου προγράμματος»
«Παλινωδία απαράδεκτης νομοθετικής διαδικασίας» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης την κατάργηση διάταξης σύμφωνα με την οποία, μετά από αδυναμία του ΦΟΔΣΑ, η αρμοδιότητα ανατίθετο σε άλλα νομικά πρόσωπα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού ξεκαθάρισε ρητά ότι το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων δεν έχει καταργηθεί, ζήτησε ξεκάθαρη στάση της Κυβέρνησης. «Η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποφασίσει την κατάργηση της ΣΔΙΤ. Αν δεν το θέλει ας έρθει να το καταργήσει. Όλα τα’ άλλα είναι μισόλογα. Η 2η φορά Αριστερής Κυβέρνησης ωστόσο συνεργάζεται με την εταιρεία για να συμφωνήσει, χωρίς μάλιστα το δικαιούχο που είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρόκειται για σοβαρό πολιτικό ολίσθημα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και αναρωτήθηκε «Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση συμφωνήσει με την εταιρεία είναι σίγουρο ότι θα υπογράψει τη σύμβαση ο Περιφερειάρχης; Αν δεν γίνει το έργο, που αποτελεί το μόνο μαξιλάρι ασφαλείας, τι θα κάνουν οι Δήμαρχοι;».
«Η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται στα λόγια με την εταιρεία, στην ουσία όμως κωλυσιεργεί προκειμένου να επιτύχει την εσωκομματική ισορροπία στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και αυτό είναι αναμφίβολα μια νέα ανάγνωση των πολιτικών προβλημάτων στη χώρα. Είναι πρωτόγνωρη εμπειρία να συζητά η Κυβέρνηση με την εταιρεία για «να τα βρει», τη στιγμή που υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δίνοντας παράλληλα τη ρητή εντολή υπογραφής της σύμβασης» σημείωσε ο κ. Τατούλης και τόνισε ότι «εμείς αναλάβαμε μια ευθύνη για να δοθεί οριστικό τέλος σε ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά φαίνεται ότι κανένας δεν θέλει να το αποχωριστεί. Αυτό συνιστά πρόβλημα πολιτικής γιατί ενσωματώνει τη μιζέρια και την κακομοιριά στην τραγική ιστορία της εξέλιξης των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα».
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, κόντρα στο αδύναμο πολιτικό σκηνικό να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου, είναι σε πλήρη ετοιμότητα και έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Έχει συγκροτημένη παρουσία και λειτουργία, παρά το νεφελώδες αυτό τοπίο με ένα αδύναμο πολιτικό σύστημα το οποίο δεν έχει κανένα σχεδιασμό.
«Σε περίπτωση που δε γίνει το έργο δεν κινδυνεύουμε μόνο να χάσουμε τα 68 εκατομμύρια ευρώ που εμείς εξασφαλίσαμε» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, «αλλά και να δεχτούμε ένα ισχυρό πλήγμα στην οικονομία μας, δεδομένου ότι η διαχείριση απορριμμάτων έχει άμεσες επιπτώσεις στην πιστοποίηση των αγροτικών μας προϊόντων, αλλά και τον τουρισμό. Ήδη έχει γίνει καταλογισμός των προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και είναι 20 εκατομμύρια ευρώ εφάπαξ συν την ημερήσια αύξησή του από την αδυναμία των Δημοτικών αρχών να διορθώσουν το πρόβλημα ή να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο».
«Είδα έντρομος τους Βουλευτές να ψηφίζουν το παράλληλο σχέδιο, το οποίο φέρνει νέα δημοσιονομικά βάρη για τους πολίτες» σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης «αλλά και ταυτόχρονα να χαίρονται θεωρώντας ότι έχουν καταργήσει το έργο. Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Χατζηδάκης είναι ανεξήγητο πως άλλαξε γνώμη αφού ήταν ως Υπουργός παρών κατά την ανακήρυξη του αναδόχου του έργου και μιλούσε διθυραμβικά για το έργο, χαρακτηρίζοντάς το εθνικό στοίχημα, καλό παράδειγμα και καλή πρακτική για τη χώρα, πρότυπο Ευρωπαϊκό έργο, προκαλώντας ταυτόχρονα τους λοιπούς Περιφερειάρχες να μιμηθούν το έργο αυτό. Το Φεβρουάριο του 2015 εγκαλούσε μάλιστα τον Υπουργό κ. Σταθάκη γιατί καθυστερεί την υπογραφή της σύμβασης και προκαλεί μεγάλη ζημιά. Η συμπόρευση πολλών πολιτικών για μια συμφωνία σε τέτοια λογική μας βάζουν σε σκέψεις γιατί ξεχνούν τη δική τους παρουσία, αλλά και τον προσωπικό τους χειρισμό στο θέμα αυτό από τη θέση του Υπουργού που κατείχαν».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε ακολούθως ότι ο Δήμαρχος Τριφυλίας σε συνέντευξή του δήλωσε ότι, όπως τους ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τσιρώνης έχει έτοιμο επενδυτή που θα τον εγκαταστήσει στην Πελοπόννησο και θα διαχειριστεί τα απορρίμματα, χωρίς μάλιστα υπόλειμμα. «Οι Υπουργοί της σημερινής Κυβέρνησης έχουν έτοιμους επενδυτές; Αυτά είναι ακροβασίες και επικίνδυνες καταστάσεις. Αν γίνονταν αυτά από Υπουργούς σε προηγούμενες Κυβερνήσεις, θα είχε κινηθεί αυτεπάγγελτα η διαδικασία εισαγγελικής δίωξης».
Πλανώνται πλάνην οικτρά οι ελάχιστοι από τους Δημάρχους που υποστηρίζουν ότι θα διαχειριστούν τα χρήματα που τους έταξε ότι θα τους δώσει ο κ. Τσιρώνης, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης και χαρακτήρισε λόγια του αέρα αυτά που ισχυρίζονται ο αναπληρωτής Υπουργός και Δήμαρχοι ότι έχουν έτοιμες λύσεις. «Το κάνουν απλά και μόνο για να κερδίσουν λίγο χρόνο, ο οποίος όμως είναι εις βάρος των πολιτών. Τα τοπικά σχέδια διαχείρισης των Δήμων ξεκινούν από κόστος της τάξης των 120 – 150 ευρώ τον τόνο, όταν το σχέδιό μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση προβλέπει μέγιστο μεσοσταθμιστικό κόστος 61,72 ευρώ τον τόνο».