«Ελπίδα μας οι άνθρωποι της υπαίθρου που διέσωζαν πάντοτε τη χώρα»
«Χωρίς ανθρώπινους πόρους καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει στη χώρα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στη Βουλή την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, προσκεκλημένος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε επίσης ότι το δημογραφικό πρόβλημα θα πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα και ότι απαιτείται πολιτική συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ώστε να συμφωνηθεί και να καταρτιστεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο πολιτικής που θα αποφέρει διαρκώς μακροχρόνια αποτελέσματα. Αυτό το σχέδιο ωστόσο θα πρέπει κάθε Κυβέρνηση να το υιοθετεί και να το εφαρμόζει, καθώς δε χωρούν ιδεολογικές προσεγγίσεις.
Αφού αναφέρθηκε στις σωστές προβλέψεις του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό του 1993, μέλος της οποίας υπήρξε και ο ίδιος, ο κ. Τατούλης υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι μόνο Ελληνικό, αλλά κυρίως Ευρωπαϊκό. «Η γερασμένη Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, τα οποία είναι ιδιαίτερα οξυμένα στην Ελλάδα, ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία εν μέσω κρίσης».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε ακόμα ότι η χώρα έχει ένα μεγάλο κενό γιατί ποτέ δεν αναλήφθηκαν πολιτικές πρωτοβουλίες που να στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. «Ο Εθνικός Οργανισμός για το δημογραφικό, υπό την εποπτεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είχαμε προβλέψει το 1993 δε συστάθηκε ποτέ. Αυτός θα έπρεπε να παρακολουθεί την εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος και να προτείνει με την εμπειρία και τις γνώσεις του προτάσεις αντιμετώπισής του» δήλωσε ο κ. Τατούλης.
Τη δημιουργία Ινστιτούτου Δημογραφικής Εξέλιξης πρότεινε ακολούθως ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, το οποίο θα προσφέρει τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα, στη βάση των οποίων κάθε πολιτικό κόμμα και ο κάθε πολιτικός θα διαμορφώνει συγκροτημένα και ρεαλιστικά την πολιτική του άποψη.
Η τρίτη πρόταση του κ. Τατούλη αφορούσε τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό, η οποία θα έπρεπε να είναι διαρκής και να λειτουργεί συνεχώς, ώστε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, φανερώνοντας τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα.
«Οι προβλέψεις είναι δυσμενείς και η οποιαδήποτε προσπάθεια για τη βελτίωση των δημοσιονομικών, που θα τραβήξει σε χρόνο, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν δεν υπάρξουν γρήγορα και άμεσα μέτρα ανακούφισης της υπαίθρου, πολιτικές τέτοιες που θα δώσουν κίνητρα να επανέλθουν οι πολίτες στις επαρχίες και στην περιφέρεια» δήλωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και σημείωσε ότι «η χώρα δεν διασώθηκε ποτέ από την «ελίτ» της. Διασώθηκε πάντοτε από τους απλούς, ταπεινούς πολίτες, κυρίως της υπαίθρου».
Σε ότι αφορά τον παράγοντα του μεταναστευτικού σε σχέση με το δημογραφικό ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι θα πρέπει με καθαρή οπτική να εξεταστούν τα νέα αυτά δεδομένα και οι συνεπακόλουθοι Ευρωπαϊκοί προβληματισμοί. «Το μεταναστευτικό είτε το θέλουμε, είτε δεν το θέλουμε, είναι μια πηγή πλέον που θα ενδυναμώσει, όχι τον Ελληνικό πληθυσμό, αλλά τους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Το γεγονός αυτό θα πρέπει ωστόσο να το στοιχειοθετήσουμε με συγκεκριμένες πολιτικές και να προσανατολιστούμε σε πληθυσμούς που έχουμε σχεδόν το ίδιο πολιτισμικό υπόβαθρο».
Θα πρέπει η Επιτροπή να εμπιστευτεί πάρα πολύ τις εμπειρίες των Περιφερειών, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης, που έχουν μια γενικότερη αντίληψη των ζητημάτων αυτών και οι οποίες μπορούν να επιτύχουν καλύτερο συναινετικό πεδίο μεταξύ των κοινωνικών ομάδων.
Οι επιδοματικές πολιτικές από μόνες τους δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ούτε να το προσεγγίσουν συνολικά, όπως αποδείχθηκε από την απόδοσή τους μέχρι σήμερα. «Εκείνο το οποίο έχει μεγάλη σημασία είναι να δούμε ποιοι είναι οι προβληματισμοί στην Ευρώπη και από πού μπορούμε να αντλήσουμε τεχνογνωσία και λύσεις για το πρόβλημα, ώστε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι».