«Η θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου επί της ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος της Πελοποννήσου, της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016.
«Η ΣΜΠΕ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση του ΠΕΣΔΑ» συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και διευκρίνισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε, όπως κάνουν και άλλοι φορείς, επί της ΣΜΠΕ, που έχει συντάξει, όχι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, ο οποίος την έχει αποστείλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος προς έγκριση.
«Οι Δήμαρχοι που παρευρίσκονταν χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο είχαν εκφράσει ως όφειλαν την άποψή τους, και μάλιστα με δικαίωμα ψήφου, επί της ΣΜΠΕ στο αρμόδιο συλλογικό τους όργανο, δηλαδή στο ΦΟΔΣΑ, ως όφειλαν» ανέφερε ακόμα ο Περιφερειάρχης και χαρακτήρισε «σχιζοφρενική» τη συμπεριφορά συγκεκριμένου Δημάρχου, «ο οποίος δε σεβάστηκε το θεσμικό χαρακτήρα του συλλογικού οργάνου και της ιδιότητας του και επιχείρησε να προβάλλει προσωπικές του επιδιώξεις με γηπεδική συμπεριφορά».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξήρε επίσης τη στάση της πλειοψηφίας και του Προέδρου του Συμβουλίου, που με το κύρος τους δεν επέτρεψαν να γενικευθεί η συμπεριφορά αυτή. «Οι μεμονωμένες αυτές ενέργειες δεν μπορούν και δεν επηρεάζουν τις δημιουργικές σχέσεις της Περιφέρειας με τον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο».
Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στις περιπτώσεις της Τρίπολης και της Κορίνθου, όπου δεν έχει γίνει τίποτα στο θέμα των απορριμμάτων. «Οι Δήμαρχοι των πόλεων αυτών θα έπρεπε να είχαν λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη. Αφενός ο Δήμαρχος Τρίπολης λειτουργεί παράνομο ΧΑΔΑ με τόνους απορριμμάτων στην καρδιά του Μαινάλου με κίνδυνο τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για το περιβάλλον, αφετέρου, ο Δήμαρχος Κορίνθου κρατά ανοιχτό ΧΑΔΑ στο Χιλιομόδι, τον οποίο παρανόμως δεν έχει δηλώσει και όπου μάλιστα τον έχουν συλλάβει».
Θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη με την ολοκλήρωση του έργου μας
Οι συγκεκριμένοι Δήμαρχοι ενοχλήθηκαν γιατί πρέπει να μειώσουν τα δημοτικά τέλη και εκτίθενται, γιατί αυτός θα έπρεπε να είναι ο στόχος τους, ανέφερε επίσης ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι με το σχέδιο της Περιφέρειας το κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης θα είναι στο 30% του κόστος της ατελούς διαχείρισης των τοπικών σχεδίων των Δήμων.
«Η πολιτική πρακτική της περιφερειακής αρχής, θέλουν δε θέλουν κάποιοι, επηρεάζει τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα» τόνισε ακόμη ο κ. Τατούλης και επέκρινε τη φοβική και αλλοθική συμπεριφορά της αντιπολίτευσης «η οποία έχει ένοχη συνείδηση γιατί διαπιστώνει καθημερινά ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει τις επιδιώξεις και τα όνειρά της στην Πελοπόννησο».
«Νιώθουμε δικαιωμένοι γιατί το σχέδιό μας επιβραβεύεται διαρκώς και μετά την έγκριση της ΣΜΠΕ και του ΠΕΣΔΑ η υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ είναι το επόμενο βήμα, όπως άλλωστε παραδέχεται και η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία ωστόσο καθυστέρησε το έργο δύο χρόνια» δήλωσε ακολούθως ο Περιφερειάρχης και σημείωσε ότι με το σχέδιό της η Περιφέρεια απάλλαξε την Πελοπόννησο από τη μαφία των σκουπιδιών.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξήρε ακόμη τη στάση της Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής κας Νικολάκου και των μελών της για τη στάση τους στην παρέμβαση αγροτών και κτηνοτρόφων στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου έγινε γόνιμος διάλογος και υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε τέλος στη στάση της αντιπολίτευσης και ειδικά στο πρόβλημα της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία «δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι στάση να κρατήσει. Τη μια τάζουν ότι θα καταργήσουν τα διόδια, την άλλη ότι θα τα μειώσουν και κατέληξαν να τα αυξήσουν. Ο Υπουργός Υποδομών μαζί με το Γενικό του Γραμματέα έκλαιγε και έταζε κατάργηση των διοδίων σε αστικούς χώρους και πλέον χρειάζεται να πληρώσεις διόδια για να πας στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας».