Τον δρόμο για την επίτευξη μιας συμφωνίας «πακέτο» με τη Ρωσία, βασικός άξονας της οποίας θα είναι η στήριξη της Ελλάδας στον αγωγό Turkish Stream και της διέλευσής του επί ελληνικού εδάφους, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στις 8 Απριλίου, έστρωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά τη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού του στη Μόσχα. Στο «πακέτο» αυτό, όπως προκύπτει από τα όσα ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Λαφαζάνης, περιλαμβάνεται επίσης η συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στον διαγωνισμό παραχώρησης των θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που εισάγει η ΔΕΠΑ και η δραστική μείωση της ρήτρας take or pay καθώς και η άρση του εμπάργκο για τα αγροτικά προϊόντα της χώρας.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας κ. Νόβακ και τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Aλεξέι Μίλερ, ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε την άποψη ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα «θα καταστεί σταθμός για την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων». Η εκτίμηση αυτή του υπουργού στηρίζεται στην ανταπόκριση της Ελλάδας στη ρωσική πρόταση για επέκταση του αγωγού Turkish Stream μέσω των εδαφών της, έτσι ώστε ο νέος αγωγός που θα αντικαταστήσει τον South Stream να μεταφέρει μετά το 2019 στην Ευρώπη το ρωσικό αέριο, που σήμερα διέρχεται μέσω της Ουκρανίας. Ο κ. Λαφαζάνης μετέφερε τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς να εξετάσει με «πολύ εποικοδομητικό τρόπο την κατασκευή αυτού του αγωγού στο ελληνικό έδαφος». Η τελική απόφαση, είπε, «θα ληφθεί συλλογικά από την ελληνική κυβέρνηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που επισκέπτεται τη Μόσχα στις 8 Απριλίου, προσκεκλημένος του Πούτιν». Κύκλοι του υπουργού άφηναν να εννοηθεί ότι η ρωσική πλευρά αναμένει την οριστική απόφαση της Ελλάδας για να «κλειδώσει» το project που θα παραδίδει στα ελληνοτουρκικά σύνορα το ρωσικό αέριο και θα μπορεί μέσω της Ελλάδας και των Σκοπίων να διέρχεται από το υπάρχον δίκτυο της Σερβίας και να καταλήγει στην Κεντρική Ευρώπη.
Το σχέδιο αυτό αποτελεί την απάντηση της Ρωσίας στο ευρωπαϊκό μπλοκάρισμα του South Stream, που οδήγησε τον Πούτιν στην ακύρωσή του και στην ταυτόχρονη απόφαση για οριστική παράκαμψη της Ουκρανίας ως δίοδο μεταφοράς του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, στάση που συνδέθηκε και με τις οξυμένες σχέσεις Ρωσίας – Ευρώπης λόγω του ουκρανικού προβλήματος.
Ο κ. Λαφαζάνης τάχθηκε υπέρ του σχεδίου Turkish Stream και σημείωσε ότι η διέλευσή του από την Ελλάδα εφόσον αποφασισθεί, θα ακολουθήσει τους κανόνες της Ε.Ε. Τον χαρακτήρισε Νότιο άξονα για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, συμπληρωματικό του Βόρειου άξονα που διέρχεται μέσω της Γερμανίας και σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ευνοήσει πολλαπλούς δρόμους διέλευσης του φυσικού αερίου στην επικράτειά της. «Δεν επιθυμούμε να υπάρχει μονοπώλιο, μόνο μέσω Γερμανίας, γιατί αυτό θα ενίσχυε περισσότερο τη γερμανοποίηση της Ευρώπης» συμπλήρωσε και τόνισε ότι δεν θα πρέπει ο συγκεκριμένος αγωγός να έχει την τύχη του South Stream και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
Ο κ. Λαφαζάνης σε αντιδιαστολή με την πολιτική απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο που επιδιώκει η Ε.Ε. διατύπωσε την άποψη ότι «οι δρόμοι για τα ενεργειακά διαθέσιμα της Ρωσίας προς την Ευρώπη θα πρέπει να είναι ανοικτοί και ελεύθεροι. Οπως θα πρέπει να είναι ανοικτοί και ελεύθεροι για κάθε χώρα εκτός Ε.Ε.» και έφερε ως παράδειγμα τη στήριξη της Ελλάδας στον αγωγό Tap. O κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαία μια αναβαθμισμένη σχέση συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας και υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι ριζικά αντίθετη στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, καθώς επίσης και αντίθετη «σε κάθε προσπάθεια να τεθεί η Ρωσία σε ενεργειακή καραντίνα».
Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενες αντιδράσεις από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, ο υπουργός είπε ότι «η Ελλάδα δεν έχει συμπλέγματα, δεν είναι δορυφόρος κανενός και δεν είναι υποτελής ενεργειακά σε καμιά μεγάλη δύναμη ή σε συμμαχία χωρών. Θέλει να ασκήσει ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, που να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον».
Ο κ. Λαφαζάνης ανακοίνωσε τη συμμετοχή μεγάλων ρωσικών εταιρειών στους διαγωνισμούς υδρογονανθράκων που βρίσκονται σε εξέλιξη και τη δέσμευση της ρωσικής πλευράς να εξετάσει με θετικό πνεύμα τα αιτήματα που έθεσε ο ίδιος για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και τον περιορισμό της ρήτρας take or pay που είναι να καταβάλει η ΔΕΠΑ στην Gazprom. Aντιθέτως δεν πήρε κάποια δέσμευση για το αίτημα άρσης του εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, γιατί -όπως είπε- οι συνομιλητές του δήλωσαν αναρμόδιοι για το θέμα. Ηταν, πάντως, κατηγορηματικός στο ότι δεν τέθηκε θέμα δανειοδότησης της χώρας από τη Ρωσία.
Ο κ. Λαφαζάνης αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων με τις ΗΠΑ, παραπέμποντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα.
kathimerini.gr