Σαρ. Μαρινάκης: “Η Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου δίπλα στους εμπερίστατους συνδημότες μας”

“Με διαρκείς προσπάθειες και κάτω από δύσκολες συνθήκες, οι κοινωνικές δομές του Δήμου Καλαμάτας ανταποκρίνονται καθημερινά στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες, καλύπτοντας τους εμπερίστατους συνδημότες μας και παρέχοντας τα βασικά για τη διαβίωσή τους.”

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για θέματα κοινωνικής μέριμνας και διοικητικών θεμάτων, Σαράντος Μαρινάκης, παρουσίασε απολογιστικά στοιχεία για τα όσα έγιναν αλλά κυρίως για τα όσα ως δράσεις ή έργα ενίσχυσαν τις δημοτικές κοινωνικές δομές. Όπως τονίστηκε, «τα κοινωνικά ζητήματα αποτελούν την προμετωπίδα της Δημοτικής Αρχής κάτι που στην πράξη μεταξύ άλλων επιβεβαιώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης».

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι ο Δήμος επιτυχώς και άμεσα ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις που οι συνθήκες της υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας του Covid-19 επέβαλαν, τόσο με τη ίδρυση και λειτουργία πρότυπου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης, όσο και με την ενίσχυση της παροχής βοήθειας προς ασθενείς οικονομικά οικογένειες και μεμονωμένους πολίτες. Αναφορά υπήρξε και στη σημαντική βοήθεια από ιδιώτες και επιχειρηματίες της περιοχής, προς ενίσχυση των δημοτικών κοινωνικών δομών.

Ενδεικτικές δράσεις:

– Διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε 350 οικογένειες (Μάρτιο έως Μάιο 2020)

– Διανομή φαρμάκων κατ’ οικον.

– Καταγραφή των Ρομά του Δήμου που διαμένουν εντός ή έκτος καταυλισμών από τους Κοιν. Λειτουργούς του Δήμου και με την συνδρομή των προέδρων Κοινοτήτων

– Διανομή στους Ρομά την Μ. Εβδομάδα ειδών διατροφής και ειδών υγιεινής και καθαρότητας.

-Απολύμανση στους χώρους όπου κατοικούν οι Ρομά

-Διανομή Συσσιτίου κατ’ οίκον σε 90 άτομα καθημερινά και σε αργίες και γιορτές.

– Διανομή κρέατος σε 539 οικογένειες  για το Πάσχα του2020.

– Ψυχολογική υποστήριξη με τηλεδιάσκεψη από το κέντρο συμβουλευτικής σε γυναίκες που είχαν υποστεί ψυχολογική και σωματική βία (αύξηση των κρουσμάτων λόγω του εγκλεισμού)

– Ψυχολογική υποστήριξη με τηλεδιάσκεψη σε οποιονδήποτε είχε ανάγκη από τους ψυχολόγους του Κέντρου Κοινότητας και του ΚΔΑΠ ΜΕΑ σε συνεργασία με το Συντονιστικό κέντρο.

– Εξυπηρέτηση Επιδομάτων τηλεφωνικά και αποστολή δικαιολογητικών με email ή με προσωπικό ραντεβού (αλληλεγγύης, στέγασης, τέκνων, προνοιακά) από υπαλλήλους της Δ/νσης Πρόνοιας και της Δομής του Κέντρου Κοινότητας

– Απασχόληση των ωφελούμενων του ΚΔΑΠ ΜΕΑ με φακέλους με εκπαιδευτικό υλικό που διανέμονταν κατ’ οίκον και με τηλεδιάσκεψη .

– Απασχόληση των παιδιών από τους εκπαιδευτικούς των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα με βίντεο (παραμύθια, κατασκευές και κατά περίσταση θεματολογία: πανδημία, 25η Μαρτίου, Άνοιξη, Πάσχα κ.ά.).

3.944 ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Σε σχέση με το Κέντρο Κοινότητας, ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης τριών (3) κοινωνικών λειτουργών, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κέντρου.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Κέντρου Κοινότητας Νομού Μεσσηνίας, η Κεντρική Δομή που αναφέρεται στους πολίτες  του δήμου Καλαμάτας για την περίοδο Σεπτέμβριος 2019 μέχρι και Αύγουστο 2020 εξυπηρετήθηκαν συνολικά 3.944 πολίτες με ποικίλα αιτήματα.

Πιο συγκεκριμένα έχουν πραγματοποιηθεί 1.362 αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, 551 αιτήσεις για το επίδομα στέγασης, 551 κοινωνικές έρευνες, 115 συνεδρίες συμβουλευτικού και ψυχοκοινωνικού χαρακτήρα, 487 αιτήσεις προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων, 40 παραπομπές ωφελούμενων σε προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ καθώς και 916 ενημερώσεις πολιτών για ποικίλα ζητήματα.

Επίσης, έχει πραγματοποιηθεί δράση για τον εμβολιασμό παιδιών Ρομά με τη συμμετοχή της Μ.Κ.Ο. “Υγεία για Όλους” και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, έχει συμμετάσχει στη δράση “Χέρια καθαρά” που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Τζίβα του νομού Αρκαδίας. Τέλος, ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται διασυνδέσεις με δομές και υπηρεσίες του δήμου Καλαμάτας για τη συνεχή αλληλοενημέρωση των υπαλλήλων.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ενημέρωση δόθηκε και για το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας. Το Κέντρο έχει εξυπηρετήσει συνολικά 503 ωφελούμενες, θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων και των δυο προγραμματικών περιόδων (ΕΣΠΑ 1 και ΕΣΠΑ 2). Όσον αφορά στο τελευταίο έτος και συγκεκριμένα για την περίοδο Σεπτέμβριος του 2019 έως και σήμερα, το Κέντρο εξυπηρέτησε 76 νέες ωφελούμενες, 317 συνεχιζόμενες από προηγούμενους μήνες και 29 παλαιές που επανήλθαν στη συμβουλευτική διαδικασία.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των μηνιαίων απολογιστικών εκθέσεων για τη συγκεκριμένη περίοδο, το Κέντρο Συμβουλευτικής έχει δεχθεί 69 αιτήματα πληροφόρησης, 44 κοινωνικής στήριξης, 52 ψυχολογικής στήριξης, 27 εργασιακής στήριξης, 37 νομικής συμβουλευτικής, 13 νομικής βοήθειας, 5 φιλοξενίας και 6 ενημέρωση για κοινωνικές παροχές. Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί 286 εξωτερικές παραπομπές γυναικών σε άλλες δομές και υπηρεσίες. Σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες συμβουλευτικής του Κέντρου, πραγματοποιήθηκαν 541 συνεδρίες με τις Συμβούλους, εκ των οποίων 199 έγιναν τηλεφωνικά και 342 δια ζώσης. Σχετικά με τις δράσεις δικτύωσης με τοπικούς φορείς και οργανισμούς, αλλά και μεταξύ των δομών του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, έχει πραγματοποιηθεί επαφή, συνεργασία και διασύνδεση με 397 φορείς συνολικά, ενώ ο κατάλογος διαρκώς αυξάνεται με τον προγραμματισμό και τη δημιουργία νέων επαφών, αλλά και τη διατήρηση των παλαιών, μέσω προγραμματισμού επικαιροποίησης των συνεργασιών. Συγκεκριμένα, από το Σεπτέμβριο του 2019 έως και σήμερα, το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας, πραγματοποίησε 41 νέες επαφές δικτύωσης, 90 διατηρήσεις παλαιών επαφών, 120 επαφές συνεργασίας με άλλους φορείς, 115 επαφές συνεργασίας με άλλους φορείς και υπηρεσίες για συγκεκριμένα περιστατικά συμβουλευτικής γυναικών και 155 επαφές εσωτερικής συνεργασίας με άλλες Δομές του Δικτύου. Η Πράξη Ένταξης των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών προϋποθέτει και απαιτεί ακόμη την δημιουργία ενός συνόλου δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών σε όλες τις μορφές της. Με βάση τον απολογισμό για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το Συμβουλευτικό Κέντρο σχεδίασε και υλοποίησε συνολικά 25 δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού (οργάνωση/συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, δημοσίευση δελτίων τύπου, συνεντεύξεις στελεχών στα ΜΜΕ, κλπ.), με στόχο τη μετάδοση ενός υγιούς προτύπου σχέσης ανάμεσα στα δύο φύλα αλλά και γενικότερα στις διαπροσωπικές σχέσεις, καταργώντας τα στερεότυπα που προάγουν τη βία και τη θυματοποίηση των γυναικών.

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΕΛΕΓΧΩΝ

Κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι σήμερα, υλοποιηθήκαν τα παρακάτω αναφερόμενα:

1. Διεξήχθησαν 944 κοινωνικές έρευνες εκ των οποίων: 891 για την χορήγηση βεβαίωσης αστεγίας για το ΚΕΑ, 43 ύστερα από εισαγγελική εντολή και 10 για την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για λόγους υγείας ή ένδειας.

2. Χορηγήθηκαν δωροεπιταγές αξίας 105,00 €/οικογένεια σε πέντε οικογένειες μονογονεϊκές ή πολύτεκνες σε συνεργασία με την SEPTONA ΑΒΕΕ και το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ».

3. Χορηγήθηκαν σε άπορους δημότες, διατακτικές προμήθειας αναγκαίων για την διατροφή τους ειδών (1.800 kg χοιρινό κρέας σε 666 οικογένειες -2.052 άτομα, τα Χριστούγεννα 2019 & 1.682 kg χοιρινό κρέας σε 539 οικογένειες-1.638 άτομα, το Πάσχα 2020). Επιπροσθέτως το Πάσχα 2020 δόθηκαν κοτόπουλα σε 28 άπορες οικογένειες.

4. Διεξήχθη κοινωνική εργασία με άτομα και οικογένειες.

5. Μέσω της υλοποίησης του προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι, καλύφθηκαν οι βασικές ανάγκες κοινωνικής φροντίδας για την αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση των ηλικιωμένων συνολικά 100 ωφελουμένων.

6. Υλοποίηση προγράμματος επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος για την στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, μέσω του οποίου εξετάστηκαν 19 αιτήματα δημοτών.

7. Χορηγήθηκαν 2 άδειες ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών παιδικών & βρεφονηπιακών σταθμών, 2 αναθεωρήσεις αδειών ίδρυσης και λειτουργίας και έγινε εποπτεία- έλεγχος σε 17 Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης.

8. Εκδόθηκαν 12 αποφάσεις έγκρισης πρόσληψης σε Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης.

9. Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός και ο απολογισμός φιλανθρωπικών σωματείων-ιδρυμάτων.

10. Στο Δημοτικό Ιατρείο εξυπηρετήθηκαν (ιατρικές υπηρεσίες και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας), 320 άτομα, τα οποία ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες της πόλης καθώς και κάτοικοι ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών σε συνεργασία με τους εργαζόμενους του προγράμματος Βοήθεια  στο σπίτι. 500 περίπου άτομα εξυπηρετήθηκαν από το Δημοτικό Φαρμακείο.

11. Λειτουργία-εποπτεία: Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών.

12. Μνημόνιο συνεργασίας με το Χαμόγελο του Παιδιού και τα Παιδικά Χωριά SOS.

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ

Ο Αντιδήμαρχος Σ. Μαρινάκης, έκανε ιδιαίτερη επίσης αναφορά στη λειτουργία των Δημοτικών Μαγειρείων, αλλά και σε άλλες δράσεις που εντάσσονται στο Τμήμα Κοινωνικής Αρωγής. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε:

– Τροποποίηση και ορισμός μοριοδότησης για την αξιολόγηση των ωφελούμενων στο Δημοτικό Συσσίτιο και στο Δημοτικό Παντοπωλείο.

– Δημοτικά μαγειρεία: Μέσα στην περίοδο του κορωνοϊού λειτούργησαν τα Δημοτικά Μαγειρεία, όπου εκεί παρασκευάζονται και προσφέρονται καθημερινά (Σαββατοκύριακα και αργίες ) 100 μερίδες φαγητού από το νεοπροσληφθέν προσωπικό. Εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν, υπάρχει δυνατότητα  τετραπλασιασμού των μερίδων.

– Λειτουργία του Δημοτικού Παντοπωλείου με διανομή στους δικαιούχους, ειδών διατροφής και ρούχων.

– Εξυπηρέτηση καθημερινά περίπου 50 ατόμων που αιτούνται επιδόματα (αλληλεγγύης, στέγασης, τέκνων, προνοιακά).

ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠΜΕΑ

Πέραν των υπολοίπων, κομβικής σημασίας είναι η λειτουργία του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής, καθώς επίσης των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος λειτουργούσε 7 βρεφονηπιακούς σταθμούς, εξυπηρετώντας βρέφη και νήπια για την περίοδο 2019-2020, ενώ για τη φετινή περίοδο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τη δημιουργία δύο (2) νέων βρεφικών τμημάτων καθώς και η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας νέου βρεφονηπιακού σταθμού στ’ Αρφαρά.

Παράλληλα εξελίσσεται η εργολαβία συντήρησης και προσαρμογής στις προδιαγραφές του ΕΣΠΑ, η οποία βρίσκεται στο περίπου 80% του περιγραφόμενου έργου.

Επίσης, παρά τα νέα δεδομένα, τα ΚΔΑΠ κα ΚΔΑΠΜΕΑ του Δήμου Καλαμάτα συνεχίζουν τη λειτουργία τους, καλύπτοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων τις μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα είναι χαρακτηριστική η πολιτική απόφαση του Δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου για στήριξη των συγκεκριμένων δομών.

ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΗΦΗ & ΚΔΗΦ

Κλείνοντας τον απολογισμό του, ο κ. Μαρινάκης, αναφέρθηκε στους στόχους που έχουν τεθεί και κυρίως στον σχεδιασμό που είναι σε εξέλιξη για την ενίσχυση των δημοτικών κοινωνικών δομών. Στο πλαίσιο αυτό και οι αναφορές του στον προγραμματισμό για την ίδρυση νέων βρεφικών τμημάτων αλλά κυρίως στην ίδρυση και λειτουργία (έχουν υποβληθεί οι σχετικές προτάσεις) του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.