Σενάρια φόβου αλά κυπριακά παίζει η κυβέρνηση

maksimou3Tο Μαξίμου ελπίζει στην “πίεση της κοινωνίας” ώστε να αλλάξει το θολό τοπίο των κοινοβουλευτικών συσχετισμών μέχρι την τρίτη ψηφοφορία. Κινδυνεύει όμως η στρατηγική αυτή να γυρίσει μπούμερανγκ.

Πίσω από την πρόσφατη εκτίμηση υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους, ότι μέχρι την τρίτη ψηφοφορία θα υπάρξει πίεση από την κοινωνία προς τους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές προκειμένου να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κρύβεται μία συγκεκριμένη και συγκροτημένη όπως φάνηκε από τη χθεσινή “ομοβροντία” δηλώσεων στρατηγική: Σενάρια φόβου για bank run αλα κυπριακά και για χρεοκοπία σε περίπτωση εκλογών, παράλληλα με την επαναφορά της απειλής για Grexit.

Μία στρατηγική όμως που έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στην αγορά, αλλά και στο εσωτερικό της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ενδέχεται να καταστεί αυτοεκπληρούμενη προφητεία με σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Επομένως δεν αποκλείεται να γυρίσει μπούμερανγκ στη δικομματική, η οποία επισήμως επικαλείται την ανάγκη πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και αποδίδει την ευθύνη για τις όποιες αναταράξεις στο ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό άλλωστε το Μαξίμου έσπευσε να απαντήσει σε υψηλούς τόνους στις κατηγορίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Ο θόρυβος και οι αντιδράσεις και από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου που προκάλεσαν οι δηλώσεις της Σοφίας Βούλτεψη χθες το πρωί στο Mega περί κήρυξης πιστωτικού γεγονότος στη χώρα (δηλαδή χρεοκοπίας) σε περίπτωση εκλογών, ανάγκασαν την κυβερνητική εκπρόσωπο να ανασκευάσει δηλώνοντας ότι δεν υιοθετεί τις προειδοποιήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης (που απειλούν να υποβαθμίσουν την Ελλάδα εκ νέου). Δεν θεωρήθηκαν ωστόσο “σφάλμα” της έμπειρης κ .Βούλτεψη, καθώς σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικά στελέχη σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους εξέφραζαν ανησυχία για μαζικές τραπεζικές αναλήψεις, δείχνοντας βεβαίως ως “αιτία του κακού” την προοπτική εκλογών και ανάληψης της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον δε εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αποκάλυπταν έτσι το ενδεχόμενο μεταξύ των τριών ψηφοφοριών και εν μέσω εορτών, να αλλάξει το κλίμα.

Το κερασάκι στην τούρτα όμως ήταν η αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και άρα μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σε εκδήλωση προς τιμήν του Ξενοφώντα Ζολώτα χθες το βράδυ, πως “η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό”, με την ταυτόχρονη έκκληση προς τους βουλευτές να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θα μπορούσε όμως πράγματι η στρατηγική του φόβου να δημιουργήσει πραγματικό πρόβλημα ρευστότητας; Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για τάση τραπεζικών αναλήψεων, η οποία πάντως είναι μέχρι στιγμής διαχειρίσιμη. Έγκυρες τραπεζικές πηγές εκτιμούσαν ότι με δεδομένο ότι το 80% των τραπεζικών καταθέσεων στη χώρα μας αφορά μικροκαταθέτες, οι οποίοι προστατεύονται από την εγγύηση για τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, δεν συντρέχει πραγματικός κίνδυνος. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι προκειμένου η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να θέσουν όριο στις τραπεζικές αναλήψεις όπως είχε γίνει στην Κύπρο, θα πρέπει πράγματι η κατάσταση να έχει φτάσει στα όρια, χαρακτηρίζοντας εκτροπή και μόνο τη σκέψη να “στηθεί” τέτοιο σκηνικό χωρίς να συντρέχουν πραγματικά γεγονότα.

Έμπειροι αναλυτές ωστόσο επισήμαιναν ότι και μόνο οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και ιδίως του κ. Στουρνάρα δημιουργούν κλίμα και σχολίαζαν: “Η κυβέρνηση πάντα μπορεί να πατήσει το on. Το ερώτημα είναι μπορεί μετά να πατήσει και το off;”

news247