Ο καρδιολόγος του Νοσοκομείου Καλαμάτας, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας και υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης, μετείχε χθες Παρασκευή ως βασικός ομιλητής με θέμα “Καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα στα χρόνια της κρίσης” στο Διεθνές Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής CARDIO ATHENA 2014 που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, από την Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α. και την Επιστημονική Εταιρεία Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής & Προληπτικής Ιατρικής υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Ο Μ. Μάκαρης είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει σε συναδέλφους του από όλον τον κόσμο τη μελέτη που διεξήγε στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, αναλύοντας στοιχεία όσον αφορά τα περιστατικά οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου (ΟΕΜ) που εισήχθησαν στην πιο πάνω κλινική κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου 2003 – Δεκεμβρίου 2012. Όπως προέκυψε, τα περιστατικά κατά την περίοδο της κρίσης αυξήθηκαν κατά 40,1% στους άνδρες και κατά 57% στις γυναίκες, σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση.
“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι κατά την περίοδο που η Ελλάδα μαστίζεται από μεγάλη οικονομική κρίση εμφανίστηκαν περισσότερα περιστατικά εμφράγματος μυοκαρδίου στον πληθυσμό της Μεσσηνίας σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη περίοδο” σημείωσε ο Μ. Μάκαρης υποδεικνύοντας ότι “χρειάζεται να διαπιστωθεί αν το ίδιο ισχύει και για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού”, καθώς -όπως τόνισε- “ήδη με βάση στοιχεία από το ΕΣΥnet διαπιστώνουμε μια αύξηση κατά 8% των εξιτηρίων με διάγνωση οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου μεταξύ των ετών 2010 και 2011”.
Ήδη, τόνισε ο Μ. Μάκαρης, “υπό την αιγίδα της ΟΕΝΓΕ διοργανώνεται μια πανελλήνια αντιπροσωπευτική μελέτη για να αναδειχθεί η πιθανή επίδραση της οικονομικής κρίσης στην επίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου σε όλη την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για τη χάραξη μιας πολιτικής υγείας, η οποία θα αυξάνει τους διαθέσιμους πόρους σε συγκεκριμένες στοχεύσεις όπως είναι η πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, αλλά και η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται πολιτική υποστήριξης της δημόσιας υγείας, γιατί τα οφέλη από την επένδυση στη δημόσια υγεία είναι πολλαπλασιαστικά και για την οικονομία της χώρας μας” κατέληξε.