Κρύο ιδρώτα προκαλούν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων του Ιουλίου, καθώς παρουσιάζουν «τρύπα» άνω του μισού δισ. ευρώ. Η υστέρηση αυτή στα καθαρά έσοδα φέρνουν πιο κοντά από ποτέ την πιθανότητα ενεργοποίησης του περίφημου αυτόματου κόφτη μισθών και συντάξεων, εγείροντας ερωτήματα τόσο για τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής, όσο και προβληματισμό για τις αντοχές των ήδη εξαντλημένων φορολογουμένων.
Πιο συγκεκριμένα, αν και στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 τα έσοδα παραμένουν κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ υψηλότερα του στόχου, τον Ιούλιο εμφανίζουν υστέρηση 513 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού. Εξέλιξη άκρως ανησυχητική, γιατί ο συγκεκριμένος μήνας θεωρείτο καθοριστικής σημασίας, αφού αφενός οι φορολογούμενοι έπρεπε να καταβάλουν 1,2 δισ. ευρώ που προκύπτουν από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, αφετέρου ήταν ο πρώτος μήνας που κατεβλήθη ο ΦΠΑ με τον νέο υψηλό συντελεστή, που αυξήθηκε έχει από τον Ιούνιο στο 24% από 23%. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να βάλει στο ταμείο τον φετινό Ιούλιο 741 εκατ. ευρώ λιγότερα (-3,5%) σε σχέση με τον Ιούλιο του 2014…
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δείχνουν υστέρηση εσόδων της τάξης του 9,56% τον Ιούλιο σε σχέση με τον στόχο. Δηλαδή εισπράχθηκαν 4,8 δισ. ευρώ αντί στόχου 5,3 δισ. ευρώ, δηλ. 513 εκατ. ευρώ λιγότερα. Αν και δεν είναι ακόμα σαφές από ποιους κωδικούς προκύπτει η υστέρηση στα καθαρά έσοδα, μέρος της απόκλισης αποδίδεται στις αυξημένες κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρων, χωρίς όμως να μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα εάν απλώς οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ χαλάρωσαν (αντίστροφα μπορεί να πει κανείς ότι επιτάχυναν) τις διαδικασίες επιστροφών ή το ύψος των επιστρεφόμενων φόρων έχει υποεκτιμηθεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού. Συνολικά από τις αρχές του έτους η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει πραγματοποιήσει επιστροφές φόρου 1,860 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος των επιστροφών ήταν στο 1,5 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο οι επιστροφές φόρου εμφανίζονται αυξημένες κατά 86,54% σε σχέση με τον στόχο και έφτασαν τα 388 εκατ. ευρώ, έναντι 208 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.
Οι αυξημένες επιστροφές εξηγούν την υστέρηση του Ιουλίου κατά 180 εκατ. ευρώ. Ακόμα και μετά την αφαίρεσή τους όμως, προκύπτει απώλεια στόχου κατά 333 εκατ. ευρώ.
Αρμόδιες πηγές δείχνουν για το μεγαλύτερο μέρος της υστέρησης στην κατεύθυνση των τελωνειακών εσόδων, σημειώνοντας ότι οι εισπράξεις των εφοριών πήγαν σχετικά καλά. Σημειώνεται ότι σημαντική φαίνεται να είναι η καθυστέρηση στα έσοδα από τα καπνικά προϊόντα.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για προκαταρκτικά στοιχεία που δεν αποκλείεται να μεταβληθούν οριακά τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, στην καλύτερη περίπτωση η υστέρηση θα περιοριστεί ελαφρά κάτω από το μισό δισ. ευρώ .
Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου τα καθαρά έσοδα παραμένουν ακόμα πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού – ήτοι στα 25,8 δισ. ευρώ έναντι 25,5 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος. Ωστόσο, ενώ η υπέρβαση των εσόδων κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο δημιουργούσε περιθώρια ευελιξίας τους επόμενους μήνες, η «βουτιά» του Ιουλίου περιόρισε αυτό το περιθώριο στα 260 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι από εδώ και πέρα οι φορολογούμενοι θα κληθούν ν πληρώσουν μεγάλο μέρος των φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς εντός του Αυγούστου αναμένεται να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και ο φόρος θα πρέπει να αρχίσει να πληρώνεται από τον Σεπτέμβρη.
Αυτό που διαφαίνεται από τα στοιχεία είναι ότι οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις δεν αυξάνουν απαραίτητα και τα έσοδα. Πολλές μελέτες μάλιστα έχουν αποδείξει ότι προκύπτει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή παρατηρείται μείωση εσόδων.
Η αντιπαραβολή των εσόδων του φετινού Ιουλίου με τα έσοδα του περυσινού και του προπέρσινου αντίστοιχου μήνα είναι αποκαλυπτική:
· 5,595 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιούλιο του 2014
· 5,029 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδα τον Ιούλιο του 2015, τον πρώτο μήνα εφαρμογής των capital controls
· 4,854 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2016 όταν μόνο από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και την πληρωμή της πρώτης δόσης με αυξημένες προκαταβολές και αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης (καταργήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι η έκπτωση 30% που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση), το οικονομικό επιτελείο προσδοκούσε έσοδα 1,2 δισ. ευρώ.
newmoney.gr