Σε κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στην Καλαμάτα παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ξ. Αραπογιάννη «ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ Το Ασκληπιείο»

Το  βιβλίο της Ξένης Αραπογιάννη «ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ Το Ασκληπιείο»  παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Rex.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

Πέτρος Θέμελης, καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής Προγράμματος Αρχαίας Μεσσήνης

Δημήτρης Παπανικολόπουλος, δικηγόρος

Τη συζήτηση συντόνιζε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαος Ζαχαριάς.

Παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλειφέρη και Αντωνία Μπούζα, η πρόεδρος του Ιδρύματος “Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια” Βίκυ Καρέλια, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης, ο Δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Φάββας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Βασίλης Κοσμόπουλος και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Σύνοψη του βιβλίου

ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ – Το Ασκληπιείο

Κάτω από έναν ελαιώνα που απαλλοτριώθηκε με τις ευλογίες του ιδιοκτήτη του, κρυβόταν το Ασκληπιείο της Αρχαίας Θουρίας, ένα εκπληκτικό μνημείο της ΝΔ Πελοποννήσου με πολλούς κρυμμένους θησαυρούς. Η Ξένη Αραπογιάννη, που πραγματοποίησε τις εξαιρετικές αυτές ανασκαφές, αφηγείται την ιστορία της απαλλοτρίωσης και της ανακάλυψης, επίσης περιγράφει τον χώρο, το μνημείο και τα ευρήματα σε ένα κείμενο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κατανοητό για τους μη ειδικούς, όσο και χρήσιμο στους αρχαιολόγους.

Βιογραφικό σημείωμα

Η Ξένη Αραπογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Ιστορικό-Αρχαιολογικό, και είναι διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ως αρχαιολόγος του Υπ. Πολιτισμού υπηρέτησε επί σειρά ετών σε διάφορες Εφορείες Αρχαιοτήτων (Β΄, Ι΄ Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων). Από το 1990 ως την άνοιξη του 2006 υπήρξε Διευθύντρια της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας, όπου διεξήγαγε σημαντικό αρχαιολογικό και ανασκαφικό έργο στους νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας και Ζακύνθου. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τής χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είχε την ευθύνη όλων των έργων που πραγματοποιήθηκαν στην Ολυμπία καθώς και της επανέκθεσης των τριών Μουσείων της και του Αρχαιολογικού Μουσείου της ‘Ηλιδας. Από τον Απρίλιο του 2006 έως το τέλος του 2011 υπήρξε Διευθύντρια της νεοσύστατης Εφορείας Αρχαιοτήτων και είχε την εποπτεία της ίδρυσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας στην Καλαμάτα. Από το 2009 έως σήμερα είναι Διευθύντρια των ανασκαφών της Αρχαίας Θουρίας.