Σε μάστιγα εξελίσσεται η ενδομητρίωση – πλήττει κυρίως νέες γυναίκες

endomitriosiΣε μά­στι­γα ε­ξε­λίσ­σε­ται η εν­δο­μη­τρί­ω­ση , που πλήτ­τει κυ­ρί­ως νέ­ες γυ­ναί­κες (20 με 35χρόνων), κα­θώς σύμ­φω­να με στοι­χεί­α του Παγ­κό­σμιου Ορ­γα­νι­σμού Υ­γεί­ας υ­πο­λο­γί­ζε­ται ό­τι σή­με­ρα πά­σχουν πά­νω α­πό 176 ε­κα­τομ­μύ­ρια γυ­ναί­κες σε ο­λό­κλη­ρο τον κό­σμο !

Για το λό­γο αυ­τό οι γυ­ναι­κο­λό­γοι εκ­πέμ­πουν σή­μα κιν­δύ­νου, κά­νον­τας έκ­κλη­ση στις νέ­ες γυ­ναί­κες να δι­ε­ρευ­νή­σουν πε­ραι­τέ­ρω το πρό­βλη­μα, αν έ­χουν πό­νους κα­τά τη διά­ρκεια της πε­ρι­ό­δου και της σε­ξου­α­λι­κής ε­πα­φής. Κι αυ­τό για­τί πι­στεύ­ουν ό­τι υ­πάρ­χει υ­πο­δι­ά­γνω­ση στην εν­δο­μη­τρί­ω­ση.

«Κα­μί­α γυ­ναί­κα δεν πρέ­πει να υ­πο­μέ­νει χω­ρίς προ­βλη­μα­τι­σμό τους έν­το­νους αυ­τούς πό­νους, για­τί μπο­ρεί να μην εί­ναι α­θώ­οι» το­νί­ζει­ο Δι­δά­κτο­ρας του Πα­νε­πι­στη­μί­ου της Α­θή­νας, τ. Ε­πι­με­λη­τής Μαι­ευ­τι­κής Γυ­ναι­κο­λο­γί­ας του P­r­i­n­c­e­ss R­o­y­al U­n­i­v­e­r­s­i­ty H­o­s­p­i­t­al L­o­n­d­on και συ­νερ­γά­της των Νο­σο­κο­μεί­ων Μη­τέ­ρα και Υ­γεί­α, κ Στέ­φα­νος Χαν­δα­κάς.

« Τα νε­α στοι­χεί­α του ΠΟΥ, συμ­πλη­ρώ­νει ο κ Χαν­δα­κάς, εί­ναι συγ­κλο­νι­στι­κά και θα πρέ­πει να ση­μά­νουν συ­να­γερ­μό για την ε­νη­μέ­ρω­ση των νέ­ων γυ­ναι­κών».

Σύμ­φω­να με τους γυ­ναι­κο­λό­γους το πρό­βλη­μα εί­ναι τε­ρά­στιο αν α­να­λο­γι­στεί κα­νείς ό­τι στα 180 ε­κα­τομ­μύ­ρια ( άν­δρες και γυ­ναί­κες) υ­πο­λο­γί­ζον­ται οι δι­α­βη­τι­κοί στον κό­σμο , ε­νώ η εν­δο­μη­τρί­ω­ση πλήτ­τει μό­νο τις γυ­ναί­κες ( 176 ε­κα­τομ­μύ­ρια)!

Η εν­δο­μη­τρί­ω­ση δεν εί­ναι με­τα­δο­τι­κό νό­ση­μα, ού­τε καρ­κί­νος, εί­ναι μια ό­μως χρό­νια πά­θη­ση που μπο­ρεί να στε­ρή­σει τη χα­ρά της γο­νι­μό­τη­τας αλ­λά και την κα­λή ποι­ό­τη­τα ζω­ής μιας γυ­ναί­κας.

Η εν­δο­μη­τρί­ω­ση δεν πα­ρου­σιά­ζει πάν­τα συμ­πτώ­μα­τα, γι’ αυ­τό και δεν εί­ναι δυ­να­τό να γνω­ρί­ζου­με την αρ­χή της εμ­φά­νι­σής της ( μέ­σος ό­ρος εί­ναι τα 27χρόνια). Οι πε­ρισ­σό­τε­ρες γυ­ναί­κες α­να­κα­λύ­πτουν ό­τι πά­σχουν α­πό εν­δο­μη­τρί­ω­ση με­τά α­πό 3 με 5 χρό­νια!

Ε­ΝΟ­ΜΗ­ΤΡΙ­Ω­ΣΗ -ΣΥΜ­ΠΤΩ­ΜΑ­ΤΑ

Η εν­δο­μη­τρί­ω­ση εί­ναι μια χρό­νια πά­θη­ση κα­τά την ο­ποί­α κύτ­τα­ρα α­πό το εν­δο­μή­τριο (το ε­σω­τε­ρι­κό της μή­τρας) α­να­πτύσ­σον­ται σε άλ­λα ση­μεί­α συ­νή­θως έ­ξω α­πό τη μή­τρα. Τα ση­μεί­α ό­που εμ­φα­νί­ζε­ται συ­χνό­τε­ρα εν­δο­μη­τρί­ω­ση εί­ναι:

το πε­ρι­τό­ναι­ο

οι ω­ο­θή­κες,

οι σάλ­πιγ­γες

η ου­ρο­δό­χος κύ­στη

Σε σπά­νι­ες πε­ρι­πτώ­σεις η εν­δο­μη­τρί­ω­ση α­να­πτύσ­σε­ται στο έν­τε­ρο ή α­κό­μα και σε άλ­λα όρ­γα­να (πνεύ­μο­νες, νε­φρά).

Τα κύ­ρια συμ­πτώ­μα­τα της εν­δο­μη­τρί­ω­σης εί­ναι:

πό­νος στην πε­ρι­ο­χή της κοι­λιάς ή της λε­κά­νης, τό­σο κα­τά τη διά­ρκεια της σε­ξου­α­λι­κής ε­πα­φής ή με­τά(δυ­σπα­ρευ­νί­α), ό­σο και κα­τά τη διά­ρκεια της πε­ρι­ό­δου (δυ­σμη­νόρ­ροι­α)

έν­το­νη αι­μορ­ρα­γί­α και ε­πώ­δυ­νη ού­ρη­ση κα­τά την πε­ρί­ο­δο υ­πο­γο­νι­μό­τη­τα

Ω­στό­σο κά­ποι­ες α­πό τις γυ­ναί­κες που έ­χουν εν­δο­μη­τρί­ω­ση μπο­ρεί να μην έ­χουν κα­θό­λου συμ­πτώ­μα­τα. Για το λό­γο αυ­τό οι γυ­ναί­κες αυ­τές θα πρέ­πει να ε­ξε­τά­ζουν αν:

η μη­τέ­ρα ή α­δελ­φή εί­χε εν­δο­μη­τρί­ω­ση

ξε­κί­νη­σε η έμ­μη­νος ρύ­ση σε νε­α­ρή η­λι­κί­α

η έμ­μη­νος ρύ­ση δια­ρκεί πά­νω α­πό ε­πτά η­μέ­ρες και ε­άν έρ­χε­ται πιο συ­χνά α­πό 27 η­μέ­ρες

δεν έ­χει τε­κνο­ποι­ή­σει α­κό­μα

έ­χει δι­α­γνω­στεί με συγ­γε­νείς α­νω­μα­λί­ες των έ­σω γεν­νη­τι­κών ορ­γά­νων (δί­κε­ρη μή­τρα, δί­δελ­φη μή­τρα, α­τρη­σί­α υ­μέ­να κ.ά.)

«Η συμ­πτω­μα­το­λο­γί­α εί­ναι πο­λύ ση­μαν­τι­κή στην πρό­ω­ρη δι­ά­γνω­ση και κα­μί­α γυ­ναί­κα δεν πρέ­πει να υ­πο­μέ­νει τους έν­το­νους πό­νους, αλ­λά αν­τί­θε­τα θα πρέ­πει να ζη­τά α­πό το γυ­ναι­κο­λό­γο της ά­με­ση και πε­ραι­τέ­ρω δι­ε­ρεύ­νη­ση» α­να­φέ­ρει ο χει­ρουρ­γός γυ­ναι­κο­λό­γοςκ Χαν­δα­κάς.

ΔΙ­Α­ΓΝΩ­ΣΗ ΚΑΙ ΘΕ­ΡΑ­ΠΕΙΑ

Η κλι­νι­κή ε­ξέ­τα­ση μπο­ρεί να προ­σφέ­ρει α­πλώς εν­δεί­ξεις για την ύ­παρ­ξη εν­δο­μη­τρί­ω­σης. Η εν­δο­μη­τρί­ω­ση μπο­ρεί να δι­α­γνω­στεί μό­νον με λα­πα­ρο­σκό­πη­ση με­τά α­πό ι­στο­λο­γι­κή ε­ξέ­τα­ση του ι­στού. Ε­πι­πλέ­ον μπο­ρεί να προσ­δι­ο­ρι­στεί ο βαθ­μός ε­ξά­πλω­σης της εν­δο­μη­τρί­ω­σης και να αν­τι­με­τω­πι­στεί ά­με­σα χει­ρουρ­γι­κά ή νό­σος. Μπο­ρούν εν­δε­χο­μέ­νως να γί­νουν κα άλ­λες ε­ξε­τά­σεις ό­πως μα­γνη­τι­κή το­μο­γρα­φί­α, δι­ορ­θι­κό υ­πε­ρη­χο­γρά­φη­μα, προ­κει­μέ­νου να εν­το­πι­σθούν με με­γα­λύ­τε­ρη α­κρί­βεια οι ε­στί­ες της εν­δο­μη­τρί­ω­σης.

Μέ­χρι σή­με­ρα έ­χει α­πο­δει­χθεί ό­τι η θε­ρα­πευ­τι­κή α­γω­γή σε συμ­πτω­μα­τι­κή εν­δο­μη­τρί­ω­ση προ­σφέ­ρει μό­νο προ­σω­ρι­νή α­να­κού­φι­ση α­πό τα συμ­πτώ­μα­τα και ό­χι ε­ξά­λει­ψη της πά­θη­σης.

«Η αν­τι­με­τώ­πι­ση της εν­δο­μη­τρί­ω­σης γί­νε­ται μό­νο με χει­ρουρ­γι­κή ε­πέμ­βα­ση συγ­χρό­νως με την δι­α­γνω­στι­κή λα­πα­ρο­σκό­πη­ση­με στό­χο την ε­ξά­λει­ψη και α­πο­μά­κρυν­ση των ε­στι­ών εν­δο­μη­τρί­ω­σης α­πό ό­λα τα ση­μεί­α ό­που εν­το­πί­ζε­ται» κα­τα­λή­γει ο κ Χαν­δα­κάς.

Το πιο ση­μαν­τι­κό στην χει­ρουρ­γι­κή ε­πέμ­βα­ση για εν­δο­μη­τρί­ω­ση εί­ναι να γί­νε­ται α­πό έμ­πει­ρο στη λα­πα­ρο­σκο­πι­κή χει­ρουρ­γό γυ­ναι­κο­λό­γο προ­κει­μέ­νου να δι­α­τη­ρη­θεί στο έ­πα­κρο η μελ­λον­τι­κή γο­νι­μό­τη­τα της γυ­ναί­κας.

ΕΝ­ΔΟ­ΜΗ­ΤΡΙ­Ω­ΣΗ ΚΑΙ Υ­ΠΟ­ΓΟ­ΝΙ­ΜΟ­ΤΗ­ΤΑ
Μί­α στις δυ­ο γυ­ναί­κες με πρό­βλη­μα υ­πο­γο­νι­μό­τη­τας δι­α­γι­γνώ­σκε­ται με εν­δο­μη­τρί­ω­ση. Μια γυ­ναί­κα με ή­πια εν­δο­μη­τρί­ω­ση έ­χει πι­θα­νό­τη­τα 2-4.5% το μή­να να συλ­λά­βει φυ­σι­ο­λο­γι­κά (σε γό­νι­μα ζευ­γά­ρια το πο­σο­στό αυ­τό εί­ναι 15-20%­). Ό­μως αν μια γυ­ναί­κα έ­χει εν­δο­μη­τρί­ω­ση, δεν εί­ναι α­πα­ραί­τη­το ό­τι θα αν­τι­με­τω­πί­σει και υ­πο­γο­νι­μό­τη­τα.
Δεν εί­ναι α­πό­λυ­τα ξε­κά­θα­ρο κα­τά ποι­ο τρό­πο η εν­δο­μη­τρί­ω­ση ε­πη­ρε­ά­ζει τη γο­νι­μό­τη­τα, ει­δι­κά σε γυ­ναί­κες ό­που δεν έ­χουν α­να­πτυ­χθεί συμ­φύ­σεις. Η θε­ω­ρί­α που ε­πι­κρα­τεί εί­ναι πως η εν­δο­μη­τρί­ω­ση προ­κα­λεί μι­κρές, αλ­λά ση­μαν­τι­κές αλ­λα­γές στην πύ­ε­λο: φλεγ­μο­νή, τρο­πο­ποί­η­ση του α­νο­σο­ποι­η­τι­κού συ­στή­μα­τος, ορ­μο­νι­κές αλ­λα­γές, αλ­λα­γή του τρό­που λει­τουρ­γί­ας των σαλ­πίγ­γων ή προ­βλή­μα­τα στη γο­νι­μο­ποί­η­ση και την εμ­φύ­τευ­ση του εμ­βρύ­ου. Σε πιο βε­βα­ρη­μέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις εν­δο­μη­τρί­ω­σης οι συμ­φύ­σεις παί­ζουν ση­μαν­τι­κό ρό­λο και προ­κα­λούν υ­πο­γο­νι­μό­τη­τα, για­τί εμ­πο­δί­ζουν την α­πε­λευ­θέ­ρω­ση του ω­α­ρί­ου ή την εί­σο­δο του σπέρ­μα­τος στη σάλ­πιγ­γα, κα­θώς ε­πί­σης ε­πη­ρε­ά­ζουν την κι­νη­τι­κό­τη­τα της σάλ­πιγ­γας και την ι­κα­νό­τη­τά της να κρα­τά το ω­ά­ριο κα­τά την ω­ορ­ρη­ξί­α.