Οι συνομιλίες διεκόπησαν με την ελληνική αντιπροσωπεία να αποχωρεί από το τραπέζι των συζητήσεων
Εκπρόσωποι του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσαν ότι αυτός ο γύρος των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς τελείωσαν, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΕΕ, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές, κυρίως στη λήψη μέτρων. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι αν υπάρξουν σκληρές προσπάθειες, τότε μπορεί να βρεθεί μία λύση ως το τέλος του μήνα. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση στο επόμενο Eurogroup, γιατί δεν υπάρχει κοινή βάση για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.
Εξερχόμενος από το κτίριο της Κομισιόν, ο Νίκος Παππάς ρωτήθηκε από τον Πίτερ Σπίγκελ, των Financial Times, για το αν η σύντομη διάρκεια της συνάντησης είναι κακό σημάδι και ο υπουργός απάντησε «Θα δούμε» και χαμογέλασε.
Αιτία της διακοπής ήταν οι «παράλογες απαιτήσεις των δανειστών» όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.
Λίγο πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα, την 1η Ιουνίου, όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα για τη βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση από χθες παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο. Και άλλο ένα 1% (ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ) από την αύξηση του ΦΠΑ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης, σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν μπει στην πιο κρίσιμη φάση τους, με τις φωνές από την Ευρώπη και τα ξένα ΜΜΕ να πληθαίνουν πως ο χρόνος αλλά και η υπομονή τελειώνει, ενώ πλέον κάποιοι μιλούν ανοιχτά για Grexit. Συμφωνία σήμερα επιθυμούν και οι Θεσμοί, καθώς όπως δήλωσε πηγή των Βρυξελλών στο Γαλλικό Πρακτορείο «Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου». Ομως, άλλες πηγές της Κομισιόν έχουν εκφράσει απαισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες είναι δύσκολες και δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν αποτέλεσμα.
Προειδοποιήσεις από Γκάμπριελ
Λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, τα μηνύματα από την Ευρώπη έκαναν πιο «βαρύ» το κλίμα. Σε άρθρο του στην Bild, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διεμήνυε στην Αθήνα ότι η Γερμανία «δεν πρόκειται να εκβιαστεί», ενώ προειδοποιούσε ότι ο χρόνος και η υπομονή της Ευρώπης τελειώνουν για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση «να πληρώσουν οι Γερμανοί τις παράλογες προεκλογικές υποσχέσεις μίας εν μέρει κομουνιστικής κυβέρνησης». Μάλιστα, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, δείχνοντας τη σαφή μεταστροφή κλίματος απέναντι στην Ελλάδα, έκανε αναφορά και σε Grexit, σημειώνοντας ότι αυτή η σκιά παίρνει σαφή σχήμα.
Για Grexit μίλησε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της FAZ. Σε αυτό αναφέρεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε τον Ελληνα πρωθυπουργό, στην τελευταία συνάντησή τους, ότι αν οι Θεσμοί δεν δώσουν ένα ενθαρρυντικό σήμα άμεσα, το Eurogroup θα αρχίσει να προετοιμάζεται για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Μία ακόμη δυσοίωνη πρόβλεψη έκαναν και οι Financial Times, που τονίζουν ότι τελειώνουν οι επιλογές της Ελλάδας, ενώ οικονομολόγος εκτιμά ότι η επιβολή capital controls απέχουν 4-6 εβδομάδες.
thepaper.gr