Του Γιάννη Μακρυγιάννη
Σκληρές εσωκομματικές κόντρες εξελίσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ στις διεργασίες για την αναδιανομή της κυβερνητικής και κομματικής εξουσίας, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί πλήρη κυριαρχία του στενού του κύκλου, αλλά και τα στελέχη, που αμφισβητούν τις επιλογές του να απαντούν δυναμικά. Από τις διαδικασίες εκλογής της νέας, πολυμελούς πολιτικής γραμματείας, αλλά και τον επικείμενο ανασχηματισμό -ίσως εντός της εβδομάδας, πλην απρόοπτου- αρχίζει να διαμορφώνεται μία ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση.
Κατ’ αρχάς ο πρωθυπουργός έστειλε πολλαπλά μηνύματα με τις προτάσεις του για τη στελέχωση της πολιτικής γραμματείας και τα όσα είπε στην εναρκτήρια ομιλία του στην κεντρική επιτροπή.
Πρώτον έδειξε ξεκάθαρη διάθεση να στηρίξει τον Νίκο Παππά, έναντι των πολλαπλών επιθέσεων και επικρίσεων που δέχεται ο υπουργός Επικρατείας για τους χειρισμούς του στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Ο κ. Παππάς αναμένεται να βρεθεί στο στόχαστρο ακόμα περισσότερο στην περίπτωση που ο νόμος για τα κανάλια «πέσει» στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο κ. Τσίπρας αφενός είπε στην ομιλία του ότι η μάχη για ένα νέο τηλεοπτικό πεδίο δεν είναι μάχη ενός υπουργού, αλλά όλης της παράταξης και του ελληνικού λαού. Λίγο αργότερα τον πρότεινε για το πολιτικό συμβούλιο της πολιτικής γραμματείας -πρόκειται για το πολιτικό σκέλος του οργάνου- πετυχαίνοντας την εκλογή του σε αυτό.
Η δεύτερη κίνηση του κ. Τσίπρα ήταν να κάψει δύο σημαντικούς υπουργούς από την πρότασή του για το κομματικό όργανο, φανερώνοντας κατά πολλούς την διάθεσή του να τους θέσει και εκτός κυβέρνησης στον ανασχηματισμό: τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Θοδωρή Δρίτσα. Ο πρώτος βρίσκεται έτσι κι αλλιώς με το ένα πόδι εκτός σχήματος, καθώς διαφωνεί με την υποχώρηση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών για τη ΔΕΗ. Επιπλέον φέρεται να αρνήθηκε να μετακομίσει στο κόμμα, ακόμη και ως γραμματέας, διαμηνύοντας στο Μαξίμου ότι θέλει να παραμείνει στο υπουργείο και προειδοποιώντας ουσιαστικά την ηγετική ομάδα ότι διολισθαίνει σε επικίνδυνους ατραπούς στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Για τη στάση του αυτή επικροτήθηκε θεαματικά από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, εξελισσόμενος στη πραγματικότητα και σε πόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Δρίτσας είχε εκφράσει επίσης διαφωνίες για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, ήταν εδώ και καιρό σε ψυχρή απόσταση από το Μαξίμου και θεωρείται γενικά «αδύναμος κρίκος», με τα λάθη που του χρεώνουν ότι έχει κάνει. Ο κ. Δρίτσας είναι επιφανές μέλος της ομάδας των «53+» και ο κ. Τσίπρας ήθελε να στείλει ένα μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί τη δράση όλης της τάσης αυτής, ειδικά των πιο «ακραίων» στελεχών της.
Τρίτη κίνηση που έκανε ο κ. Τσίπρας ήταν να προτείνει, πέραν του κ. Παππά και άλλους στενούς του συνεργάτες από το πρωθυπουργικό επιτελείο, ώστε να έχει τον πλήρη έλεγχο της πολιτικής γραμματείας. Πρότεινε την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου. Η Κεντρική Επιτροπή του επιφύλαξε όμως μία αρνητική έκπληξη, προφανώς σε απάντηση των δικών του αποκλεισμών (για Σκουρλέτη, Δρίτσα δηλαδή), αλλά και της διάθεσής του να επιβάλλει το περιβάλλον του Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου. Στην ψηφοφορία τα μέλη της ΚΕ δεν εξέλεξαν την κυρία Γεροβασίλη και τον κ. Μπαλτά στην πολιτική γραμματεία – ο κ. Τζανακόπουλος εκλέχτηκε καθότι διατηρεί ως πρώην γραμματέας της Νεολαίας ερείσματα στο κομματικό όργανο. Αντιθέτως η ΚΕ εξέλεξε στις θέσεις των δύο κομμένων την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο Φωτεινή Βάκη και τη… σύντροφο του Θόδωρου Δρίτσα στη ζωή, αλλά και μέλος των «53+» Τασία Χριστοδουλοπούλου!
Στα αξιοσημείωτα της ψηφοφορίας ήταν επίσης η «επιστροφή» στο κεντρικό σκηνικό της Ρένας Δούρου, οι σχέσεις της οποίας με το Μαξίμου φαίνεται να αποκαθίστανται μετά από μία περίοδο επιφυλάξεων ένθεν κακείθεν, ενώ διατηρούνται στα υψηλά δώματα του κόμματος τα κορυφαία στελέχη, όπως καταγράφηκαν και στο πρόσφατο συνέδριο: Νίκος Βούτσης, Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης. Στις εκπλήξεις η ανερχόμενη εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, ενώ μετέχει και ο δραστήριος εκπρόσωπος της «Πλατφόρμας 2010», της άλλης, πιο «κεντρώας» εσωκομματικής ομάδας Γιάννης Μπαλάφας. Κατά τα φαινόμενα όλοι όσοι κατέχουν κυβερνητική θέση εκ των μελών της πολιτικής γραμματείας αναμένεται να τη διατηρήσουν -την ίδια ή κάποια άλλη.
Σε σταθερό παράγοντα εξελίσσεται τέλος και ο επανεκλεγείς γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος διαχειρίστηκε με ήπιους τόνους και μετριοπαθές στιλ τις εσωκομματικές διεργασίες των τελευταίων μηνών και επιβραβεύτηκε για την εικόνα του κόμματος, όπως την εκπέμπει και προσωπικά.
Για την ιστορία, η σύνθεση των νέων οργάνων έχει ως εξής:
Πολιτικό Συμβούλιο
Βάκη Φωτεινή,
Βούτσης Νίκος,
Δούρου Ρένα,
Δραγασάκης Γιάννης,
Μπαλάφας Γιάννης,
Παππάς Νίκος,
Σβίγκου Ράνια,
Τζανακόπουλος Δημήτρης,
Τσακαλώτος Ευκλείδης,
Φίλης Νίκος ,
Χριστοδουλόπουλου Τασία
Εκτελεστικό Συμβούλιο
Αναγνωστοπούλου Σία
Δημητριάδης Δημήτρης
Ηλιόπουλος Νάσος
Θεοδωρακοπούλου Νατάσα
Καλαμαρά ‘Εφη
Καλκανδής Πέτρος
Καραγεώργος Πέτρος
Κνήτου Κατερίνα
Κοτσακάς Αντώνης
Κυπριανίδου Ερμίνα
Λάμπρου Πάνος
Μανταδάκης Άγγελος
Μπουρνούς Γιάννης
Σκορίνης Νίκος
Υδραίος Μιχάλης
Χριστόπουλος Αλέξης
Πηγή: newmoney.gr