Στην αίθουσα του Κοινοβουλίου είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων σε Ελλάδα και Ευρώπη καθώς στις 7 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Οι εξαγγελίες του και τα μηνύματα που θα στείλει στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας θα δείξουν αν τελικά μπορεί να υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές στο έκτακτο Eurogroup της επόμενης Τετάρτης.
Οι Ευρωπαίοι, και κυρίως οι Γερμανοί έχουν κρατήσει σκληρή στάση μέχρι σήμερα ζητώντας ουσιαστικά την εφαρμογή ενός νέου μνημονίου και την ακύρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη διάρκεια των πολύωρων συζητήσεων που έγιναν χθες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο και την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αποφασίστηκαν ορισμένες «εκπτώσεις» στο πρόγραμμα του κόμματος, ουσιαστικά δηλαδή η μετάθεση ορισμένων μέτρων ανακούφισης για μετά το καλοκαίρι. Πρόκειται για μια κίνηση «καλής θέλησης», ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση η οποία θα αποτρέψει την οριστική ρήξη με τους δανειστές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, πηγή των δανειστών με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων αποκάλυψε το πλαίσιο των προϋποθέσεων για συμφωνία με την Ελλάδα.
Όπως τόνισε σ’ αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται η ανάληψη από την Ελλάδα ισχυρών δεσμεύσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ισχυροποίηση της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης.
Θα μπορούσε επίσης η Αθήνα -όπως τονίζει η εν λόγω πηγή- να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ καθώς όπως έλεγε χαρακτηριστικά “έχουν μείνει οι πλέον ανώδυνες”.
Επιπρόσθετα, θα ζητούσαν οι δανειστές από την κυβέρνηση να μην πάρει πίσω όλες τις απολύσεις από το Δημόσιο αλλά και να δεσμευτεί ότι δεν θα ακυρώσει τις αποκρατικοποιήσεις αλλά θα τις συνεχίσει -ενδεχομένως με άλλα κριτήρια.
Παράλληλα, θα μπορούσε η τρόικα να δεχθεί ότι οι όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό θα γίνουν σε επίπεδο 4ετίας όπως επίσης και οι εξαγγελίες για επαναφορά του κατώτατου μισθού και οι νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.
Οι δανειστές αναγνωρίζουν ωστόσο ότι στη διαπραγμάτευση αυτή θα υπάρχουν πολλά “αγκάθια” γιατί για να γίνει η όποια συζήτηση απαιτείται να αιτηθεί η Ελλάδα παράταση του προγράμματος ενώ εκτιμούν ότι θα υπάρχει μεγάλη πίεση στο εσωτερικό για υλοποίηση των εξαγγελιών της.
Επίσης θεωρούν οι δανειστές -σύμφωνα με την πηγή που μίλησε στο MEGA- ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να εξακολουθεί να συζητάει με κάποιου είδους τρόικα που θα εκπροσωπεί ΕΕ- ΔΝΤ και ΕΚΤ και ας μην γίνονται οι συναντήσεις στην Αθήνα αλλά σε άλλο έδαφος όπως οι Βρυξέλλες.
Όπως αναμένεται το «μπρα ντε φερ» αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρό με όλα τα δεδομένα ανοικτά αφού ο Αλ. Τσίπρας έχει διαμηνύσει στα στελέχη της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω. Πάντως, από τις χθεσινές συσκέψεις προέκυψαν κάποια σημάδια συνεννόησης σε μια προσπάθεια να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, ωστόσο, το χάσμα είναι ακόμη αγεφύρωτο. Για παράδειγμα αποφασίστηκε η τμηματική αποκατάσταση του μισθού στα 751 ευρώ αλλά και η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ. Αμεσα η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και να φέρει φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, να επαναφέρει τη 13η σύνταξη για όσους λαμβάνουν κάτω από 700 ευρώ ενώ θα προχωρήσει σε μέτρα όπως δωρεάν εισιτήρια για άνεργους, δωρεάν ρεύμα σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν, επιδότηση ενοικίου κ.λπ.
Πάντως, από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι είναι αδύνατο να αποδεχθούν απαιτήσεις της τρόικας για τις αποκρατικοποιήσεις ή την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Για το λόγο αυτό οι προγραμματικές δηλώσεις θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία των διαπραγματεύσεων και κυρίως για το πώς θα αντιδράσουν αύριο οι αγορές, έπειτα και από τα «χαστούκια» από S&P, Moody’s.
Πληροφορίες που διέρρευσαν χθες ανέφεραν ότι επικρατεί μεγαλύτερη αισιοδοξία στο Μαξίμου και την Τράπεζα της Ελλάδος και τα μηνύματα από τις επαφές που έχει ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης, κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη, είναι καλύτερα απ’ ότι πριν μερικές ημέρες.
imerisia.gr