Σούπερ μάρκετ: Έρχεται αύξηση τιμών σε διάφορα προϊόντα – Πού οφείλεται

Αύξηση των τιμών σε αρκετά προϊόντα καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στα σούπερ μάρκετ με παράγοντες της αγοράς να υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα θα ενταθεί.

Όπως εξηγούν το πρόβλημα δημιουργήθηκε από αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Μίχαλο, η αύξηση των τιμών σε πρώτες ύλες σιτηράγαλακτοκομικάζάχαρηκαφέ και βοδινό κρέας ξεκινά από 3,63% και φτάνει το 26,59%.

Αυτό, σύμφωνα με το ΟΡΕΝ, έχει φέρει ήδη αυξήσεις τιμών σε προϊόντα όπως:

  • Χαρτικά: 4-12%
  • Άλευρα: 10%
  • Σπορέλαια: 50%
Παράλληλα, ήδη έχει αυξηθεί η τιμή (κατά μερικά λεπτά του ευρώ) σε καταναλωτικά αγαθά στα σούπερ μάρκετ, όπως στα παρακάτω:
  • Ρύζι: Από 1,70 ευρώ σε 1,90 ευρώ
  • Καφές: Από 5,40 ευρώ σε 5,70 ευρώ
  • Βρεφικό γάλα: Από 10,70 ευρώ σε 10,80 ευρώ

Όπως είπε ο κ. Μίχαλος «η αύξηση ναύλου ενός κοντέινερ από την Ασία στην Ευρώπη μέσα σε έξι μήνες είναι 525%».

«Εκρηξη» στις τιμές των προϊόντων βάζει η πανδημία

Παρόμοια εικόνα όσον αφορά τις αυξήσεις στα ράφια παρουσίασε και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΕΛΚΑ λέγοντας πως «υπάρχουν αυξητικές πιέσεις στις τιμές των πρώτων υλών και μένει να δούμε εάν αυτές θα επηρεάσουν και στο μέλλον τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ».

Συγκεκριμένα, αναφέρει το ΙΕΛΚΑ, όπως καταγράφεται στον δείκτη τιμών εισροών αγροτικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή στις τιμές που καταβάλλουν οι παραγωγοί, όταν αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες για τη γεωργική – κτηνοτροφική παραγωγή καταγράφεται αύξηση τους πρώτους μήνες του 2021.

Οι τιμές του μηνός Μαρτίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2020, παρουσίασαν αύξηση 3,4%. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στις αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές και στο κόστος ενέργειας.

Οι αυξήσεις αυτές φαίνεται ότι μεταφέρονται πλέον προς τους επόμενους κόμβους της αλυσίδας αξίας, καθώς αυξάνονται και οι δείκτες τιμών εκροών αγροτικής παραγωγής, δηλαδή οι τιμές διάθεσης των προϊόντων.

Για παράδειγμα ο δείκτης φυτικής παραγωγής παρουσιάζει αύξηση 6,1% σε σχέση με το 2020 και ο δείκτης ζωικής παραγωγής 0,6% σε σχέση με το 2020.

ΠΗΓΗ:newsbomb.gr