Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δυστυχώς βρίσκεται αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις και αυτό είναι φυσικό, γιατί επηρεάζεται και επηρεάζει την πραγματική οικονομία, η οποία κυρίως λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας και των συνεχιζόμενων κυβερνητικών παλινωδιών, έχει μπει το τελευταίο τρίμηνο σε νέα φάση επιδείνωσης, υποστήριξε σε ομιλία του στο Συνέδριο «Banking and Insurance Forum: The Day After» ο Χρήστος Σταϊκούρας, βουλευτής της ΝΔ.
«Η οικονομική δραστηριότητα έχει παγώσει και ιδιώτες εγκαταλείπουν επενδυτικές πρωτοβουλίες, η ανάκαμψη της οικονομίας, που επετεύχθη το 2014, για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, κινδυνεύει και το κόστος δανεισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων έχει επιβαρυνθεί» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε:
«Επίσης η απόσταση από την επιστροφή στις αγορές μεγαλώνει, όπως αποδεικνύεται από την πορεία των αποδόσεων μεσο-μακροπρόθεσμων Ελληνικών ομολόγων και από το επιτόκιο των τελευταίων εκδόσεων εντόκων γραμματίων και το κόστος του προγράμματος χρηματοδότησης μεγαλώνει ενώ οι πηγές άντλησης πόρων “στερεύουν” και το κράτος έχει κηρύξει μερική εσωτερική στάση πληρωμών».
«Όλα αυτά συνθέτουν πάλι ένα βαρύ περιβάλλον, με κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και με αντίκτυπο, άμεσο και έμμεσο, στο τραπεζικό σύστημα. Αντίκτυπο που σχετίζεται και με την απροθυμία εκ μέρους των ξένων επενδυτών να ανανεώσουν διατραπεζικά δάνεια και repos με Ελληνικές τράπεζες, αλλά και με την περαιτέρω σημαντική εκροή καταθέσεων λόγω της μείωσης της εμπιστοσύνης των καταθετών. Καταθέσεις που έχουν διαμορφωθεί στο χαμηλότερο ύψος της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου που δημοσιοποιήθηκαν χθες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ.Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Πέραν του προβλήματος της ρευστότητας, η άλλη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα έχει να κάνει με το δυσθεώρητο ύψος των μη-εξυπηρετούμενων δανείων. Το γεγονός αυτό παραμένει σαφώς ένα από τα βασικότερα αίτια για την αδυναμία ουσιαστικής πιστωτικής επέκτασης».
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε την κυβέρνηση «να περάσει, επιτέλους, από τη “δημιουργική ασάφεια” στη σαφήνεια της πραγματικότητας. Γιατί αυτό που προέχει είναι να προχωρήσει, άμεσα, στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων της 20ης Φεβρουαρίου».