Σταύρος Θεοδωράκης: «Τα προαπαιτούμενα που καλούμαστε να ψηφίσουμε είναι προϊόντα της ανικανότητας, της ιδεοληψίας και των ψεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ»

Με σκληρά λόγια έκλεισε την ομιλία του στη βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης καθώς απευθύνθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας “Δεν είμαστε εδώ για να προκαλούμε αλλά έχουμε βαρεθεί τις δικές σας προκλήσεις στην νοημοσύνη μας. Στα προαπαιτούμενα, στο προσφυγικό, στην καθημερινή διοίκηση. Είμαστε λοιπόν απέναντι σας”.

theothorakis bouliΟ επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής λίγο πριν την ψήφιση του δεύτερου “πακέτου” των προαπαιτούμενων αναφέρθηκε επιστάμενα στην ολιγωρία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε ”Τα μέτρα που φέρνετε σήμερα – και χθες και αύριο- μαρτυρούν ότι είχαμε δίκιο όταν λέγαμε ότι αν έρθει μια ευρωπαϊκή συμφωνία, που θα κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη θα τη στηρίξουμε. Πολλά από αυτά που προωθείτε αυτόν τον χειμώνα, με συνοπτικές διαδικασίες, θα τα είχαμε αποφύγει αν τότε διαπραγματευόσασταν και κάνατε μια συμφωνία πριν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα και πριν κλείσουν – κλείσετε δηλαδή – τις τράπεζες”.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού αναρωτήθηκε “Ας επιστρέψουμε όμως στο διαρκές ερώτημα της κοινωνίας. Γιατί όλα αυτά τα μέτρα; Γιατί όλη αυτή η αδικία; Γιατί όλη αυτή η φοροκαταιγίδα; Γιατί όλες αυτές οι στερήσεις;” για να δώσει ο ίδιος την απάντηση λέγοντας “Γιατί δεν διαπραγματευτήκατε και υπογράψατε μια συμφωνία όταν πια ήσασταν με την πλάτη στον τοίχο. Τα προαπαιτούμενα λοιπόν που μας καλείτε να ψηφίσουμε είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόντα της ανικανότητας σας, της ιδεοληψίας σας, των ψεμάτων σας”. Αναφερόμενος στη στάση που κρατήσει η Κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού τόνισε “Εμείς στηρίξαμε την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη. Τώρα όμως πρέπει να συνεχίσετε μόνοι σας. Θα ψηφίζουμε μόνο τα αναγκαία. Δεν θα ψηφίσουμε τα λάθη σας”.

Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα των ημερών, το προσφυγικό λέγοντας “Αυτό που είναι απαραίτητο, είναι να έρθουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να αποτραπούν εκεί οι προσφυγικές ροές. Σας καλούμε να οργανώσετε μια συνάντηση κορυφής στη Θεσσαλονίκη, με την συμμετοχή των ευρωπαϊκών θεσμών και βεβαίως και της Τουρκίας. Ο κ. Σουλτς που τον είδα χθες συμφώνησε. Εσείς θέλετε να λύσετε το θέμα μόνο με τη Μέρκελ και τον Ερντογάν. Είναι λάθος και εθνικά επικίνδυνο”.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας παρακάτω:

Διαβάστε παρακάτω την πλήρη απομαγνητοφώνηση της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ,

Θέλω να γυρίσουμε λίγο στον Μάιο του 2015. Έλεγα τότε στους δημοσιογράφους: «Εμείς λέμε ότι πρέπει να έρθει μια συμφωνία. Αν έρθει μια ευρωπαϊκή συμφωνία, που θα κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη και δεν θα την οδηγήσει στον γκρεμό θα τη στηρίξουμε». Αυτή ήταν η δήλωσή μου την οποία αργότερα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το έκαναν σημαία λέγοντας ότι ο Θεοδωράκης είναι αυτός που μας πίεζε να φέρουμε μια οποιαδήποτε συμφωνία.

Θέλω να ξανακούσετε την δήλωση μου: «αν έρθει μια ευρωπαϊκή συμφωνία, που θα κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη και δεν θα την οδηγήσει στον γκρεμό εμείς θα τη στηρίξουμε». Να δούμε λοιπόν αν είχα δίκιο ή άδικο.
Τα μέτρα που φέρνετε σήμερα – και χθες και αύριο- μαρτυρούν ότι είχα δίκιο. Πολλά από αυτά που προωθείτε αυτόν τον χειμώνα με συνοπτικές διαδικασίες θα τα είχαμε αποφύγει αν είχατε διαπραγματευτεί και αν κάνατε μια συμφωνία πριν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα και πριν κλείσουν – ή μάλλον κλείσετε – τις τράπεζες.

Αλλά ίσως δεν έχει σημασία τι λέω εγώ, γιατί εγώ είμαι στην αντιπολίτευση, να δούμε λοιπόν τι λένε κάποιοι καινούριοι φίλοι σας. Να δούμε τι λέει ο κ.Γιούνκερ – πολύτιμος συμπαραστάτης μετά την τελευταία στροφή. Δε ξέρω αν το προσέξατε.
Τι λέει λοιπόν ο κ. Γιούνκερ: «Η Ελλάδα θα είχε πληρώσει μικρότερο κόστος, εάν ο κ. Τσίπρας είχε δεχθεί την πρόταση που του είχα κάνει». Το είπε στο ντοκιμαντέρ «Ελλάδα, η επόμενη ημέρα» του καναλιού ΑΡΤΕ. «Η Ελλάδα θα είχε πληρώσει μικρότερο κόστος» και νομίζω αυτή η φράση θα σας κυνηγάει.

Άλλωστε εμμέσως το παραδέχτηκε και ο κ. Τσίπρας μιλώντας το καλοκαίρι στο ραδιόφωνο Κόκκινο: «Παρασυρθήκαμε σε μια διαπραγμάτευση η οποία ουσιαστικά ήταν μια διαρκής φθορά της σάρκας μας». Και αντίστοιχες κουβέντες ξέφυγαν κάποια στιγμή και από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τον κ. Δραγασάκη τον Αύγουστο στην ΕΡΤ: «πιστεύαμε πως αν απειλούσαμε με έξοδο, οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν. Αποδείχθηκε λάθος εκτίμηση».
Θα μου επιτρέψετε λίγο να συνεχίσω με τα όσα ενδιαφέροντα λένε οι νέοι πολιτικοί σας συμπεραστάτες σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ της γαλλογερμανικής τηλεόρασης. Πιέρ Μοσκοβισί στο ίδιο ντοκιμαντέρ: «ο Βαρουφάκης ήταν ο άνθρωπος που ήταν εκεί για να μην διαπραγματεύεται». Έπαιρνε οδηγίες από τον πρωθυπουργό για να μη διαπραγματεύεται λέει ο Μοσκοβισί. Λέει πολλά άλλα ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων. Λέει για το ρόλο του κ. Παππά στην διαπραγμάτευση. Δεν είναι εδώ αλλά θα του το μετεφέρετε. «Κάθε φορά υπήρχε αυτός ο Παππάς» -είναι η ακριβής δήλωση του κ. Μοσκοβισί- «που έλεγε ̎όχι κ. Πρωθυπουργέ, δεν μπορείτε να διαπραγματευτείτε πάνω σε αυτή τη βάση ̎ και μετά ο Τσίπρας επέστρεφε και έλεγε ̎δεν μπορώ να διαπραγματευθώ σ’ αυτή τη βάση». Έτσι ακριβώς.

Ενδιαφέρον βέβαια έχει και το σημείο που οι κύριοι Γιούνκερ και Μοσκοβισί μιλούν για τον φόβο –έτσι το λένε- – για τον φόβο του Πρωθυπουργού – να μην θιγούν κάποιοι Έλληνες που «αν και έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό συνεχίζουν να θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα». Ποιοι είναι αυτοί οι Έλληνες;

Ας ακούσουμε τον κ. Γιούνκερ: «εγώ ήμουν εκεί, με τον Τσίπρα μου- έτσι τον αναφέρει – αφιέρωσα δύο ώρες για να τον πείσω να δεχτεί να φορολογήσει, με δίκαιο τρόπο, τους εφοπλιστές. Δύο ώρες. Χρειάστηκε να του πω «κοίτα, εσύ είσαι κομμουνιστής, εγώ είμαι χριστιανοδημοκράτης, δηλαδή για σένα είμαι ένας απόβλητος, συντηρητικός και αντιδραστικός και είμαι εδώ για να σου εξηγώ συνέχεια τι πρέπει να κάνεις».

Και ο Μοσκοβισί χιουμοριστικά σχεδόν αφηγείται στο γαλλογερμανικό κανάλι: «ο Ζαν Κλοντ στρέφεται προς το μέρος μου και μου λέει «ευτυχώς που είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε εμείς να επικρατήσουν οι σοσιαλιστικές ιδέες».
Ας επιστρέψουμε όμως στο διαρκές ερώτημα της κοινωνίας. Γιατί όλα αυτά τα μέτρα; Γιατί όλη αυτή η αδικία; Γιατί όλη αυτή η φοροκαταιγίδα; Γιατί όλες αυτές οι στερήσεις; Γιατί δεν διαπραγματευτήκατε και υπογράψατε μια συμφωνία όταν πια ήσασταν με την πλάτη στον τοίχο.

Τα προαπαιτούμενα λοιπόν που μας καλείτε να ψηφίσουμε – και σήμερα και αύριο και μεθαύριο – είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόντα της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ζείτε λέει ένας Γάλλος φιλόσοφος – επειδή φαίνεται ότι σας αρέσουν τώρα τελευταία τα Γαλλικά- : «ζείτε από το άρωμα μιας άδειας φιάλης…της ιδεοληψίας σας».

Εμείς βέβαια στηρίξαμε την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη είναι όλα αυτά γνωστά. Τώρα όμως πρέπει να συνεχίσετε μόνοι σας. Θα ψηφίζουμε μόνο τα αναγκαία και δεν θα ψηφίσουμε τα λάθη σας. Δεν υπάρχει ένα παράλληλο πρόγραμμα που υποσχεθήκατε προεκλογικά; Δεν υπάρχουν ισοδύναμα γιατί δεν θέλετε να κόψετε δαπάνες των προστατευόμενών σας.

Σήμερα μάλιστα μάθαμε, από την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου, ότι η δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων, τέθηκε στο αρχείο. Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης λοιπόν ξεχνιέται. Μία από τις σημαίες που είχατε κλείνει. Τη ζημιά θα την πληρώσουν αυτοί που πληρώνουν όλες τις ζημιές, οι ξεζουμισμένοι φορολογούμενοι.
Λέτε, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι διαφωνείτε ριζικά με τα όσα έκαναν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αφήνετε όμως την υπόθεση με τα θαλασσοδάνεια της Αγροτικής να μπει στο αρχείο. Και να έρθω στο θέμα που συζητάνε όλα τα νοικοκυριά.

Θυμάστε κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τι λέγατε για τα κόκκινα δάνεια; Σεισάχθεια. Με αυτό το σύνθημα, που ξέρατε πολύ καλά ότι είναι ανεφάρμοστο, κάνατε αντιπολίτευση όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα μιλάτε, ακόμη μια φορά, για επώδυνο συμβιβασμό. Τι θα γίνει λοιπόν με τα κόκκινα δάνεια; Πώς θα διασφαλίσετε πως δεν θα γίνονται διευθετήσεις και ρουσφέτια σε αυτούς που έχουν μπάρμπα στην Κορώνη; Τι θα κάνετε με τους κοινωνικά αδύναμους δανειολήπτες; Θα αφήσετε να κρίνουν τα δάνεια οι ίδιοι άνθρωποι που τα έδωσαν;

Πρέπει να δοθούν κάποιες απαντήσεις και όχι απλώς να λέτε ότι οι θεσμοί πιέζουν. Εμείς προτείναμε τη συγκέντρωση όλων των δανείων σε μια κακή τράπεζα με διαφανή κριτήρια. Και την κεφαλαιοποίηση της με τέτοιο τρόπο -συνδυασμός ιδιωτικών κεφαλαίων και δημόσιων εγγυήσεων- που δεν θα επιβαρύνει το χρέος. Αυτό θα ενεργοποιήσει την Εθνική Οικονομία και θα απελευθερώσει τη δανειακή δυνατότητα των τραπεζών.
Η πολιτική κυρίες και κύριοι θέλει ρεαλισμό, για μάς προοδευτικό ρεαλισμό και όχι κούφια λόγια, αλλά εσείς συνεχίζετε να παίζετε με την αγωνία του κόσμου. Με το άρθρο 28, υποτίθεται αποφασίζετε την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα. Πουλάτε ελπίδα σε περιοχές που οφείλουμε να κάνουμε πολλά. Αλλά ξέρετε πως βάζοντας μέσα και τις περιουσίες της ΑΓΕΤ και της Εθνικής, για πολλά χρόνια θα υπάρχουν δικαστικές διαμάχες και δε θα γίνει απολύτως τίποτα.

Πού θα βρεθούν τα κεφάλαια για την ανάπλαση; Πείτε μας λοιπόν – πείτε στον λαό της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου – πότε θα έχουν πρόσβαση στην περιοχή. Δώστε τους μια ημερομηνία. Το 16 ή το 26 ή το 36;

Θέλω να αναφερθώ λίγο στα προσφυγικά κύμματα και στο πως θα τα διαχειριστούμε. Από τον Απρίλη και από τη Μυτιλήνη σας ζητάμε να πάρετε πρωτοβουλίες έτσι ώστε η Ε.Ε και η Τουρκία να κάνουν μία συμφωνία ώστε οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές να σταματάνε στα εδάφη της Τουρκίας.
Ξέρετε τι μας απάντησε αρχές Οκρωβρίου όταν επιμείναμε στην πρόταση μας από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού; «Οι θλιβερές απόψεις του Ποταμιού απηχούν τις απόψεις της κυρίας Λεπέν».

Αλέξης Τσίπρας σήμερα στην Μυτιλήνη έχοντας στο πλευρό του τον κ. Σουλτς: «Αυτό που είναι απαραίτητο, είναι να έρθουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να αποτραπούν οι ροές.Οι δομές να είναι στην απέναντι πλευρά, έτσι ώστε να γίνεται η μετεγκατάσταση από τις τουρκικές ακτές».

Το προχώρησε ένα βήμα παραπάνω ο κ. Τσίπρας. Ποιος σας τα υπαγόρευσε όλα αυτά κ.Τσίπρα; Η κυρία Λεπέν; Σας καλούμε εμείς λοιπόν να οργανώσετε μια συνάντηση κορυφής στη Θεσσαλονίκη, με την συμμετοχή των ευρωπαϊκών θεσμών και βεβαίως και της Τουρκίας. Ο κ. Σούλτς που είδα χθες συμφώνησε.

Δεν πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα των προσφυγικών ροών με βάση τις υποσχέσεις της κ. Μέρκελ ή μόνοι μας με τον κ. Ερντογάν, είναι λάθος. Και είναι εθνικά επικίνδυνο. Η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ανθρώπων για κάποια αβέβαια ανταλλάγματα.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Δεν είμαστε εδώ για να προκαλούμε. Αλλά έχουμε βαρεθεί τις δικές σας προκλήσεις στην νοημοσύνη μας. Στα προαπαιτούμενα, στο προσφυγικό, στην καθημερινή διοίκηση. Είμαστε λοιπόν απέναντι σας. Και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είπαμε παρών καταψηφίζοντας όλα τα πελατειακά και επιζήμια και υπερψηφίζοντας τα λίγα χρήσιμα.
Έτσι θα πορευτούμε υπεύθυνα και μακριά από τον δρόμο της δημοφιλούς άγονης πολιτικής.