Στα ύψη η ανεργία – “Μαύρη” πρωτιά στην ΕΕ

anergia1Στα­θε­ρά πρώ­τη στην α­νερ­γί­α πα­ρα­μέ­νει η Ελ­λά­δα στην Ε­Ε αν και τον Φε­βρουά­ριο ση­μεί­ω­σε πτώ­ση συγ­κρι­τι­κά με τον Ι­α­νουά­ριο στο σύ­νο­λο αλ­λά ά­νο­δο στους νέ­ους μέ­χρι 25 ε­τών, σύμ­φω­να με τα στοι­χεί­α της E­u­r­o­s­t­at που δό­θη­καν σή­με­ρα στη δη­μο­σι­ό­τη­τα.

Ει­δι­κό­τε­ρα στην Ελ­λά­δα η α­νερ­γί­α τον Φε­βρουά­ριο α­νέρ­χε­ται στο 26,5%, το υ­ψη­λό­τε­ρο πο­σο­στό στην Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Έ­νω­ση, α­πό 27,6% που ή­ταν τον Ι­α­νουά­ριο. Ό­σον α­φο­ρά την α­νερ­γί­α των νέ­ων στην Ελ­λά­δα (κά­τω των 25 ε­τών), ση­μεί­ω­σαν ά­νο­δο α­πό 56,7% τον Ι­α­νουά­ριο σε 56,9% τον Φε­βρουά­ριο.

Στην Ελ­λά­δα, ο α­ριθ­μός των α­νέρ­γων τον Φε­βρουά­ριο έ­φτα­σε τα 1,3 ε­κα­τομ­μύ­ρια. Το πο­σο­στό α­νερ­γί­ας στους άν­δρες δι­α­μορ­φώ­θη­κε στο 23,8% και στις γυ­ναί­κες στο 30%. Ω­στό­σο δεν υ­πάρ­χουν στοι­χεί­α για την α­νερ­γί­α στην Ελ­λά­δα τον Μάρ­τιο και τον Α­πρί­λιο.

Δεύ­τε­ρη σε α­νερ­γί­α εί­ναι η Ι­σπα­νί­α (25,1%­), ε­νώ τα χα­μη­λό­τε­ρα πο­σο­στά ση­μει­ώ­νον­ται στην Αυ­στρί­α (4,9%­), στη Γερ­μα­νί­α (5,2%) και στο Λου­ξεμ­βούρ­γο (6,1%­).

Συ­νο­λι­κά, τον Α­πρί­λιο κα­τα­γρά­φον­ται 25,47 ε­κα­τομ­μύ­ρια ά­νερ­γοι στην Ε­Ε και 18,75 ε­κα­τομ­μύ­ρια ά­νερ­γοι στην ευ­ρω­ζώ­νη.

Σε σχέ­ση με τον προ­η­γού­με­νο μή­να, οι ά­νερ­γοι μει­ώ­θη­καν κα­τά 151.000 στην Ε­Ε και κα­τά 76.000 στην ευ­ρω­ζώ­νη. Τον Α­πρί­λιο, η α­νερ­γί­α των νέ­ων στην Ε­Ε δι­α­μορ­φώ­θη­κε στο 22,5% (23,6% τον Α­πρί­λιο του 2013)και στο 23,5% στην ευ­ρω­ζώ­νη (23,9% τον Α­πρί­λιο του 2013).

Η με­γα­λύ­τε­ρη αύ­ξη­ση της α­νερ­γί­ας μέ­σα σε έ­να χρό­νο κα­τα­γρά­φε­ται στην Κύ­προ (α­πό 15,6% σε 16,4%) και στην Ολ­λαν­δί­α (α­πό 6,5% σε 7,2%­).

Σε ση­με­ρι­νή δη­μό­σια πα­ρέμ­βα­σή του ο ε­πί­τρο­πος για τα αν­θρώ­πι­να δι­και­ώ­μα­τα του Συμ­βου­λί­ου της Ευ­ρώ­πης Νιλς Μού­ιζ­νι­εκς, ε­πι­ση­μαί­νει ό­τι “κιν­δυ­νεύ­ου­με να δη­μι­ουρ­γή­σου­με μια “χα­μέ­νη γε­νιά” των α­πο­γο­η­τευ­μέ­νων νέ­ων αν­θρώ­πων, με σο­βα­ρές συ­νέ­πει­ες για την αλ­λη­λεγ­γύ­η με­τα­ξύ των γε­νε­ών, την κοι­νω­νι­κή συ­νο­χή και την πο­λι­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα”.

Ό­πως α­νέ­φε­ρε οι νέ­οι πλη­ρώ­νουν, πε­ρισ­σό­τε­ρο α­π’ ό­λες τις άλ­λες κοι­νω­νι­κές ο­μά­δες, τις ε­πι­πτώ­σεις της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης στην Ευ­ρώ­πη. “Δεν εί­ναι μό­νο ό­τι, ε­ξαι­τί­ας της κρί­σης, υ­πο­νο­μεύ­ον­ται τα κοι­νω­νι­κά και οι­κο­νο­μι­κά δι­και­ώ­μα­τα των νέ­ων αλ­λά και το δι­καί­ω­μά τους στην ί­ση με­τα­χεί­ρι­ση, το δι­καί­ω­μά τους για συμ­με­το­χή, και τη θέ­ση τους στην κοι­νω­νί­α και γε­νι­κό­τε­ρα, στην Ευ­ρώ­πη” υ­πο­γραμ­μί­ζει ο ε­πί­τρο­πος.

Ε­πί­σης, ση­μεί­ω­σε ό­τι “τα εμ­πό­δια που αν­τι­με­τω­πί­ζουν οι νέ­οι κα­τά τη με­τά­βα­σή τους α­πό την εκ­παί­δευ­ση στην ερ­γα­σί­α μπο­ρεί να έ­χουν μα­κρο­πρό­θε­σμες αρ­νη­τι­κές συ­νέ­πει­ες και στην α­πό­λαυ­ση των αν­θρω­πί­νων δι­και­ω­μά­των τους.”

Ε­πι­πλέ­ον, ε­πι­κα­λού­με­νος στοι­χεί­α έκ­θε­σης του E­u­r­o­f­o­u­nd, ο ε­πί­τρο­πος Μού­ιζ­νι­εκς εκ­φρά­ζει την έν­το­νη α­νη­συ­χί­α του για την αύ­ξη­ση του α­ριθ­μού των νέ­ων που βρί­σκον­ται ε­κτός α­πα­σχό­λη­σης, κα­τάρ­τι­σης ή εκ­παί­δευ­σης.

Η έκ­θε­ση του E­u­r­o­f­o­u­nd -το­νί­ζει ο ε­πί­τρο­πος- θέ­τει τον α­ριθ­μό τους, το 2011, στα 14 ε­κα­τομ­μύ­ρια νέ­ους ή στο 15,4% του πλη­θυ­σμού της Ε­Ε, η­λι­κί­ας 15- 29 ε­τών. Στη Βουλ­γα­ρί­α, την Ιρ­λαν­δί­α, την Ι­τα­λί­α και την Ι­σπα­νί­α, τα πο­σο­στά ή­ταν υ­ψη­λό­τε­ρα του 20%. «Μια έ­ρευ­να του Ευ­ρω­βα­ρο­μέ­τρου που δη­μο­σι­εύ­θη­κε τον Α­πρί­λιο του 2014, δι­α­πί­στω­σε ό­τι πά­νω α­πό το ή­μι­συ των νέ­ων Ευ­ρω­παί­ων α­πάν­τη­σαν ό­τι πι­στεύ­ουν πως έ­χουν πε­ρι­θω­ρι­ο­ποι­η­θεί και α­πο­κλει­στεί α­πό την κοι­νω­νι­κή και οι­κο­νο­μι­κή ζω­ή ε­ξαι­τί­ας της κρί­σης» α­να­φέ­ρει α­κό­μα ο επίτροπος.

Enet.gr